102 éves a Balfour deklaráció

arthur-james-balfour-1890.jpg

Tegnap 102 éve, hogy 1917. november 2-án az angol külügyminiszter, Arthur Balfour megírta azt a levelet, mely első alkalommal szolgáltatott igazán komoly és írásos bizonyítékot arra, hogy az akkor világhatalom Anglia támogatja a cionista mozgalom törekvését, hogy a Szentföldön zsidó ország jöhessen létre.

A levél címzettje Lionel Walter Rothschild báró volt, aki nemcsak a híres és befolyásos család vezetője volt abban az időben, de Chaim Weizmannak, a Cionista Szövetség elnökének, Izrael állam később első államelnökének is jóbarátja és támogatója.

A kiáltványban az angol miniszterelnök kinyilvánítja, hogy „Őfelsége Kormánya kedvezően tekint egy zsidó nemzetotthon létrehozására Palesztinában és minden lehetséges módot meg fog találni arra, hogy a terv valósággá váljon. Nyilvánvaló szempont, hogy a Palesztinában élő nem-zsidó közösségek személyes és vallási jogai ne sérüljenek, ugyan így ne sérüljenek más országokban élő zsidók személyes és vallási jogai sem.”

balfour_declaration_unmarked.jpg

A deklaráció komoly hatással volt nem csak a cionizmus támogatóira és a zsidó közösségekre világszerte, de, ahogy azt elképzelhetjük, számos kritikát is kapott. 

Ahhoz, hogy megértsük mi is volt a deklaráció célja nem árt ismerni, hogy az első világháborúban, 1917-ben a szövetséges francia és brit hadsereg patthelyzetbe került a németekkel szemben a nyugati fronton, miközben a törököket sem sikerült legyőzniük a Gallipoli-félszigetnél.

A keleti fronton a szövetséges oroszok győzelme is egyre kétségesebbé vált. A cárt hatalmából elmozdító forradalom után alakult orosz vezetés komoly ellenállással nézett szembe, hiszen a közvéleményben erősödtek a hangok azzal kapcsolatban, hogy az oroszoknak talán nem kellene Németország és az Osztrák-Magyar Monarchiával szemben harcolniuk.

Annak dacára, hogy az amerikaiak a szövetségesek oldalán léptek be a háborúba az, hogy komoly mennyiségű amerikai csapat érkezzen a kontinensre és nyújtson hathatós segítséget, szintén nem tűnt reálisnak.

Az 1916-ban kormányra kerülő angol miniszterelnök, David Lloyd George nyíltan támogatta a cionizmus eszméjét és a Cionista Szövetséget Angliában vezető, Oroszországban született, de Manchesterben élő Chaim Wiezmannt. Támogatása nem volt egyedi az angliai politikai rétegben és leginkább személyes meggyőződésből fakadt, de döntésében minden bizonnyal az is közrejátszott, hogy a cionista eszme támogatásával kivívhatja a semleges országokban élő zsidók Szövetségek iránti támogatását. Hasonló támogatást remélt a zsidó közösségek részéről az Egyesült Államokban és leginkább Oroszországban, ahol az antiszemita cári uralmat jelentős részben orosz zsidók segítségével sikerült megbuktatni.

Lloyd Georgenak volt azonban egy másik, geopolitikai célja is. Annak dacára ugyanis, hogy a britek a franciákkal már korábban megállapodtak abban, hogy az Ottomán Birodalom legyőzése után a térséget felosztják magát közt (Sykes-Picoult egyezmény, 1916), Palesztina kérdését az angolok különösen fontosnak tartották, ugyanis az átjárást biztosít India és Egyiptom között. Ez pedig az angoloknak mindenképpen fontos volt.

A megálmodott zsidó országot angol oltalom alatt támogató Lloyd George a cionista álom megvalósítását modellként kívánta láttatni más, hasonlóan kicsi, európai nemzetállamok megalakulásának szempontjából is, akik korábban nem is álmodhattak ilyesmiről.

Ahogy az sejthető, a deklaráció az angol parlamentben sem kapott egyöntetű támogatást, így annak kihirdetését többször kellett elhalasztani. Az anticionisták élén álló Edwin Montagu, Indiáért felelős külügyminiszter szerint a britek által támogatott cionista álom a más országokban élő zsidók biztonságát fenyegeti, különösen azokét, akik az Angliával ellentétes oldalon álló országokban, például így az Ottomán Birodalomban élnek. Végül a deklarációt Anglia szövetségesei, így Franciaország, az Egyesült Államok és Olaszország is jóváhagyta. Utóbbi azért is érdekes, mert az olasz beleegyezés magával hozta Vatikán igenjét is.

A kihirdetés késedelmének egyik ára az volt, hogy mire az megtörtént, Oroszországban a Lenin vezette bolsevikok jutottak hatalomra, akiknek egyik első lépése a tűzszünetre való felhívás volt. Oroszország ezzel kiszállt a háborúból és az oroszországi cionisták, akiknek befolyása az angolok meggyőződése ellenére igen kicsiny volt, teljességgel erőtlenek voltak.

A háborút lezáró 1919-es Versailles-i békeszerződés az angolokat tette meg Palesztina kormányzási jogával ún. mandátum rendszerben, ezzel azonban mind az ott élő zsidók, mind az ott élő arabok kormányzását is ellátta. Az ott élő arabok jelentős része csalódottan vette tudomásul, hogy az angoloknak, korábbi ígéretük ellenére (Husszein-McMahon levelezés, 1915) eszük ágában sincs független államot létrehozni számukra annak ellenére, hogy sokuk a Szövetségeseket segítette a török uralom megdöntésében. Az angol mandátumot sikerét az is nehezítette, hogy az első világháború alatt a területre menekülő nagyszámú zsidó bevándorlót a helyi arabok jelentősen ellenezték, így rendkívül gyakorivá váltak az arabok és zsidók közti erőszakos atrocitások. Látva a kialakult helyzetet és a terület etnikai, történelmi és vallási bonyolultságát az angolok halogatták, hogy Palesztina kérdésben végleges döntést hozzanak, így a kétezer éves zsidó álom sajnos csak a második világháború elképzelhetetlen népirtása után valósulhatott meg 1948-ban, Izrael államának kikiáltásakor.

Ha tetszett az írás kövess a Facebookon is https://www.facebook.com/lekvaresjam.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr6015285178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jager_ 2019.11.04. 06:50:18

Anglia nem tudta és egy idő után nem is akarta kezelni a több alija jelentette probléma halmazt. A ciprusi lágerei kiderültek, a zsidó bevándorló hajók elfogásai napvilágot láttak. A holokauszt után tarthatatlanná vált a zsidóellenes brit politika, mely kizárólag csak a Balfour nyilatkozat idején mutatott megértést a cionizmus iránt.

chrisred 2019.11.04. 09:09:08

@Szingularitás.: Nem zsidóellenes, legfeljebb cionizmus ellenes.

2019.11.04. 09:21:32

A cionizmus zsidó nacionalizmus. Eleve az is kérdés, hogy miért lett ez a rendkívül fontos dokumentum egy olyan hírhedt zsidó bankárhoz címezve, akinek a kezéhez oly sok morálisan megkérdőjelezhető dolog tapad? Azért, mert ők finanszírozták az olyan főként ateista és okkult frankista zsidókat, akik megalkották a cionizmus eszméit. A nyilatkozat után nem túl sokat kellett várni ahhoz, hogy nyilvánvalóvá váljon, a cionisták mennyire nem veszik komolyan azokat az elvárásokat, amelyek a zsidókat is kötelezték az őshonos lakosok melletti békés együttélésre. Miután céljukat elérték, durván és nyíltan felrúgták a szerződést. A Hagana és az Irgun Zvei Leumi nevű, szélsőséges cionista militáns szervezetek tagjai az 1920-as évektől kezdődően a nyílt terror eszközével szándékozták elérni egy teljesen a cionisták által uralt állam létrejöttét. Merényletek hosszú sorát követték el arabok, britek, sőt a velük egyet nem értő zsidó értelmiségiek ellen is.

Én vagyok az, aki nem jó. 2019.11.04. 09:46:25

Igen, ez az irat nagyon kritizálható. A britek és a franciák ígéretbõl világbajnokok, érzik, ki veszi õket komolyan, minden szavukat megjegyezve. Romániának, hogy az antant oldalán lépjen be, egészen a Tiszáig mindent. Sikerült is meggyõzniük õket. A jelen elvi deklaráció esetében óvatosak voltak azért. Nem zsidó államról beszéltek. Érthetõ, hogy helyi és szomszédos araboknak ez a flepni egy pofon. Fejszálnak is soookkal többet ígértek. Egyáltalán nem akartak a britek onnan elmenni majd, esetleges ország(ok) születése után. Aztán ki-ki magának kaparta ki a gesztényét. A helyi arabokat mindenki, mindig csak hitegette, saját testvéreik fõként. A brit mandátum, amihez ez a felszólalás kellett, sokkal nagyobb volt, mint a születõ Izrael, (épp ezért) Jordánia az egyetlen, mely megadta az állampolgárságot a palesztínoknak. Ha lesz palesztín állam, a hasemita jordán király nem marad a helyén ("Un jour, on dira: "c'est fini !" au petit roi de Jordanie" G. Brassens), ezt tudja is.

rallus 2019.11.04. 10:14:14

Vajon volt e a Balfour deklarációnak szerepe abban, hogy Amerika belépett a háborúba és megnyerte az angolok és franciák helyett?

rako1982 2019.11.04. 10:48:04

A cikk nem elég pontos: a cionista lobby megtartotta Angliának tett ígéretét, s belevitte Amerikát az első világháborúba. Ezzel eldőlt a háború menete, az 1916-ra vesztes pozícióba került antant számára megfordította a háborút. Németországban a nácik így keltettek gyűlöletet a zsidóság ellen, mondván, miattuk vesztettek.

Disztopia 2019.11.04. 13:27:46

Törökország, mely 1918 előtt évszázadokig birtokolta Palesztina területét, az első világháborút a vesztesek közt zárta, így a békerendezés jelentős terület-elvétellel büntette. Az 1923-as Lausannei béke elvette a törököktől Palesztinát és brit mandátumterületté tette. Ez azt jelentette, hogy bár nem lett Anglia gyarmata, de a szigetország igazgathatta.

A problémák akkor kezdődtek, amikor a zsidó bevándorlás Palesztinába tömeges méreteket öltött és a britek nem tudták mihez kezdjenek az európai zsidóság bevándorlásával. A harmadik alija (zsidó vándorlás) 1919-1923 közt még csak 40 ezer, a negyedik (1924-1929) már 82 ezer, az ötödik pedig (1929-1939) 250 ezer zsidó bevándorlót hozott Palesztina földjére.

A palesztin fellahok eladták tönkrement földjeiket az újonnan érkező zsidóknak, akik tőkéjükkel képesek voltak jól működővé tenni ezeket a földeket. Egy idő után azonban a palesztinok azon kapták magukat, hogy a földek nagy része a zsidók kezébe került. Ekkortól rendszeresekké váltak az összetűzések.

A második világháború idejére kettős válság alakult ki : egyrészt a palesztiniai zsidók és palesztinok közt, másrészt a brit hatóságok és a beözönlő zsidók között. Az angolok sokáig Ciprus szigetére vitték a Földközi tengeren elfogott, zsidókkal teli hajókat (és táborokba zárták őket) majd beengedtek valamennyit a palesztiniai partokra, de ott kísérelték meg lakóövezetekbe integrálásukat. Végül 1945-re feladták a helyzet kezelését és a problémát (ezzel Izrael-Palesztina ügyét) átadták az ENSZ -nek. Az ENSZ két államot jelölt ki, de csak Izrael alakult meg, a Plaesztinok nem fogadták el a két államos megoldást, mert az egész területet maguknak akarták.

A felvázolt helyzetből eredt aztán minden későbbi konfliktus a társégben.

chrisred 2019.11.05. 05:24:35

@rallus: Elég valószínűtlen, mert az USA ekkorra már fél éve hadban állt. Inkább a Zimmermann távirat volt a kiváltó ok.

Én vagyok az, aki nem jó. 2019.11.05. 12:46:06

@Solo.: Hát igen, vettek a zsidók földeket, még a Jordánon túl is. Nagy befektetések voltak, nem egy marék füvet és egy veder vizet adtak cserébe. Tessék, kérem, megnézni, hány nemzetközi óráscég vásárolt fel sok mindent Magyarországon! Hol van a magyar vegyipar, gyógyszerészipar, tejipar, vaskohók stb. Akkor most meg kell ölni az Arcelor Mittal tulajdonosát? Esetleg a magyar kínaiakat? Ja, ha izraeli befektetés volt, akkor biztosan a vizet akarják felvásárolni, meg a homokot! Ezekkel vigyázni kell, mindenki vehet földet, gyárat, szállodát, utcákat, jogot, de nehogy zsidó legyen?

Volt arab bevándorlás is a brit mandátum alatt, hiszen jobb munkalehetõségek voltak. Nem a cionisták csinálták sem az elsõ, sem a második világháborút, ahhoz gyengék voltak. Gondoljátok, hogy csak úgy meg tudták változtatni az amerikai közvéleményt? Az amerikaiak, nem önzetlenül, kivárták a döntõ helyzetet, tudván, hogy aki mellett belépnek, az lesz a gyõztes... velük. Akkor már akarták. Saját szemszögükbõl igazuk volt. Kétszer.

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása