Heti szerettem-utáltam

Képtalálat a következőre: „love and hate”

Mozgalmas volt. 

Szerettem:

- Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök negyedszerre is a Time magazin címlapján feszít, „Csak az erős éli túl” szlogennel. Büszkeség, még akkor is, ha a jelenlegi izraeli politikai helyzet a szeptemberre kitűzött ismételt választás miatt elég labilis.

- Naomi Campbell, a híres modell a lubavicsi Rebbe sírjánál járt. Mint Twitter üzenetéből kiderül, a Rebbe tanításai meghatározóak a Campbell spirituális életében. A prófétai szakasz jut eszembe, hiszen ez is mutatja, hogy közel a megváltás ideje: „כי מלאה הארץ דעה את יהוה כמים לים מכסים”, azaz „és megtelik a Föld Istentudattal, miként az a tenger medencéje vízzel” (Ézsaiás 11:9)

Kapcsolódó kép

- A Lekvár és Jam e héten ötödik alkalommal volt index címlapon. Sokan kérdezik, hogy fizettem e érte. A válasz természetesen nem. Máskülönben nem büszkélkednék vele. Köszönöm nektek!

- Végül egy személyes és nagyon megható pillanatot szeretnék megosztani veletek: múlt hét péntek este, még Budapesten, a Bét Sálom zsinagógában, ahol imádkozom szombatonként, a kábálát sábát elején (még a szombat bejövetele előtt) az egész zsinagóga közössége élőben jelentkezett be Skype-on a közösség egyik tagjánál, kedves barátunknál BGy-nél, aki előző nap komoly műtéten esett át. Az ötlet természetesen a közösség vezetőjéé Radnóti Zolié volt és meg kell mondjam a könnyeimmel küszködtem látva az erős közösségi összetartást és azt, hogy mennyit jelentett ez kedves barátunknak, BGy-nek. A Jóisten adjon neki mihamarabbi gyógyulást súlyos betegségéből, hogy az egész zsidó néppel együtt ne ismerjünk több fájdalmat!

Utáltam:

- Ehud Bárák visszatért a politikába. Sajnos a politikai emlékezet nagyon rövid, Bárák meglehetősen vacak miniszterelnök volt, most pedig politikai üzenete annyiban foglalható össze, hogy „csak ne Netanjahu”. Meglehetősen kevés.

Image result for ehud barak poster

- Megint nem azzal foglalkozik az EU, ami a dolga. Nem nézté jó szemmel, hogy több európai ország gazdasági hivatalt nyitott Jeruzsálemben, ezért egyes magasrangú EU képviselők egy olyan határozatot akartak elfogadtatni, ami csak akkor tesz hasonló lépéseket lehetővé a tagországok számára, ha már közös EU-szintű döntés születik Jeruzsálem ügyében. Magyarország és Csehország vétóján bukott meg a dolog. Büszkeség. Hála Istennek!

- Izrael mellett szólalt fel az ENSZ-ben, ezért elveszítheti állampolgárságát Miss Irak. Mi van?? Nevetségesek ezek az irániak.

- Rafi Peretz tett rosszul megfogalmazott, de nem buta mondatot a héten. Itt írtam erről, miután a hazai Facebook közösség össze-vissza beszélt butaságokat és képzeltek bele mindenfélét, amiről szó sem volt. Sajnálom egyesek rövidlátását és megbotránkoztat, hogy egyes vallási vezetők sem értik a kijelentés lényegét.

- Izrael szerte megemlékezéseket tartanak a három jesiva bóher tiszteletére, akiket öt évvel ezelőtt raboltak el és gyilkoltak meg palesztin terroristák és a Palesztin Hatóságtól kapott fizetésüket is megduplázza a PH. Őrület.

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr9314940422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása