Tojás és vérpötty - a tojás vizsgálatának eredete és szabályai a kóser konyhában

Képtalálat a következőre: „blood spots in eggs”

Talán sokan ismerik a kóser konyha egyik legalapvetőbb szokását, hogy a tojást, fogyasztás előtt átvizsgáljuk, van e benne vérpötty. Ha van, azt nem szoktuk megenni és ahhoz hogy ezt elkerüljük, a tojásokat egyenként átvizsgáljuk. Minden kóser konyha egyik alapfelszerelése tehát egy üveg (vagy más átlátszó) pohár, amit tojások vizsgálatára használunk. A tojásokat egyenként feltörjük, megvizsgáljuk majd vizsgálat után tesszük a tésztába/edénybe stb.

Manapság, amikor a tojás, ha nem is olcsó, de nem is tartozik kifejezetten a luxuscikkek kategóriájába, szokás a szabályt igen komolyan venni, ugyanakkor régebben, amikor minden egyes tojás nagyon értékes volt, kifejezetten fontos volt tudni, hogy egy adott vérpötty (vagy annak kinéző barnás folt) fogyasztása tilos e vagy sem.

Érdekes módon, a tojásban előforduló vérpötty fogyasztásának tilalma nem az általános vérfogyasztás tilalmából ered (Sulchán Áruch, Joré Déa 66:1), hanem abból a tilalomból, miszerint tilos fejletlen embriót fogyasztani (Sulchán Áruch, Joré Déa 66:8). Annak ellenére is így van ez, hogy a ma kapható tojások valójában nem megtermékenyített tyúkoktól származnak, hiszen a tojástelepeken tojó tyúkok soha nem láttak kakast, a tojástermeléshez szükséges hormonszintet mesterséges úton érik el. Magyarán: ha a tyúk kotlik is a tojáson, abból akkor sem lesz csirke soha, a húsfogyasztáshoz szükséges csirkéket más módon tenyésztik.

A Talmud két okot említ a tojásban előforduló vérpötty okaként, igaz mindkettő megtermékenyített tyúkokra vonatkozik: (1) a tyúkot természetesen úton termékenyítették meg, így a tojás ténylegesen embrió (2) a tyúk valamiféle rendellenessége miatt keletkezik vérpötty a tojásban (Babilóniai Talmud, Chullin traktátus 64b.).

Képtalálat a következőre: „blood spots in eggs”

A Talmud magyarázóinak eltérő az álláspontja abban a tekintetben, hogy mikor érvényes a tojás elfogyasztásának tilalma attól függően, hogy a vérpötty a tojás melyik részén helyezkedik el. A leggyakoribb álláspont szerint, ha a vérpötty megtermékenyítés útján jött létre, azaz a tyúk meg volt termékenyítve és vérpötty van a tojásban, azt tilos elfogyasztani (ezen az állásponton van a Sulchán Áruch is, Joré Déa 62:5). Mások szerint a tiltás attól függ, hogy a vérpötty a tojás sárgáján, fehérjén vagy mindkettőn megtalálható (lásd Sulchán Áruch ugyanott). Az eltérő álláspontok és a dolog definíciójának nehézsége miatt, az askenázi (európai) zsidóknak szóló szokások iránymutatójának tekintett Rema (Mose Isszerlis rabbi, 1530-1572) akként rendelkezik, hogy minden esetben tilos a vérpötty fogyasztása (Sulchán Áruch Joré Déa 66:15-16).

Ez tehát a törvény a megtermékenyített tojásokra. Mi a helyzet azonban a ma használatos „nem természetes” tojások tekintetében?

A Sulchán Áruch nem tiltja kifejezetten az ilyen tojás fogyasztását, azonban megjegyzi, hogy a vérpöttyöt el kell távolítani. Eltávolítás után a tojás fogyasztható. (Sulchán Áruch Joré Déa 66:7). A Sá’ch (Sábtáj ben Meir háKohén rabbi, 1621-1662) szerint az ilyen vérpöttyöt nem kell eltávolítani, azonban a vilnai Gáon (Elijáhu ben Slomó Zálmán rabbi, 1720-1792) fontosnak tartja az eltávolítást, igaz, „csak” rabbinikus tiltáshoz párosítja.

Korunk egyik legjelentősebb háláchikus szaktekintélye, Mose Feinstein rabbi (1895-1986) egy 1957-ben írt hozzá intézett levélre válaszul azt írja, hogy bár a vérpöttyöt el lehet távolítani, manapság, amikor a tojás nem számít luxuscikknek, „véres tojást” ki kell dobni. Igaz, hogy ez a válasz egy tojástermelő kérdésére érkezett, aki olyan szituációról beszélt, amikor a tojások között lehettek megtermékenyített és megtermékenyítetlen tojások is, így manapság feltételezhető, hogy Reb Mose is megengedőbb lenne, hiszen amint említettem, a tojások mind megtermékenyítetlenek. Aki a megengedőbb álláspont mellett van is, azt javasolja, hogy amennyiben a pötty barnás és nem kifejezetten piros, akkor el lehet fogyasztani, de ha egyértelműen piros, mindenképpen szabaduljunk meg tőle.

Képtalálat a következőre: „blood spots in eggs”

Néhány fontos tanács:

- A tanyasi tojásoknál (mivel azok feltételezhetően megtermékenyítés útján keletkeztek, fontos szigorúbbnak lenni

- A fehér héjas tojásban sokkal-sokkal ritkább a vérpötty, ezért, ha picit drágább is, kevesebb tojást kell kidobnunk

- A (héjában) főtt tojást nem kell vizsgálni, sem főzés előtt sem után. Ha volt is benne vérpötty, az feloldódott, így sose tudjuk meg volt e benne vagy sem (Rema a Sulchán áruch-hoz írt magyarázata Joré Déa 66:8)

- Ha főzés után mégis látunk megmaradt vérpöttyöt, elég azt kivenni, az étel attól még fogyasztható (Aruch háSulchán 66:32)

- Régen szokás volt legalább három tojást együtt főzni, hogy ha egyikben volt is vér, az a többségben „eloszlik” (bitul berov). Ma, mivel a tojások, főként a fehér héjúak, többségében nincs vér, ez szükségtelen

- Ha megfőztünk egy tojást amiben később vért találunk, az edényt nem kell kikóserolni, elég 24 órát várni az edény következő használatával (Igrot Mose, Orech Chájim 30:61)

- Ha az ember nagy mennyiségű tojást használ (több százat kell feltörni), érdemes fehér héjút használni, így nem feltétlenül kell minden egyes darabot ellenőrizni (Sevet háLévi 22:2)

Látjuk tehát, hogy a tojás ellenőrzése kifejezetten fontos zsidó szokás, de mai körülmények közt nem a legnagyobb szigorral követendő kósersági törvény. Egyik rabbim anno a jesivában azt mondta ezzel kapcsolatban: „Megenni ellenőrizetlen tojást manapság nem tilos, de ha nincs átnézve a tojás, az nem egy kóser konyha!”. Jöjjön áldás mindazokra, akik szigorúan veszik ezt a szokást is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr2814920536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2019.07.19. 02:18:17

Érdekes írás volt a közegészségügy vallási köntösben c. életmód iránymutatásból.

Az a helyzet, hogy a szigorú zsidó életmód előírások mögött átlátszik a régi korok még nem oldott közegészségügyi helyzete, ami mára erősen meghaladott lett általánosan.
De ez hagyomány, tehát ragaszkodik hozzá a zsidóság, ami fura-fura, de elfogadható. Persze józan ésszel belátható az eredete.
Pont ez a helyzet a disznó hússal.
A Közel-keleten akkor a disznóhús baromi gyorsan romlott. Ebből nem akartak bajt, tehát jött a vallási előírás.
De a diaszpóra viszont felismerte, hogy sok helyütt disznóhús nélkül nem lehet a telet túlélni. Erre jött a hüphüphüpbarbatrükk, azaz a kóser vágás.

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása