MAZS Alapítvány (igen gyanús?) ügyei

Képtalálat a következőre: „corruption?”

Nem hiszek feltétlenül az oknyomozó újságírásban, mert sok esetben felszínes, féligazságokkal működő műfajról van szó és a botrány valahogy mindig nagyobb visszhangot kap, mint a cáfolat illetve az esetleges mellé lövés utáni bocsánatkérés.

Mégis megdöbbenéssel olvastam az átlátszó oldalán a MAZS Alapítvánnyal kapcsolatos gyanús visszaélésekről, melyek közt nem bejelentett munkavállalók, bizonytalan számú gondozottak, bonyolult alvállalkozói céghálók vannak. Néhány érdekesség, amire minden jóérzésű ember felkapja a fejét (idézetek következnek az átlátszó cikkéből):

- 2017-ben 1,4 millió óra házi gondozást végeztek, azonban a 2017-es egyszerűsített beszámolójukban 1,7 millió órányi házi gondozást közölnek

- Az alvállalkozóként működő Harris Egészségügyi kft. és a hozzáköthető cégek, mind Falus Ferenc, volt országos tisztifőorvos, volt főpolgármester-jelölt nevéhez és rokoni-baráti köréhez köthetők (hozzáteszem nekem Falus Ferencről leginkább az elhíresült ice bucket challenge videó égett be a memóriámba, sajnos kitörölhetetlenül, emlékeztetőül ide kattints).

- A bonyolult alvállalkozói céghálóban megtalálható a Mazsihisz ügyvezetője, Kunos Péter is.

- A MAZS hónapokra lebontott adatai összesen 600 gondozót mutattak, melyből 400 nem volt bejelentve a cégek alkalmazottjaként.

-  tavaly összesen 11 végrehajtást kezdeményezett az adóhatóság a MAZS partnercégei ellen.

- A Holokauszt Túlélők Programjának évi 5 milliárdos költségvetését biztosító Claims Conference előírja, hogy a MAZS szigorú ellenőrzés alatt köteles tartani a partnercégeit, tehát az alapítvány felelős a vele szerződésben álló cégek által elkövetett szabálytalanságokért.

- Az átlátszó közadatigénylés címén érdeklődött arról, hogy a MAZS Alapítvány hogyan látja el a partnercégek ellenőrzését, felügyeletét  ezt azonban elutasította az alapítvány arra hivatkozva, hogy véleményük szerint ez nem képezi a közérdekű adatok körét. Egy másik adatigénylésre pedig több mint négymillió forint költségtérítés ellenében adna csak választ az alapítvány.

Képtalálat a következőre: „mazs alapítvány”

A fentieket tetézi az is, hogy több, személyes ismerősöm is panaszkodik a MAZS által végzett szolgáltatás minőségére, ami csak hab a tortán.

Illik tudni, hogy a Német Állam a holokauszt túlélők támogatását a Claims Conference-en keresztül biztosítja. Ez a szervezet teljesen átláthatatlan kevéssé precíz elszámolhatóság mentén kezeli a rá bízott pénzt, ennek egyik botrányáról magam is elsőkézből értesültem még Mazsök kurátor koromban. A Claims a MAZS-on keresztül támogatja a magyarországi holokauszt túlélőket, ezt az összeget a Magyar Állam is kiegészíti jelentős mértékben. Öt milliárd forint nem kevés pénz.

Hányingerkeltő a drasztikusan megfogyatkozó holokauszt túlélőknek jogosan járó pénzzel visszaélni. E mellett persze az a gondolat sem hagy nyugodni, hogy miért lapítanak a sípuccaiak, akik ezer szálon köthetők az alapítványhoz (véletlenül a MAZS székhelye is a Síp 12-ben van).

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr1914867798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása