Heti szerettem-utáltam

Szerettem:

- Gőzerővel ünnepeljük Szukotot, a sátoros ünnepet. Ritkán írok az időjárásról, de ilyenkor nincs nagyobb áldás, mint a mostani szuper idő!

- Amerikai közbenjárásra tűzszünetet sikerült kieszközölni a törökökkel Észak-Kelet Szíriában. Sajnos már így is több százan haltak meg. Erdogan egy véreskezű diktátor.

- Megszületett a megállapodás az EU és Anglia között a szigetország kiválásáról. A deal-t az angol parlamentnek még jóvá kell hagynia, ez szerintem amúgy nem fog megtörténni.

Képtalálat a következőre: „boris johnson juncker”

- E héten is volt két Index címlap! Hála Istennek szó szerint tízezrekhez jutottak el az ünnepek tanításai.

 

Utáltam:

- Nem tagadom, nagyon nem örülök az önkormányzati választások kimenetelének. Miközben távol álljon tőlem, hogy akár az új főpolgármestert, akár más jelölteket, akik demokratikus pártok színeiben indultak jelzőkkel illessek, én az eredményt úgy értékelem, hogy azzal, hogy Jobbik és Momentum által támogatott jelöltek jutottak pozíciókhoz, nyertek a fasiszták és a szélsőbal. Aki vitatja e két pártra ráaggatott jelzőimet, az olvassa el a programjukat. Szomorú.

- Izraelben a Kék-Fehér Párt ismét elutasította Netanjahu miniszterelnök koalíciós javaslatát. Telik az idő és egyre közelebb kerül a harmadik választás esélye. Ez nagyon nem jó. Másik variáció, hogy Gantz kisebbségi kormányt alakít Libermannal, ami azért gáz, mert ugyan így ő sem lesz miniszterelnök, de Netanjahu sem, és a harmadik választásnál egyenlő esélyekkel indulnak, hiszen Netanjahu nem miniszterelnökként fut neki, ezzel csökkennek esélyei. Nem jó.

Képtalálat a következőre: „gantz liberman”

- Sokan intenek óva, hogy túl sokat foglalkozom egy bizonyos neológ vallási vezető ténykedésével, de nem bírom ki, hogy ne ejtsek szót arról a szukoti „sátorról”, melyet a zsinagógája körfolyosóján (sic!) épített. A sátor, nem meglepő módon nem kóser. Ilyen alapon ehetnének a zsinagógában is, vagy bárhol máshol. Több bajom is van a dologgal:

- Ostobaság amit zagyvál azzal kapcsolatban, hogy a társasház nem engedi, hogy az udvaron állítsanak sátrat. Nem vagyunk már a 60-as években. Érdekes módon tucatnyi zsidó barátom tudja megbeszélni a társasházzal ahol lakik, hogy az udvaron állítsanak sátrat. If there is a will, there is a way.

- Ha mégsincs rá mód, menjen a közösség valamelyik közösségi sátorba. Bálint-ház, Hanna étterem, sípucca stb. (jegyzem meg, úgy tudom a sípuccai sátor is nejlonnal van letakarva, ha pedig így van az nyilván azt is jelenti, hogy a sátor nem kóser szukotra, de ezt nem tudom megerősíteni.

- Szándékosan félrevezetni zsidókat nagy bűn. Ha meg tudatlan, mint azt simán elhiszem, akkor lehet hogy a Facebookolás helyett legalább a Misnát elővehetné (nem kell sokat keresgélnie, rögtön a Szuka traktátus első fejezetének második misnája)

- Vajon ha a macesz drága lesz pészáchkor akkor a közösségét zsömlével fogja etetni széder este?

Szörnyű amikor nem elég, ha valaki bűnözik, de szándékosan és rosszindulatúan visz másokat is bűnbe.

Itt egy kép a sátorról (a képen látható emberek, nem az említett vallási vezető, de láthatólag nagyon büszke a nem-sátor sátorra)

Image may contain: 1 person, smiling, sitting

Image may contain: 3 people

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr915231012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása