Heti történések

Ahhoz képest, hogy pészách van, mozgalmas volt ez a hét is. Ugyan még csak csütörtök van, de az ünnep bejövetele miatt eddig jutottunk. Ezeket szerettem és ezeket utáltam:

Szerettem:

- Pészách ünnepe elég nyugisan telt a világon, pedig az ünnepnapok Izraelben magasabb biztonsági kockázatot rejtenek. Le is zárják ilyenkor a gázai határátkelőket. Idén nem történt semmi rendbontás egyelőre. Hála Istennek.

- Netanjahu bejelentette, hogy pészách után egy új települést Donald J. Trump-ról neveznek el, hálából amiért az amerikai elnök hivatalosan is Izrael részeként ismerte el a területet. Kirjat Trump, jól hangzik!

- Egyre több irányból lehet arról olvasni, hogy a júniusban nyilvánosságra kerülő amerikai béketerv, a „deal of the century”, nem két állami megoldást fog javasolni. Ez nagyon jó és fontos volna még akkor is, ha a palesztinok nyilván protestálni fognak ellene. Sőt, Ábbász már megkezdte a forgolódást, ugyanakkor a legfontosabb arab államok egy része próbálja a palesztinokat a megállapodás majdani elfogadása felé tolni. Régi beidegződésem, hogy nem önálló palesztin állammal, hanem pénzzel, konkrétan a palesztinok jólétével, lehet a palesztin kérdést megoldani. Hajrá Jared Kushner!

- Netanjahu Izraelbe hívta az új ukrán elnököt. Aki zsidó. Ezzel Ukrajna a második ország a világon (Izrael után természetesen) jelenleg, ahol az elnök és a miniszterelnök is zsidó. Remélem jó lesz ez nekünk és nem próbálják majd bizonyítani, hogy ők nem részre hajlóak Izraellel szemben. Mindenestere egyelőre szimpatikus mindkét figura.

- Idén is, mint 41 éve mindig, az amerikai elnök az oktatás napjává nyilvánította a lubavicsi Rebbe születésnapját (Niszán 11). Ez az egyetlen hivatalos amerikai állami ünnep, ami nem a polgári naptár dátumához, hanem a héber dátumhoz van kötve. Minden tiszteletem!

- Hitközség a közösségért címmel indult közösségépítő programsorozat az EMIH által. Jó és újító kezdeményezés, reméljük sikeres lesz. Kidus Hásem! Olvassatok utána és segítsetek.

- Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyitotta meg a magyar sportolókról szóló mini-kiállítást a new york-i magyar konzulátuson, a Maccabi VAC Hungary szervezésében. Ez így jó ahogy van!

Utáltam:

- Kenyában betörtek és kirabolták a helyi chábád sliách családot. Smuel Notik rabbi könnyebb, felesége súlyosabb sérüléseket szenvedett, meg is kellett operálni. Szerencsére 3 gyereküknek semmi baja nem lett. Több ezer dollárnyi értéket zsákmányoltak. Szörnyű!

- Sri Lankai robbantás, majd 360 halott és ki tudja hány sebesült. Keresztény templomokat és szállodákat vettek célba vélhetően iszlám terroristák. Őrület!

- Bernie Sanders lerasszistázta Netajahut és kormányát. Ennek a fickónak tényleg elment az esze, Isten óvjon meg bennünket, hogy ő kerüljön az elnöki székbe! Nem elég, hogy a fickó szélsőbalos, de önmagára és vetélytársaira licitál azzal, hogy mekkora képtelenségeket mond. Szégyen!

- A lengyelországi Pruchnikban zsidó-Júdás bábut vertek és égettek egy undorító húsvéti szokást követve. Elítélte őket mindenki aki él és mozog, még a katolikus egyház is, dehát a bunkó parasztoknak aztán mondhatják. Érdekes, hogy ez a „szép” népszokás nem csak Kelet-Európában hódít, alig egy hónapja Belgiumban vonultak egy „zsidó-barát” felvonuláson hasonló bábukkal. Úgy tűnik az antiszemitizmus iránti igény nem csökken. Jegyzem meg Magyarországon szerencsére ilyen elképzelhetetlen. Egyelőre legalábbis.

- Ilhan Omar, amerikai demokrata képviselőnő szerint Jézus palesztin volt. Ez a nő, amellett, hogy véresszájú antiszemita és jól mutatja az amerikai demokrata párt szélsőségesen zsidó és Izrael ellenesség felé való tolódását, teljesen idióta. A demokrata párt ennek ellenére imádja, Rashida Tlaib-bal és Alexandra Ocasio-Cortez-el együtt. Ők a demokrata párt új reménysége. Sötét jövő, „winter is coming in the Democratic Party”.

Boldog pészáchot és békés szombatot mindenkinek! חג שמח ושבת שלום!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr2514784528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása