Csak egy átlagos nap a sípuccában

Jó másfél hónapja írtam egy bejegyzést a European Jewish Congress (EJC) februári kongresszusának egyik „határozatával” kapcsolatban, amitől, ahogy mondani szokták, megállt bennem az ütő. Hihetetlennek tartottam, hogy egy magára valamit adó szervezet, az World Jewish Congress európai leányszervezete határozatban fogadja el, azt, hogy: A bizottsági ülésen elítélték a nem reprezentatív zsidó szervezetek félrevezető képviseleti tevékenységét, amely egyaránt zavart okoz a kormányzati és törvényhozási szinten, valamint a zsidó közéleten belül. A kontinens több országában hasonló tendenciák figyelhetők meg, mint Magyarországon, ezért kiemelték: e jelenség európai szinten is jelentkező kihívás. A határozatot leginkább a rohamosan terjeszkedő Chabad mozgalom törekvései indokolták, amelyek a kontinens több országában komolyan veszélyeztetik a tradicionális, történelmileg beágyazott zsidó közösségek érdekképviseleti munkáját.”.

Legalábbis ezt mondta Heisler András, mint a legnagyobb középkelet-európai zsidó közösség vezetője, aki ennek a szervezetnek társelnökeként jelen volt a konferencián. Írtam is levelet az EJC-nek, hogy vajon tényleg született e ilyen határozat vagy sem. Választ nem kaptam, úgyhogy írtam még egy levelet. Arra se kaptam választ és itt vége is lenne a történetemnek, hiszen amit a témában mondani akartam leírtam. Pusztába kiáltott szó.

Igen ám, de mint kiderült, az elnök azóta is rendre hivatkozik a fenti állásfoglalásra, többek közt akkor, amikor az újonnan választott BZsH elnök, Mester Tamás, kijelenti, hogy bizony jó volna békejobbot nyújtani más zsidó hitközségek, így az EMIH irányába is. Ugyanis erre dörgedelmes letolást kapott az legnagyobb taghitközség új vezetője, hogy ugyan hogy is mer szembe szegülni a Mazsihisz álláspontjával és az EJC döntésével.

Érdekes ezt egy olyan szervezettől hallani, aki teliszájjal minden fronton hirdeti a nyitottságot, a sokszínűséget, a véleményszabadságot. Persze csak szavakban. Mert tettekben bizony, itt még az átkosnegyvenév szellemisége honol.

De nem emiatt érdekes a sztori, hanem amiatt, hogy minden jel szerint az EJC sosem fogadott el semmiféle hasonló határozatot, a közösségét képviselő elnök olyan útibeszámolót adott, ami teljességgel fiktív és a saját agendáját erősíti. Ha nem így volna, akkor megkövetem az elnököt, ugyanakkor ehhez látni kellene, a bizonyára nyilvánosságra is tartozó, határozat szövegét. Akkor ugyanis az EJC vált vállalhatatlanná, de ezt is már leírtam korábban.

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr6314794696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása