Adakozzunk, de hogyan?

tzedakah-poor-beggar.jpeg

Sajnos van még mit tanulnunk az adományozás terén. Sokan ódzkodnak a jótékonykodástól, mások bizalmatlanok azokkal szemben, akik adományaikat elfogadják esetleg kezelik, de akadnak olyanok is, akik nem érzik a társadalmi felelősségvállalás fontosságát, azt, hogy a vagyon nem csak lehetőség, de felelősség is.

Az adományozás természetesen nem csak a jómódúak kötelessége annál is inkább, mert nem csak anyagilag lehet támogatni egy rászorulót vagy egy nemes célt, de fizikai segítséggel, támasszal és sok más egyéb módon is.

Mose ben Maimon rabbi, a híres Maimonidesz (1138-1204), a híres 12. századi rabbi és filozófus a Talmud alapján egy nyolc lépcsőből álló sorrendet állított fel az adományozásban, mely lépcsők a jótékonykodás egyre magasztosabb módját mutatják.1

Fontos tudni persze, hogy az adakozás legalacsonyabb formája is jó és helyes, hiszen az eredmény számít leginkább, ugyanakkor az ember igyekezzék a lehető legmagasztosabb módon segíteni másokon.

  1. Az adományozás legegyszerűbb, ha úgy tetszik legalacsonyabb formája, ha az ember ad ugyan, de nem jó szívvel.
  2. Ennél magasztosabb természetesen, ha az ember örömmel, jó szívvel ad.
  3. Ezt követi sorrendben olyasvalaki, aki akkor ad egy szegénynek, vagy rászorulónak, ha az kéri a segítséget.
  4. Ennél eggyel jobb, ha valaki anélkül segít, hogy a rászoruló ezt kérné.
  5. A következő szinten azok állnak, akik úgy adnak, hogy az adományt kapó tudja az adományozó kilétét, azonban az adományozó nem tudja adománya kihez került.
  6. Ezt követi az olyan, aki tudja, hogy adománya kihez kerül, azonban a fogadó fél nem tudja, kinek a nagylelkűségéből jutott adományhoz.
  7. Ennél még magasztosabb, ha sem az adakozó, sem az adományt elfogadó nem ismeri egymás kilétét. Ebbe a kategóriába esnek a közösségi adományszolgálatok, legalábbis optimális esetben, hiszen sokszor az adakozó és az adományból részesülő nem tud közvetlenül egymásról.
  8. Végül az adományozás legmagasabb foka az, ha az ember egy rászorulónak munkát vagy megélhetést illetve olyan rendszeres adományt ad, amely után az abban részesülő többet nem fog adományra szorulni.

Bölcseink jól tudták, hogy adományt elfogadni a büszkeségről való lemondással jár, ez tükröződik a fenti sorrendiségben.

Kövess a Facebookon: https://www.facebook.com/lekvaresjam.hu/, ahol minden este, vasárnaptól csütörtökig 20:00-kor élő tanulásban ismerkedhetsz meg a zsidó vallás alapjaival. Iratkozz fel Youtube csatornámra, ahol a korábbi előadásokat is meghallgathatod és keresd a Lekvár és JAM podcastet az Apple és a Google podcast lejátszóin, a Spotify-on és a Youtube-on.

  1. Misné Torá, Mátánot Ánijim 1:14

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr7716655696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.08.10. 13:34:22

Ez a sorrend csak az anyagi adományozásra épül.
De a lelki/szellemi adományozás legalább ilyen fontos.

Beszélgetni és jóra nevelni.
Tudást/ismeretet adni.
Jó példát mutatni.

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása