Miért van a tízparancsolatnak két verziója?

 

14219487807_6eabf4c50a_b.jpg

Mint azt a Tórában (Mózes öt könyve) olvassuk, Mózes a Szináj hegyi kinyilatkoztatásnál átvette Istentől azokat a kőtáblákat, melyekre a tízparancsolat, vagy egyes vélemények szerint az egész Tóra volt felírva. Miután azonban a Mózesre váró zsidó nép bűnbe esett amikor elkészítették az aranyborjút és ezzel, alig negyven nappal az isteni kinyilatkoztatás után bálványimádásra adták fejüket, Mózes összetörte az Istentől kapott táblákat, megbüntette a hitszegőket, engesztelést kért és kapott a nép számára, majd ismét visszatért a Szináj hegyre, hogy átvegye a második táblákat. Ezeket azonban már nem Isten, hanem Mózes készítette. (Érdekesség képpen jegyzem meg, hogy a Frigyláda tartalmazta mind az két szett kőtáblát, tehát az első darabjait is.)

Szintén ismert tény, hogy a Tízparancsolat két helyen is említésre kerül a Tórában. Először a Szináj hegyi kinyilatkozás leírásakor1, másodszorra pedig amikor Mózes, halála előtt elmeséli a Szentföldre belépni készülő népnek, hogy miként is volt a csodálatos kinyilatkoztatás.2

A két szöveg azonban számos eltérést tartalmaz, íme néhány a fontosabbak közül (a héber eredetiben az eltérések sokszor másként jelennek meg, a könnyebb érthetőség kedvéért a magyar fordítást használom):

Negyedik parancsolat:

Mózes második könyve szerint:

Emlékezzél meg a szombat napjáról, hogy megszenteljed azt.”

Mózes ötödik könyve szerint:

 „Őrizd meg a szombat napját, hogy megszenteljed, amint megparancsolta neked az Örökkévaló, a te Istened.”

Ötödik parancsolat:

Mózes második könyve szerint:

 „Tiszteld atyádat és anyádat, hogy hosszú életű legyél a földön, melyet az Örökkévaló, a te Istened neked ad.”

Mózes ötödik könyve szerint:

 „Tiszteld atyádat és anyádat, amint megparancsolta neked az Örökkévaló, a te Istened, hogy hosszú életű légy és hogy jó dolgod legyen a földön, melyet az Örökkévaló, a te Istened ad neked.”

Tizedik parancsolat

Mózes második könyve szerint:

 „Ne kívánd meg felebarátod házát! Ne kívánd meg felebarátod feleségét, szolgáját, szolgálóját, ökrét, szamarát, semmit se, ami felebarátodé!”

Mózes ötödik könyve szerint:

 „Ne kívánd meg felebarátod feleségét és ne vágyakozzál felebarátod házára, mezejére, szolgájára, szolgálójára, ökrére, szamarára és semmire, ami felebarátodé!”

A különbség természetesen nem pusztán szemantikai, hiszen például tudjuk, hogy a szombatra való megemlékezés és a szombat megőrzése nem ugyan azzal a gyakorlati kötelezettséggel bír. A megemlékezés parancsolata az esti és a déli boráldásra vonatkozik, míg a megtartás parancsolata a szombaton tilos munkavégzést írja elő. Szintén feltűnő különbség például a tizedik parancsolat esetében, hogy a Mózes ötödik könyve szerinti verzió nem csak mohóság és irigység bűnét rejti magában, de szót emel az ellen is, ha az ember egyszerűen vágyik felebarátja tulajdonára anélkül, hogy ennek hangot adna vagy akár tettekben megnyilvánulna.

A Talmud és a Midrás irodalom felhívja a figyelmet arra, hogy bizonyos kifejezéseket a Szináj hegy lábánál a kinyilatkozást megtapasztaló nép csodás módon egyszerre hallott. Így például az „őrizd meg” és „emlékezz meg” igéket egyidőben hallotta a nép felhívva a figyelmet arra, hogy az emlékezés és a megcselekvés egyformán fontos.

Szintén megoldásként szolgálhat az a magyarázat, mely szerint míg az első, Mózes második könyvében szereplő verzió „élesben” történt, a második verzió már Mózes interpretációja, melybe simán belefér egy olyan kifejezés, mint „amint megparancsolta neked az Örökkévaló”.

Ez szintén egybevág a két szett kőtábla közti minőségbeli különbséggel, hiszen az elsőt Isten maga, a másodikat Mózes készítette. Érdekes módon, a Talmud bölcsei szerint, a második szett kőtábla értékesebb az elsőnél, annak ellenére, hogy emberi kéz munkája volt. Hiszen pont ez a tény mutat rá arra, hogy a Tóra törvényei nem elérhetetlenek, nem megtarthatatlanok, hanem kifejezetten erre a világra, mindenkorra, minden helyben és időben relevánsak és aktuálisak, ahogy írva van: „Mert ez a parancsolat, melyet én neked parancsolok, nem elérhetetlen számodra és nincs távol az; Nem az égben van az, hogy mondanád: Ki száll föl érte számunkra az égbe, hogy elhozza nekünk és hirdesse azt nekünk, hogy megtegyük; Nem a tengeren túl van az, hogy mondanád: Ki megy át számunkra a tengeren túlra, hogy elhozza nekünk és hirdesse azt nekünk, hogy megtegyük; Hanem nagyon közel van hozzád az ige, szádban és szívedben, hogy megtedd azt.”3

Ha tetszett, kövesd a Lekvár és JAM-et a Facebookon is: https://www.facebook.com/lekvaresjam.hu/

  1. 2Móz 20:1-14
  2. 5Móz 5:6-18
  3. 5Móz 30:11-14

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr9215191414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Én vagyok az, aki nem jó. 2019.10.04. 08:00:46

A VICC szerint Isten felajánlotta az összes népnek, végülis mindenki vagyona lesz, de a tartalma miatt egyesek nem kértek belõle (egyesek a ne kívánd felebarátod feleségét, mások a ne lopj miatt). A kohaniták összasúgtak, majd megkérdezték, mennyibe kerül?
Ingyeeeeeen van, mondá az Úr. AKKOR KETTÕT !-mondták õseink.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.10.05. 07:34:08

Meg a 10 pont felosztásának is 3 verziója van.

Van a zsidó, a görög, s a latin verzió.

A latin számozási rendszert a katolikusok és a luteránosok használják.

A görög rendszert a 3-féle ortodoxok, a kálvinisták, az anglikánok, s a legtöbb egyéb protestáns felekezet használja.

Egyes újprotestáns felekezetek a zsidó számozási rendet használják.

jatagán9 2019.10.05. 07:45:01

Remélhetőleg ezeket a magyarázatokat te sem gondoltad komolyan.

morph on deer 2019.10.05. 08:08:46

Eredetileg ugye az is gránitszilárdságúnak készült, csak hát nem úgy sikerült...
Miért, megesik az ilyen a legjobb családban is, sőt!

BiG74 Bodri 2019.10.05. 11:21:00

Úgytűnik Isten szűkszavúbb!

kgaba82 2019.10.05. 12:34:51

Egyszerűen így oldották fel a konfliktust a mítoszok (vallásos mesék) különböző szájhagyományi verziói között.
Először volt a kétféle tízparancsolat, aztán a feloldás a táblatöréses történettel. Majd századokkal később az írásbafoglalás, még később a kanonizálás és magyarázó betoldások.

Ami annak a kornak a tudásának számított, nem volt egyéb, mint
primitív, babonás, gyűlölködő népek által kitalált, összehordott baromságok (mint pl. az égbolt egy szilárd építmény, amin a csillagokat az istenek/angyalok mozgatják; havi vérzéses, magömléses emberek napokig való kiközösítése, stb.),
és gusztustalanságok (a szomszédos közeli rokonnépek testvér- vagy apabaszóknak nyílvánítása, a legzüllöttebb Dávid dicsőítése).
Nemhiába, a Biblia egy "csodálatos könyv"

Egy Hun Hunniából 2019.10.05. 14:25:15

A 11.-ik parancsolat: NE HAZUDJ!

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2019.10.05. 14:53:17

Egyébként a 10 parancsolat szövege szinte egy az egyben az egyiptomi halottas könyvből lett átemelve/ koppintva/ plagizálva.

Biblia / Egyiptomi Halottak Könyve

Ne tisztelj más isteneket énelöttem / Nem bolygatom meg az isteni törvényt
Ne készíts bálványokat / Nem állítok meg egy istent sem, ha megjelenik
Ne vedd hiába szádra Isten nevét / Nem sértem meg a kormányzó Istent
Szenteld meg a szombatot / (ilyen az egyiptomiaknak nem volt)
Tiszteld apádat és anyádat / Nem ártok a rokonaimnak
Ne ölj / Nem ölök
Ne légy házasságtörő / Nem vagyok házasságtörő
Ne lopj / Nem rabolok
Ne hazudj / Nem szólok hazugságot igazság helyett
Ne kívánd más tulajdonát / Nem károsítok meg másokat

vilagnezet.blog.hu/2007/04/29/10_butitas_amit_sokan_10_parancsolatnak_

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.10.05. 16:01:09

@morph on deer:

A ballibák élete könnyebb, nekik csak 2 parancsolatuk van:
- ne gondolkozz, mert az fasizmus,
- a ballib megmondóembereknek mindig igazuk van.

agarik 2019.10.05. 18:13:47

Ezek közül egyik sem a Tízparancsolat.
A Tízparancsolat helyesen, a Kivonulás Könyve (NEM Mózes 2. Könyve!) szerint:

1: nem szabad imádnod más istent
2: Ne csinálj magadnak öntött isteneket.
3: A kovásztalan kenyér innepét megtartsad
4: Mindaz ami az anyja méhét megnyitja, enyém [ASeregek Uráé] legyen
5: Hat napon munkálkodjál, a hetedik napon pedig pihenj
6: A hetek ünnepét is megtartsd
7: Háromszor esztendőnként minden férfiú jelenjen meg az Úrnak, Izráel Ura Istenének színe előtt.
8: a husvét ünnepe
9: Földed zsengéiből az elsőt vidd fel az Úrnak a te Istenednek házába.
10: Ne főzz gödölyét az anyja tejében.

--------------

A cikkben foglalt szövegbeli különbségek pedig a rivális szektákra (Elohimista vs Deuteronomista) vezethető vissza. De azon szövegeknek nincs köze a Tízparancsolathoz. Annak egyetlen változata van, az általam említett.

d.j 2019.10.05. 18:36:21

@MAXVAL bircaman közíró: Örülünk, hogy te mindenhez is értesz. Neked kényszered van, hogy mindenhol mindenbe beleütöd a szaros orrod?

kvadrillio 2019.10.05. 21:56:49

Adomány II.

Tags: kérlek, isten, adomány, ádám, pisilve, a multiorgazmus képessége , multiorgazmus vicc , vicc ádám éva multiorgazmus , vicc. az egyik, az állva pisilés művészete és... - én én én

Miután megalkotta Isten Ádámot és Évát, azt mondta nekik:
- Még két adományom maradt. Az egyik, az állva pisilés művészete, és.....
- Én! Én! Én!!! Én akarom, Istenem, kérlek, kérlek, kérlek!!! - szakította félbe azonnal Ádám - Ez annyira leegyszerűsítené az életemet....
Éva beleegyezett, neki nem volt fontos ez. Isten Ádámnak adta az első adományt. Ádám kiáltozott örömében, szaladgált az édenkertben, minden fa mellett megállt pisilni, kiszaladt a tengerpartra, pisilve rajzolt a homokba.... Isten és Éva nézték egy darabig a boldog férfit, aztán Éva a Teremtő felé fordult és megkérdezte :
- Melyik a másik ?
- A multiorgazmus képessége....

Ez lenne a vicc eredetileg.

?O)))

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2019.10.05. 21:56:50

@agarik:
De az, csak állandóan módosítgatják némileg.
Mint a Bibliát, amit inkább Blabalabának kelelne nevezni.

kvadrillio 2019.10.05. 21:57:31

Adomány II.

Tags: kérlek, isten, adomány, ádám, pisilve, a multiorgazmus képessége , multiorgazmus vicc , vicc ádám éva multiorgazmus , vicc. az egyik, az állva pisilés művészete és... - én én én

Miután megalkotta Isten Ádámot és Évát, azt mondta nekik:
- Még két adományom maradt. Az egyik, az állva pisilés művészete, és.....
- Én! Én! Én!!! Én akarom, Istenem, kérlek, kérlek, kérlek!!! - szakította félbe azonnal Ádám - Ez annyira leegyszerűsítené az életemet....
Éva beleegyezett, neki nem volt fontos ez. Isten Ádámnak adta az első adományt. Ádám kiáltozott örömében, szaladgált az édenkertben, minden fa mellett megállt pisilni, kiszaladt a tengerpartra, pisilve rajzolt a homokba.... Isten és Éva nézték egy darabig a boldog férfit, aztán Éva a Teremtő felé fordult és megkérdezte :
- Melyik a másik ?
- A multiorgazmus képessége....

Ez lenne a vicc eredetileg.
:O)))

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.10.05. 22:48:12

@MAXVAL bircaman közíró: az ausztriai választás eredményéhez mit szólsz? Buknak a gazdáid....Putyin is egyre népszerűtlenebb, hamarosan háború lesz.

Közbiztonság Szilárd 2019.10.06. 00:30:54

11. parancsolat:
Ha félanalfabéta vagy, és segghülye vagy az íráshoz, ne írj.
A szerző ezt valamiért már nem olvasta.

Közbiztonság Szilárd 2019.10.06. 00:36:13

@MAXVAL bircaman közíró:
Neked meg csak egy:
Birka egy segghülye bolgár buzi faszkalap a szófiai diliházból, aki okosnak gondolja magát.
Pedig csak egy segghülye bolgár buzi faszkalap a szófiai diliházból.

Közbiztonság Szilárd 2019.10.06. 00:39:30

@kvadrillio:
Neked ezek szerint nem volt még meg a második orgazmusod az életben?

Szegény, így már érthető a sok faszság, amiket irkálsz.

Közbiztonság Szilárd 2019.10.06. 00:41:13

Azt meg nem is értem, hogy mit kifogásol a szerző egy hülye gyerekek (birka meg a többi hasonlóan súlyos valláskárosult elmebeteg) számára írt mesekönyvben.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.10.06. 03:57:53

Mert a Biblia egy fércmű. A Genezis is kétszer van benne.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.10.06. 03:59:39

@MAXVAL bircaman közíró: egy aspergeres ne regéljen gondolkodásról! Te nem tudod, mi az.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.10.06. 07:23:23

@Közbiztonság Szilárd:

Látom, nem bírod feldolgozni, hogy eddig mindegyik nyelvészeti marhaságodat megcáfoltam...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.10.06. 07:31:38

@math0:

Atya Isten, szidod a Szent Grétát??? Te biztosan antiszemita vagy!

kvadrillio 2019.10.06. 08:37:34

Felszabtér

Ferenc pápa óva int a szexuális erkölcs túlhangsúlyozásától

...jahhhhh...nem is köll ezt túlspilázni ! a egy pap seggbebasz 100 kisgyereket, ölég ha bocsánatot kér, mert ő egy állat, occt el van intézve A DOLOG !

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.10.06. 08:49:47

Mózes 22:25 Hungarian Károli (KAR)
25 Ha pénzt adsz kölcsön az én népemnek, a szegénynek a ki veled van; ne légy hozzá olyan, mint a hitelezõ; ne vessetek reá uzsorát."
nekem ez a kedvencem
es az is hogy mi gojok miert csodalkozunk ha ránk uzsora van kivetve
...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.10.06. 10:01:21

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Így igaz: a hiteles embert se sarokba szorítani, se buktatni nem lehet, mert a természetes jó páncélja ellen még maga Soros és bűntársai is tehetetlenek, nem szólva csicskásaikról.

Én vagyok az, aki nem jó. 2019.10.06. 11:44:43

@Egy Hun Hunniából: A ne hazudj minden értelmezés szerint benne van a ne lopjban.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.10.06. 23:19:55

egyebkent ha erre a szovegre valakinek be lehet adni, hogy ez tiz parancsolat? azzal mindent meg lwhet csinalni. 8 es fél TILTÁS, es másfél parancsolat. aki erre akarja a magyar jovot felepiteni, az itt nem magyarorszagot akar, hanem izráelt.

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása