Széder esti éhezés

Sokszor fordul elő, hogy a pészáchi előkészületek miatt az ünnep előestéjén alig van időnk enni valamit és farkas éhesen ülünk a széder asztalhoz. Ilyenkor gyakran azt a megoldást fontolgatjuk, hogy „zavarjuk le” a hágádá olvasást minél hamarabb, azaz legyünk túl a formalitásokon és kezdjünk el enni.

Ha olyan vendégeink vannak, akik nincsenek hozzászokva a széder estékhez, esetleg közösségi széder estén veszünk részt, hatványozódik a probléma. Emberek elkezdenek szépen csipegetni a széder tálról, kisebb részeket törnek le a maceszból és majszolva várják, hogy végre elkezdjünk enni. Ez két szempontból is probléma: egyrészről, mert a macesz (és a széder más ételei) evésének micváját nem a megfelelő módon tartjuk, másrészről pedig összecsapjuk az este egyik legfontosabb feladatát, az egyiptomi kivonulásról való beszélgetést, aminek a hágádá a „sorvezetője”. Ez arcul csapása a széder este lényegének.

A probléma tovább fokozódik, hiszen pészách előestéjének napja- idén e hét pénteke- különösen problémás, hiszen olyankor már nem eszünk kovászost- idén a kovászos fogyasztásának utolsó időpontja 10:25- (lásd Sulchán Áruch 443:1) ugyanakkor maceszt meg még nem eszünk, sőt, legtöbb helyen az a szokás, hogy pészáchot megelőzően egy hónappal már nem eszünk maceszt vagy macesz-őrleményt tartalmazó ételeket (ReMa 471:2, Misna Berura 11).

Ahogy általában nem szokás szombat vagy ünnep előtt komolyan lakmározni (kivéve Jom Kipur előtt természetesen), ugyanúgy pészách előtt sem szoktunk nagy lakomát rendezni annak érdekében, hogy az ünnepi vacsorán legyen étvágyunk.

Mit NE csináljunk?

Kézenfekvő megoldás lehetne a kárpász, azaz az előételként elfogyasztott zöldség (római saláta, krumpli vagy hagyma – függően attól ki milyen szokást követ) mennyiségének megnövelése, azonban ez nem megfelelő megoldás, hiszen nagyobb mennyiség fogyasztása esetén felmerül az utóáldás mondásának kötelezettsége, ami nem része a széder este hagyományos „műsorrendjének” (Sulchán Áruch 473:6, Misna Berura 53).

Ne együnk a maceszból sem addig, amíg annak nincsen itt az ideje! Márpedig mire a macesz evés sorra kerül, már majdnem a széder este lakoma részénél tartunk.

Mit csináljunk?

Ugyan őrületes lakomát nem szoktunk az ünnep előestéjén fogyasztani, azonban teljesen éhezni sem kell. Sőt! Annak érdekében, hogy ne hadarjuk el türelmetlenül a hágádát érdemes nem nagyon korgó gyomorral asztalhoz ülni. Némi krumpli kugli elfogyasztása (recept itt) ünnep előtt nagyon praktikus lehet. Abban nincs kovászos, de macesz sem és kellően laktat. Hasonlóan jó ötlet lehet az ünnep előtti délutánon egy jó tojásrántotta (akár valami zöldséggel stb.) vagy néhány főtt tojás.

Akárhogy is legyen, ha már folytatunk egy gyönyörű, ősi hagyományt és széder estén veszünk részt, igyekezzünk azt a megfelelő módon megünnepelni, hangsúlyt fektetve az ünnep különleges parancsolataira. Hiszen ez az este abban is különbözik a többi estétől, hogy ez alkalommal nem a hasunk az első számú szereplő.

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr8514769936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása