Az Izraelt érintő 10 legfontosabb esemény 2019-ben

f180418ma24.jpg

Ismét egy szubjektív lista, ezúttal az Izrael államát érintő legfontosabb eseményekről. Most is, mint korábban, hangsúlyozom, hogy a felsorolás rendje nem feltétlenül tükrözi az események súlyát.

  1. Izraelben 2019-ben két parlamenti választást is tartottak.

Azonban ami igazán meglepő, hogy egyik sem járt sikerrel, ugyanis egyik alkalommal se sikerült a győztes pártnak megfelelő mennyiségű parlamenti képviseleti hellyel bíró koalíciót alkotni. Bár még november és december tájékán volt némi esély arra, hogy vagy a Kék-Fehér Pártot vezető Benny Gantz vagy a Likudot vezető Benjamin Netanjahu megállapodik egy széleskörű koalícióban, a remény hamar szertefoszlott, így 2020 március 2-án Izrael ismét választ. Hasonló eset soha korábban nem fordult elő.

 Képtalálat a következőre: „gantz netanyahu”

  1. Benjamin Netanjahu miniszterelnök ellen három vádpontban is vádat emeltek.

A korábban már megszellőztetett korrupciós ügyeket érintő vádpontok mindegyikében vádat emeltek a miniszterelnök ellen, aki minden bizonnyal nem fogja tudni elkerülni a bírósági tárgyalást. A kérdés a jövő évre mindössze az, hogy ezt miniszterelnökként éli majd át vagy sem. Ez az ügy kimenetele szempontjából sem lesz mindegy.

 Képtalálat a következőre: „netanyahu indictment”

  1. Az Egyesült Államok Izrael államának részeként ismerte el a Golán-fennsíkot.

Ezzel Amerika visszatért a Reagan-i politikához ebben a nemzetközi jogi vitát érintő kérdésben. A Golán-fennsík Izrael számára stratégiai fontosságú, ezért reméljük, hogy a nemzetközi közösség is lassan felsorakozik majd az amerikai kezdeményezés mögé.

Kapcsolódó kép 

  1. Izraelben rendezték a 2019-es Eurovíziós dalfesztivált.

A rangos nemzetközi zenei vetélkedő rendezési jogát a zsidó állam azzal nyerte, hogy 2018-ban az általa delegált Netta Barzilai nyerte a döntőt. Bár több ország is nem-tetszését fejezte ki az izraeli rendezési joggal kapcsolatban, ami miatt a rendezvényt végül nem a fővárosban, Jeruzsálemben, hanem Tel-Avivban tartották, a lebonyolítás nagyon sikeres volt.

 Kapcsolódó kép

  1. Gázából ismét záporoztak a rakéták Izraelre.

A Hámász, palesztin terrorista szervezet által irányított Gázai-övezetből 2019-ben is több alkalommal lőttek rakétákat izraeli célpontokra. Márciusban kettő, májusban azonban több, mint 600 rakétát indítottak, melyet júniusban lángoló papírsárkányok követtek, komoly tüzeket okozva az izraeli határon. Szeptemberben több száz rakétával folytatódott az erőszak izraeli célpontok ellen.

 Képtalálat a következőre: „rockets from gaza 2019”

  1. Rekord mennyiségű, több, mint 4,5 millió turusta látogatott Izraelbe.

A legtöbb látogató az Egyesült Államokból, Angliából, Németországból és Oroszországból érkezett. A 2019-es eredmény az azt megelőző évhez képest 11%-os növekményt mutat.

 Képtalálat a következőre: „tourists in israel”

  1. Izrael államának lakossága meghaladta a 9 milliót.

Az évezred második évtizedének növekménye több, mint 1,6 millió. Az izraeli statisztikai hivatal közlése szerint a lakosság 74,1%-a zsidó, 21%-a arab.

 Képtalálat a következőre: „israeli birth”

  1. Júniusban Bahreinben az Egyesült Államok nyilvánosságra hozta a közel-keleti béketerv pénzügyi részét.

Bár a sokak által várt politikai rész, mely érinti a vitatott területeket és esetlegesen egy palesztin állam kérdését is, minden bizonnyal az izraeli választások körüli fiaskó miatt, még várat magára, a pénzügyi rész kellően impozánsnak tűnik. A tervet egy nagyszabású workshop keretében Jared Kushner, Trump amerikai elnök veje és főtanácsadója hozta nyilvánosságra és egy évtized alatt mintegy 50 milliárd dollárt befektetést tartalmaz amely a palesztin nép jobblétét irányozza elő.

 Kapcsolódó kép

  1. Júliusban etióp zsidók tüntettek.

A zavargásokat az után indították, hogy egy rendőr lelőtt egy 18 éves etióp származású izraelit, Solomon Tekát, akiről azt gondolta fegyver van nála. Az incidens és az azt követő felháborodások rávilágítottak az izraeli társadalomban feszülő etnikai egyenlőtlenségekre és az esetleges rasszizmusra is.

Képtalálat a következőre: „ethiopian jews protest” 

  1. Decemberben az Nemzetközi Büntetőbíróság vizsgálatot indított Izrael ellen.

A vizsgálat elvileg mind az izraeli hadsereg, mind a palesztin oldal által elkövetett atrocitásokat is áttekinti, azonban félő, hogy a Fatou Bensouda, ghánai ügyésznő által vezetett nyomozás nem kellően pártatlan, így az ügyésznő személye ellen mind Izrael, mind pedig az Egyesült Államok tiltakozik.

Képtalálat a következőre: „fatou bensouda” 

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr1115378022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása