Szokásos ingyencirkusz a sípuccában

072027959_prevstill.jpeg

Ismét egy hír a sípucca környékéről, melyből nem maradhat ki az „alapszabály” szó, az ostobaság, a rosszindulat és a görcsös pozícióféltés.

Az ügyről csak röviden, hiszen bizonyára mindenki olvasta, akinek van idege az ilyesmihez: összeült a neológ rabbinátus (mármint azok a tagok, akik eljárnak az ülésekre és/vagy mernek konfrontálódni) és megszavazták Frölich Róbert neológ rabbit, a Dohány utcai zsinagóga vezetőjét a Rabbiság vallási bíróságának, a neológ bét-dinnek élére. Ez a pozíció korábban nem létezett pontosabban eseti alapon vezette a bíróságot éppen aki ráért. Frölich kinevezése tehát egyrészről színtiszta vallási ügy, másrészről, tudomásom szerint, nincs anyagi vonzata sem.

No, értesült erről a szabotázsakcióról a sípuccai triumvirátus és elővették a nagykönyvet, hogy lássuk csak, van e a rabbinátusnak joga ilyesmit csinálni. Láss csodát, kiderült, hogy nincs olyan szervezeti működési szabályzatot ami alapján a rabbikar érvényesen működne. Sőt, az elmúlt zwanzig évben nem működött jogszerűen. A dolog szédületesen abszurd. Mármint, hogy holmi SZMSZ hiánya miatt érvényteleníteni akarják a rabbinátus működését. Az, hogy nem volt működési szabályzat az elmúlt tíz évben senkit nem zavart. Senkit sem zavart az őrületesen szabálytalan működés, amikor házasságok köttettek, válások mentek végbe, gyerekek születtek, halottak lettek eltemetve nota bene neológ betérések száza történt. Akkor tehát minden érvénytelen az elmúlt tíz évből, kérdezhetné bárki, akinek egy kis sütnivalója van. A sípucca demokratikus, sokszínű és a világra és alapszabályokra nyitott vezetői azt javasolják, ugyan már, ne turkáljunk a múltbab, ami elmúlt, elmúlt. Ez nyilván teljesen abszurd, ugyanakkor nagyon kényelmes megoldás.

Heisler András Mazsihisz elnök levele a bürökratikus technokrácia mintamunkája is lehetne, ha nem lenne sejthető mögötte az a szándék, hogy Frölichet és mögötte felsorakozókat ellehetetlenítse. Ennek már korábbi jeleit akkor lehetett látni, mikor is beindult a rabbinátust jelenleg (még) vezető Róna Tamás elleni hadjárat, kezdve egy bét-din üggyel majd nemrég Róna kirúgásával a Rabbiképző lassan már teljesen zsidótlan Zsidó Egyetemről.

Frölich egy Szombatban megjelent válaszlevélben rakta helyre az elnököt, de időközben a Közgyűlés Heislernek adott igazat, így tehát mindenki visszasomfordált a kis vackába a következő haditerven gondolkodni.

A történetet azonban nem lehet anélkül elfelejteni, hogy néhány kérdésre ne kapjunk választ: 

- Kinek a felelőssége, hogy az elmúlt években nem volt megfelelő SZMSZ? Miért nem vonják felelősségre azt vagy azokat akik ilyen súlyosan mulasztottak?

- Mikorra készül el az SZMSZ és ki a felelőse? Emlékezzünk, már tavasszal, Róna megválasztásánál felmerült ez a kérdés, vajon miért nem lehetett azóta megoldani?

- Mi lesz az összes hivatalos rabbinátusi döntéssel az elmúlt ki tudja hány évből?

Az persze már teljesen naiv kérdés, hogy mikor lesz végre olyan helyzet, amikor nem csak botrányoktól hangos a sípucca? Lehet hogy sok már az ingyen cirkuszból?

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr2815098922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása