Emberek, akik soha nem haltak meg

Képtalálat a következőre: „chariot of heaven”

Nem, nem Elvis Presleyről lesz szó. A zsidó irodalom több olyan emberről is említést tesz, akik nem haltak meg soha, ehelyett élve kerültek a Menyországba. A hagyomány szerint például1 Élijáhu, azaz Illés próféta élve jutott fel a Mennyekbe. De nem ő volt az egyetlen, hiszen a Tóra első könyvében említett, egyik legmisztikusabb karakter, Chanoch, avagy Énok is, aki Noé dédapja volt és a Tóra azt írja róla: „És járt Chánóch Istennel és nem volt többé, mert magához vette őt Isten.”2 Ezt a Tórai verset Bölcseink akként értelmezik, hogy Chánoch-ot még életében vette magához Isten.

Chánochról viszonylag keveset tudunk, mert bár létezik egy apokrif könyv, mely nem része a héber Bibliának, mely Chánoch történetét tartalmazza, kiegészítve olyan részletekkel, mint az égi teremtényekről szóló leírások, a „bukott angyalok” sorsa illetve a néhány generációval később, Noé idejében jött özönvíz okainak részletezése. Chánoch könyvét, mivel a zsidó Bibliának nem része és jellemzően a különböző keresztény bibliákba se került be, egyedül az Etióp közösségekben őrizték. Érdekes módon mind az izolált Béta Izrael etióp zsidó közösségben (erről a közösségről ITT írtam), mind pedig az etióp keresztény közösségekben, az Etióp Ortodox Tawahedo Egyház szent iratai között fellelhető.

Képtalálat a következőre: „enoch”

A szöveg ezért teljes terjedelmében az etióp ge’éz nyelven elérhető, bár részleteket a Holt-tengeri tekercsek is tartalmaznak arameus illetve héber nyelveken.

Éliás próféta élve Mennybejutásáról sok mindent lejegyez a rabbinikus irodalom, például olyan érdekességet, hogy Élijás próféta részben angyallá vált, ezért képes repülni (persze nem feltétlenül fizikai értelemben, hiszen az angyalok leggyakrabban a valóság egy másik síkjában „mozognak” ezért érzékszerveink nem képesek felfogni őket. A Talmud egy helyen megemlíti, hogy Éliás, valószínűleg mivel részben még mindig ember, lassabban repül, mint az angyalok.3 Éliás ezen átváltozását a Talmud egyik kommentátora annak tudja be, hogy Éliás próféta testét az Égi Tűz emésztette fel, mely tűz a közismert égi tüzes szekeret táplálja, melyről Ezékiel próféta könyvének első fejezetében olvasunk.4 Egy másik kommentátor szerint az égi tűz, mely felemésztette Éliást kettéválasztotta a próféta lelkét és testét, előbbi angyali formát öltött, de a másik, testi forma azonban vissza-vissza tér erre a világra.5

Képtalálat a következőre: „chariot of heaven”

Az általános és hagyományos rabbinikus vélekedés szerint Éliás próféta tehát rendszeresen „vendégeskedik” itt a Földön, ebben a fizikai dimenzióban, emberi testet öltve és általában valamilyen küldetést teljesít. A Talmud és a későbbi rabbinikus irodalom tucatjával mesél történeteket, mikor Éliás próféta emberi alakot öltve segít a zsidóknak ellenségeik sokszor gonosz szándékainak meghiúsításában6, más esetekben igaz embereket kísér el és mutatja meg nekik a Menyországot.7

Egy másik, hagyományos vélekedés, hogy Éliás háláchikus (zsidó vallásjogi) kérdéseket is segít eldönteni abban az esetben, ha azok konklúziója kapcsán nincs a „földi tudós rabbik közt egyetértés”. A Talmud számtalan kérdés kapcsán, miután a bizonyítási eljárás során minden érvet mérlegelt és mindegyiket valamilyen okból nem találta helyénvalónak, kijelenti, hogy „majd Éliás eljövetelével megtudjuk a választ”.8

És itt el is jutottunk a lényeghez. A tradíció szerint Éliás próféta eljövetele a Messiás eljövetelét előzi majd meg, ahogy erről Máláchi, azaz Malakiás, próféta jövendöl:” Én pedig elküldöm hozzátok Élijáhu prófétát, mielőtt eljön Isten nagy és félelmetes napja. Az atyák szívét a gyermekekhez téríti, a gyermekek szívét az atyákhoz, hogy pusztulással ne sújtsam a földet, amikor eljövök.”9

A Megváltó eljövetele előtt tehát Élijáhu próféta is felfedi kilétét és azzal, hogy buzdít bennünket a megtérésre, segít elkerülni az Ítélet Napját és elhozza a megváltást.

1755160c370e0647047411329c0b329a.jpg

Végül, Élijáhu talán legismertebb „funkciója” a kisgyermekek körülmetélésekor és a pészáchi széder este nyilvánvaló. Mindkét esetben, a hagyomány szerint megjelenik az „élő” próféta, előbbinél tanúságot téve a zsidó nép ragaszkodásáról hagyományaihoz, második esetben pedig kihirdetni a közelgő megváltást.

 

  1. Babilóniai Talmud, Bava Batra traktátus 121b illetve Moed Katan traktátus 26a
  2. Móz1 5:24
  3. Babilóniai Talmud, Bráchot traktátus 4b
  4. David Kimchi rabbi (1160-1235) magyarázata a Királyok2 2:11-hez
  5. Meir Lebush Wissel rabbi (1809-1879) szintén a Királyok2 2:11-hez írt magyarázata
  6. Lásd Babilóniai Talmud Brachot traktátus 3a, 29b, Sábbát traktátus 33b, Joma traktátus 19b, Táánit traktátus 22a
  7. Babilóniai Talmud Bava Mecija traktátus 85b és 114a
  8. Misna Bava Mecija traktátus 1:8 és 2:8
  9. Máláchi 3:24-25 vagy más számolás szerint Máláchi 4:5-6

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr215020466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2019.08.23. 06:51:22

Erre mondta Jézus Keresztelő Szent János kapcsán: Mert ő Illés volt és ti nem isnertétek fel!

Érdemes lett volna ezt a bekezdést hozzátenni, icsit bővebben.

midnight coder 2019.08.23. 08:39:57

Szegény Éliás beleesett Jehova ûrhajójának a lángcsóvájába és megégett, de mivel jó ügynök volt, gyorsan kerítettek neki egy kiborg testet, egy fekete maszkkal amiben ugyan kicsit szörcsögve de azért lélegzett. És hogy ne legyen teljesen védtelen, gyorsan kapott egy lézerkardot, akarom mondani lángpallost is. :-)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.08.23. 11:01:47

@midnight coder: Ezek szerint a Kerubok valójában Jedi lovagok? :)

acycloren 2019.08.23. 12:54:13

@midnight coder:

A Bibliát, mint fantasy-t olvasni nem kell félnetek, jó lesz. Komolyan venni nem kellene. Azért nekem a Conan, a barbár jobban bejött.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.08.23. 13:01:15

@acycloren: Én személy szerint naponta olvasom a Bibliát, mert hiszek benne. Érdemes másnak is kipróbálnia... ;-)
.
Biblia
.
Bibliát, míg olvasgatom,
duruzsol sok agyi atom,
el is fog a szelíd derű,
megérteni tök egyszerű!
.
Betartani nehéz csupán!
Ez az, ami vágja kupán
azokat, kik mélyre ásnak
nyomát lelni kifogásnak.
.
Vagy, ha szívük sötét katlan,
leszólják csak olvasatlan:
„Aki bölcs, az tudást kutat,
nem babonás gyógy-hit utat!”
.
Vérrel-könnyel Mindenható
írta; e Könyv vegytiszta tó.
Aki ebben alámerül,
örökélhet új emberül!

2019.08.23. 13:46:21

Egy mesekönyv a millióból. Miért pont ezt kell valóságnak haluzni?

BarnaBASSS 2019.08.29. 09:47:56

Még két fontos személyt kihagytatok: Jézus. Ő ugyan meghalt, de miután feltámadt, utána élve ment fel a Mennybe. Később pedig élve vette fel édesanyját, a Szűzanyát, aki szintén sohasem halt meg.

na__most__akkor 2019.11.19. 18:31:38

Na most akkor ne éliásozzunk itten!

A magyar bibliában nincs Éliás, Illés van. Itt "magyar biblia" alatt a Károli Gáspár féle fordítást értem, kövezzetek meg érte...
Van sok másik is, de ez a legelterjedtebb.

Az Éliás név létezik, mint kereszt- és vezetéknév, ma is.

Elolvastam a bibliát néhány európai nyelven. (Nem mintha érteném mindet...) Van egy oldal: unbound.biola.edu/ , ez vagy százötven verziót tartalmaz, és ki lehet tenni négy nyelven a verseket, egymás mellé. Ez olyan, mitha lefordítanánk.

Sok nyelvben létezik az Éliás (Elias, Elías), a környezetünkben is. Innen jöhetett, mint név. - meg "Éliás, Tóbiás egy tál dödöle"...

Ami manapság dominál, az az angol: KJV; King James Version. Ez a James valójában Jakab. (Hülye angolok, angol hülyék...)

A KJV-ben az Ószövetség azt írja, hogy "Elijah", az Újszövetség azt, hogy "Elias".

Primitívebb hívők két különböző személyt vizionálnak ide.

Pl. mormonok:
(lásd www.churchofjesuschrist.org/study/scriptures/gs/elias?lang=hun):
...
A szentírások többféleképpen használják az Éliás nevet, illetve megszólítást:

Előfutár: Az Éliás megszólítása annak, aki előfutár. Keresztelő János például Éliás volt, mert elküldetett, hogy előkészítse az utat Jézusnak (Mát. 17:12–13).

Visszaállító:Az Éliás megszólítás emellett azokra is vonatkozik, akiknek különleges küldetéseik vannak, például: Keresztelő János (T&Sz 77:14) és Gábriel (Luk. 1:11–20; T&Sz 27:6–7; 110:12).
Egy férfi Ábrahám adományozási korszakában

:Egy Ézsaiás vagy Éliás nevű próféta, aki úgy tűnik, Ábrahám napjaiban élt (T&Sz 84:11–13; 110:12).
...

Nomármost, az "Éliás" nem egy megszólítás (name-title angolban, mormonéknál...), hanem egy név.

Mindenesetre, Elias, a (az egyik...) fordítási hibája a KJVnek, személyesen megjelent a mormon egyház alapítójának, közvetlenül Elijah után.
(lásd www.churchofjesuschrist.org/study/scriptures/dc-testament/dc/110.12?lang=hun#11)

Ennyit Éliásról.

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása