Nők, akik a Falig is elmennek

Múlt héten ismét forrtak az indulatok, előkerült a nők szerepe a judaizmusban, a női egyenjogúság kérdése, mit szabad és mit kéne, amikor nők egy csoportja (magukat Women of the Wall mozgalomnak titulálják) felvonult a jeruzsálemi Siratófalnál, teljes ornátusban, tálesszel, tfilinnel, kipában, Tóra tekercsekkel. Pont úgy, hogy minden konzervatívabb érzelmű embert az émelygés kerülgetett, a jelenlévőket egy picit még több is...

A téma nyilván rendkívül bonyolult, minden vallásjogi aspektusra nem is igazán akarok kitérni, talán majd egy másik alkalommal, de egy gondolatot, ami ilyen alkalmakkor kényszerűleg eszembe jut, hadd osszak meg.

Ami engem leginkább zavar az ilyen nyilvános provokációknál eseteknél az az öncélú magamutogatás. Tegyük egy pillanatra félre azt, hogy szabad e egy nőnek tfilint vagy táleszt felvenni vagy azt hogy olvashatnak e nők nyilvánosan a Tóra tekercsekből, mondom, ezt egy másik alkalommal megtárgyaljuk. Nyilván ezeket a drága asszonyokat nem érdekli a háláchá (vallásjog) meg a szokásjog, meg a 3300 éves hagyomány, meg úgy egyáltalán semmi, úgyhogy háláchikus vitába bocsátkozni velük zsákutca. Azt akkor sem értem, hogy minek provokálnak?  

Ha egy nő közelebb akar kerülni a Teremtőhöz és úgy érzi, hogy már csak a mindennapos tfilin tekerés az a lépés amely hiányzik neki ahhoz, hogy igazán Isteni közelségben legyen (mert nyilván már az összes nőkre vonatkozó parancsolatot megtartja, lásd családi tisztasági törvények, szemérmes öltözködés, gyermeknevelés etc.) akkor érthető lenne a buzgalom. Hogy is tanultuk az iskolában: először a házifeladatot kell elvégezni, aztán jöhet a szorgalmi.

Sajnos azonban úgy tűnik, hogy a zsizsgés mögött nincs szó Istenkeresésről, spiritualitásról, mindösszesen öncélú magamutogatásról, ahol Istent (és a Tórát, a micvákat) eszközként használják fel, hogy politikai agendájuknak hangot adjanak.

Most tényleg?

Demonstrálni persze nyilván szabad, miért is ne. De vajon a Isten és a Tóra a legjobb eszköz arra, hogy valaki/valakik saját vélt vagy valós komplexusukat legyőzzék? Vajon nem végtelenül kétszínű az egész játék?

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr3114684260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása