Az első nő, aki körbebiciklizte a Földet

screen-shot-2020-07-07-at-3_50_37-pm.png

A zsidó származású Annie Cohen Kopchovsky világkörüli kalandja egy fogadással kezdődött. 1894-ben két bostoni úr abban fogadott, hogy nő nem képes körbekerékpározni a Földet kerékpárral. Ezt a bravúrt korábban csak egy férfi volt képes megcsinálni 1885-ben. Bár nem világos, mi motiválta Kopchovsky-t, akkor három hat év allatti gyermek édesanyját, de 1894. június 25-én mindenesetre elindult Bostonból, hogy kerékpárjával bejárja a világot. Tette nem csak, hogy megváltoztatta a nőkről korábban alkotott képet, hiszen a kerékpár a nők számára a független közlekedés lehetőségét kínálta, de a bicikli használat népszerűsítése a női ruházat megváltozásához vezetett, mivel lassan a rövidebb fazonú nadrágok ezután a nehézkes és kényelmetlen szoknyák helyébe léptek.

A fogadás szerint Kopchovsky, aki amúgy pár nappal azelőtt próbálta ki a kerékpározást, egy cent nélkül indult volna útnak Bostonból és a költségei megtérítésén felül 5 ezer dollár ütötte volna a markát, amennyiben 15 hónap alatt teljesül a küldetés.

Kopchovsky leleményessége már az első napon kiderült, amikor is 100 dollár ellenében a Londonderry Lithia Ásványvíz Társaság hirdetését helyezte ki kerékpárjára. E mellett abba is beleegyezett, hogy innentől kezdve Annie Londonderry-nek hívják.

annielondonderry.jpg

Kopchovsky, más néven Londonderry, szeptemberben ért el Chicagóba, azonban ott úgy tűnt, feladja az utat. Végül 22 kilót nyomó női kerékpárját egy feleakkora súlyú férfi modellre cserélte és ellenkező irányba, kelet felé indult vissza. Novemberben New Yorkból Franciaországba hajózott. Franciaországban sikerült pénzt keresnie azzal, hogy Marseille és más városok főutcáin haladva reklámokat aggatott a ruhájára és kerékpárjára. Később előadásokat tartott, amelyeken balesetekkel, halál-közeli élményekkel és veszélyes kalandokkal fűszerezte történetét.

Mivel a fogadás arra nem tért ki, hogy Kopchovsky hány kilométert kell megtegyen, hősünk Marseille-ből egészen Kelet-Ázsiáig hajózott, rövid megállókkal Egyiptomban, Sri Lankán és Szingapúrban. Rövid Kínai kerékpározás után márciusig Japánban maradt. Március 23-án a San Francisco-öböl Arany Kapuján keresztül érkezett vissza az Egyesült Államokba és az rákövetkező hat hónapban végig kerékpározott délnyugaton, a nagy síkságon és közép-nyugaton is, 1895. szeptember 12-én elérve Chicagóba, alig tizenöt hónappal az eredeti Bostonból való start és mindössze tíz hónappal azután, hogy Chicagóból ismét útra kelt. 

Kopchovsky így segített a két bostoni úriemberből az egyiknek megnyerni a húszezer dolláros fogadást, első nőként nemcsak kerékpárral utazta körbe a Földet, mely önmagában is elképesztő atlétikai bravúr volna, de mindezt egyedül tette meg, bizonyítva, hogy egy nő is képes boldogulni a férfiak által uralt világban.

annielondonderryfeatured.jpg

Kopchovsky a kornak megfelelő nemi normákat betartva védte meg magát a viszontagságok közepette, élte túl a különböző sérüléseket, oldotta meg a kerékpárral kapcsolatos technikai problémákat és irányította magára a sajtó figyelmét. Végül Chicagóban bezsebelte a tízezer dolláros díjat és visszatért családjához. Ezt követően New Yorkba költözött és egy ideig írt utazásáról a New York World című újság számára. De mindez nem tartott sokáig, ugyanis pár hónappal később végleg visszavonult a családi életbe, felnevelte három gyermekét, és nagyrészt a nyilvánosság elől. 1947-ben halt meg.

Kövess a Facebookon: https://www.facebook.com/lekvaresjam.hu/, ahol minden este, vasárnaptól csütörtökig 20:00-kor élő tanulásban ismerkedhetsz meg a zsidó vallás alapjaival és keresd a Lekvár és JAM podcastet az Apple és a Google podcast lejátszóin, a Spotify-on, a Youtube-on, a Deezer-en és a TuneIn Radio-n.  

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr5916229290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Örömhernyó 2020.10.08. 05:24:33

Szóval leginkább Amerikában és Franciaországban kerékpározott, a világ többi részén inkább hajózott.
Ez picsafüst.

Medgar 2020.10.08. 08:47:32

Szóval nem körbebiciklizte a Földet, hanem körbevitte rajta a biciklit?

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása