Heti szerettem-utáltam

Szerettem:

- Békésen telt a ros hásáná, a zsidó újév, nemcsak itt, Magyarországon, de Izraelben és a világ más országainak zsidó közösségeiben is, még Umánban is. Ez utóbbi zarándoklati helyen amúgy idén több, mint 80.000-en imádkoztak az ünnepen. Ki keámchá jiszráel!

 uman-2.jpg

- A Facebook végre letilt egy csomó terrorista szellemiségű oldalt. Jobb későn mint soha. Onnan is tudhatjuk, hogy ez jó hír, hogy palesztin aktivisták tiltakoznak ellene.

- Közelednek az önkormányzati választások. Egyelőre nagyobb balhék nélkül. Amellett, hogy idegesítenek a Berki és Puzsér féle áljelöltek, egyre több helyen látom azt, hogy az ellenzéki jelölt vagy a Jobbik támogatását élvezi, vagy maga is a Jobbik embere. Nagyon ciki. 

Utáltam:

- Lassan elgondolkozom, hogy a „szerettem” és „utáltam” kategóriákat kiegészítem egy „szétröhögtem magam” kategóriával is, mert majd minden hétre jut valami megmosolyogtató. Erre a hétre a kóser (?) energiaital sztori jutott. No comment, olvassátok el az alábbi linket. Nevessetek vagy sírjatok, de ez szerintem úgy ahogy van vérciki és bazári giccsé teszi a judaizmust, ami viszont egyenesen égbekiáltó bűn. Siralmas.

https://www.portfolio.hu/uzlet/20191002/tesla-gyilkos-kamion-utan-koser-energiaitallal-hoditana-egy-magyar-vallalkozo-402619?fbclid=IwAR1Y1JU531s4j2wI30a911uJxXsV3h7Ir8l3MuTL56o6On4V6HIlvYHiEkI

- Izraelben nem igen kerültek közelebb a kormányalakítás lehetőségéhez az elmúlt héten. Netanjahu nagykoalíciós szándéka Gantz-al egyelőre sikertelen és Liberman-nal való egyeztetése sem zárult sikerrel, nyilván az előző okból. Három bíztató hír van: az egyik, hogy Netanjahu tartani látszik szavát a vallásos és jobboldali pártokkal való szövetsége kérdésében. A másik meglepő helyről jött, ugyanis Jair Lapid kész lemondani miniszterelnöki pozíciójának esélyéről, ha ez volna a gátja a nagykoalíciónak. Meglepő fordulat Lapidtól, akiből sok jót nem igen nézek ki még ezután sem, de hátha. A harmadik pedig Liberman kijelentése, miszerint saját, újszerű ajánlattal fog előállni, ha jom kipurig nem születik megállapodás.

Akárhogy is, de egyre nagyobb a realitása a harmadik választásnak, ami szerintem nem jó ötlet. Az izraelieknek joggal van elegük saját politikusaikból és rossz üzenet a világ felé még akkor is, ha mindezt a demokrácia bizonyítékaként is fel lehet fogni.

btnetanyahu20181118.jpg

- Szintén az izraeli politikához kapcsolódik, hogy elkezdődött Netanjahu korrupciós pere. Nem vagyok szakértője a témának, de annyi bizonyos, hogy ha el is követett olyasmit, ami törvénysértő volna, az semmiképpen nem olyan súlyú, hogy azért börtön járna.

- Bernie Sanders szélsőbaloldali demokrata elnökjelöltet szív problémái miatt kórházi ellátásra szorul. Ebben semmi jó nincs, csak annyi, hogy egyelőre felhagy a kampányolással. Jobbulást kívánok neki miközben remélem soha nem lesz az USA elnöke. Amúgy úgy tűnik, hogy Trump demokrata kihívója Joe Biden vagy Elizabeth Warren közül kerül ki. Mindkettő súlytalan és borzasztó egyben.

- Ha már Amerika: nem értem a demokrata oldalt, hogy megint Trump elleni bizalmatlansági indítvány ügyében forgolódnak. Most éppen az ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetése miatt. Igazi ostobaság, több okból: (1) Trump nyilvánosságra hozta a beszélgetés szövegét. El lehet olvasni, nincs benne semmi törvénysértő. (2) El kéne már fogadni a magát liberálisnak nevező baloldalnak, hogy 2016-ban Trump nyerte a választásokat. Hagyni kéne, hogy Trump fontosabb dolgokkal foglalkozzon, olyanokkal amiért hivatalba került. 13 hónap van még a választásokig. Bírják már ki a baloldalon, de tényleg.

- Késeléses merénylet Párizsban. Természetesen megint egy radikális muszlim, annak ellenére, hogy a rendőrség egyelőre nem terrorcselekményként kezeli az ügyet. Megeszem a sapkámat, ha nem azért ölt, mert radikalizálódott a fickó.

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr815191746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása