Heti szerettem-utáltam

Szerettem:

- A Mazsihisz múlt vasárnapi közgyűlése, meglepetésemre és örömömre, mégsem szavazta meg sem a Sulchán Áruch kivételét az Alapszabályból, sem a reform közösségek felvételét. Véleményem szerint helyes döntés született, de megeszem a kalapom, ha néhány hónap múlva nem kerül ismét napirendre ez a két ügy. Addig az elnöki triumvirátus agitálni fogja azt a vagy ötven embert, aki el se ment a közgyűlésre és aki mozgósítható, úgyhogy sokáig azért ne örüljünk. Mint azt többször leírtam, a lényegen persze ez az egész nem változtat. Amíg szellemi tartalommal nem tudják feltölteni ezt a szervezetet, addig marad az apátia és a nihil, majd egyszer csak az egész sípucca a saját alapszabályába fog belefulladni.

- Az EMIH, a Kormány segítségével kulturális központot hoz létre a Baross utca 61. szám alatti, közel 4 ezer négyzetméteres ingatlanjában. Ez szerintem akkor is jó hír, ha vannak, sajnos leginkább a zsidó közösség vezetői közt, akik erre is húzzák a szájukat. Nem kell őket komolyan venni, mert a központtal a zsidó közösség egésze gazdagodik, ez pedig jó hír. Az ügyről és a hisztéria felelőseiről alkotott véleményemmel még ma jelentkezem egy újabb külön bejegyzéssel.

- Kiszlév hónapban számos okunk van az ünneplésre. Vasárnap este kezdődik chanuka például, de az elmúlt három hétben három hászid ünnepet is megültünk, köztük kiszlév 19-ét is, melyet a hászidizmus újévének is szokás hívni. Még több fényt kívánok mindannyiunknak!

Kapcsolódó kép

- Szintén chanuka: számos rendezvény lesz város, sőt országszerte, Budapesttől Debrecenig, Miskolctól Szentendréig, így ha valaki teheti, látogasson el akár melyik zsidó szervezet chanukai nyilvános gyertyagyújtására. Vigyünk fényt a világba!

Utáltam:

- Az amerikai képviselőház megszavazta a Trump elnök ellen lefolytatandó ún. impeachment eljárást. Az indítványt kizárólag demokrata párti szavazók támogatták, a republikánusok ellenezték, de még a demokraták közt is maradt valaki (Tulsi Gabbard, D-Hawaii), akinek nem ment el teljesen az esze és tartózkodott.

Kapcsolódó kép

Ezek után, a protokoll szerint, a Szenátus elé kerül az ügy, ahol meghallgatások sorozata várható. Mivel a Szenátus republikánus többséggel bír, szinte semmi esélye, hogy Trumpot elmozdítják hivatalából, így tehát az egész egy nagy hoax és arra megy ki, hogy elmondhassák, Trump az Egyesült Államok harmadik elnöke, aki ellen impeachment eljárást kezdeményeztek.

Bárki aki józanul próbálja követni az amerikai politikai életet láthatja, hogy:

  • Trumpot már hivatalba lépése óta meg akarják buktatni és csak a megfelelő alkalomra vártak.
  • Az elnök elleni vádpontok egyike sem büntetőjogi, arról nem is beszélve, hogy ilyen vádpontok alapján bármelyik elnököt, köztük a történelem egyik legrosszabb ám legnépszerűbb amerikai elnökét, Obamát is, meg lehetett volna buktatni.
  • A műsor arra megy ki, hogy a rendkívül gyenge demokrata elnök-jelölt felhozatalról eltereljék a figyelmet. Ugyanis a jelöltek mindegyike harmat gyenge és Trump ellen az elnök-jelölti vitán, a színpadon esélyük sincs. Porrá fogja őket alázni.
  • A végén rosszul is elsülhet az impeachment eljárás a demokratáknak, így szerintem nagyot kockáztatnak. Az emberek ugyanis utálják, ha az ellenzék a képükbe dörgöli, hogy akit demokratikusan választottak az maga a patás ördög.

- Gázából ismét rakétát lőttek Izraelre csütörtök hajnalban. Szerencsére senki nem sérült meg és az izraeli légierő válaszul Hámász fegyverraktárakat lőtt ki. Imádkozzunk minden izraeli biztonságáért!

A hét vicce:

A hét poénját ismét a sípuccai nevettetőktől kaptuk. A vasárnapi közgyűlésen ugyanis a reformközösségek felvételével kapcsolatos vitában az egyik küldött azt mondta: "egy rabbi ne legyen nő, mert mindenki csak a fenekét fogja nézni."

Sokat elmond a sípuccai morális állapotokról ez a megjegyzés. Nem csoda persze, amíg a vezetők körében sem ritkák a botrányos nőügyek.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr4015359804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása