Heti szerettem-utáltam

Szerettem: 

  • Véget ért a Trump elnök ellen folyó impeachment-eljárás, az elnököt felmentették, a demokraták pedig egyszerűen hülyét csináltak magukból. Bízom az amerikai választókban, hogy látják a boszorkányüldözést, mely Trump ellen folyt egy bizonyítékok és hiteles tanúk nélküli eljárásban és elismerik Trump teljesítményét, ami ugyanakkor magáért beszél.

ap20037510541630-1024x682.jpg

  • Betiltotta a rendőrség a Becsület Napja megemlékezéseket Budapesten. Az európai nácik kedvenc nemzetközi találkozójáról úgy döntött a budapesti rendőrség, hogy egyetlen fővárosi helyszínen sem enged neki teret. Sajnos azonban a bíróság hatályon kívül helyezte a döntést, kit tudja miért. A hegyvidéki önkormányzat feltette a kezét, hogy nincs módjában bármit is tenni, azonban azt közölte: „Kérjük a BRFK vezetését, tegyen meg mindent, hogy félelemkeltő egyenruhába öltözött, önkényuralmi jelképeket viselő felvonulók ne zavarhassák meg az itt élők nyugalmát.” Hát, no comment.
  • Netanjahu ugandai útján szudáni vezetővel találkozott és úgy tűnik, megkezdődik a két ország közti kapcsolatok normalizálása. A palesztinok nagyon nem örülnek, ami azt jelenti, hogy valami jó dolog történik. Uganda amúgy, ígéreteik szerint szintén megkezdi a diplomáciai együttműködést Izraellel. Jó érzés az izraeli miniszterelnököt az entebbei repülőtéren látni, ahol testvére meghalt a híres túszmentő akció során.

Image result for netanyahu uganda

  • A héten volt a héber svát hónap tizedike, amely különleges nap a lubavicsi hászidok kalendáriumában. Ezen a napon hunyt el 1950-ben a hatodik lubavicsi rebbe, egy évvel később ezen a napon vette át a mozgalom vezetését a hetedik Rebbe, Menachem Mendel Schneerson. Az idei évforduló tehát kerek, 70 éve halt meg Joszef Jichák Schneerson egyben belépünk a Rebbe vezetésének 70. évébe is. Az erről írt blogbejegyzésem és az ezt követő sorozat eddig minden írása Index címlapon volt, ami külön öröm és megtiszteltetés.
  • Donald Trump amerikai elnökről immár jiddis nyelvű dal is született. Talán egy éve volt, mikor megjelent egy izraeli gyerekkórus SuperTrump című száma, most itt egy új, jiddis dal. Vicces.

Emlékeztetőül a tavalyi dal:

Utáltam:

  • A Mazsihisz közgyűlése bevette a reform közösségeket. Tudja valaki, hogy miért van két reform közösség? Nekem gőzöm sincs. Ezek szerint ők sem szeretik annyira egymást. Érdekes. Az ügyről külön bejegyzésben írtam le gondolataimat de itt is megjegyezném, hogy nem az volt az alapvető bajom, hogy felvették ezt a két közösséget, mely nem hiszem, hogy egy tucatnyi embernél többet képvisel összesen. A bajom a közgyűlésen való riogatás és a képmutatás volt. A riogatás, a Szombat c. hitközségi lap beszámolója szerint a következőképpen zaljott: „A legtöbben a harmadik napirendi pontot várták, ez elvileg ugyanis nem várt meglepetéseket tartogathatott. A szavazás előtt Heisler András két diát vetített a küldöttek elé, az egyikből az derült ki, hogy az EMIH a jövőben a Magyar Zsidók Szövetsége vagy a Magyar Zsidó Szövetség nevet szeretné használni. Az elnök bejelentette, hogy ezért a MAZSIHISZ beperelte az EMIH-et. A következő dián egy EMIH meghívó látszott, ahol egy külföldi rabbi ugyanarról a témáról külön, más helyszínen tart előadást az uraknak és a hölgyeknek. Az elnök a látottakhoz annyit tett hozzá, szerinte a mai szavazás arról szól, hogy 50 év múlva lesz-e neológia, majd közölte: aki nemmel szavaz, az a Chabad előretörését segíti.”

Ez a fajta chábád-fóbia beteges. Kérdem én, miben különbözik ez a fajta ellenségkép gyártás a kormány Soros riogatásától, ami ellen lépten-nyomon antiszemitizmust kiáltanak? A másik ami zavar, de nagyon, az a képmutatás a női egyenlőségről, mintha Magyarországon (vagy bárhol a világban) az volna a problémája a nőknek, hogy nem lejnolhatnak. Ugyan kérem. Lejnoljanak, kit érdekel. Az viszont, hogy női jogokra való hivatkozással higítják fel sokadszorra a közgyűlést, miközben ott van a Vári-ügy és néhány vallási vezető kellemetlen csalárd ügyei (névtelen levelek, feljelentések stb.) amivel nem kezdenek semmit, csak elsikálják. Miközben ugyan ezek az emberek távolították el a BZSH korábbi ügyvezetőjét a legaljasabb karaktergyilkos módszerekkel és most sokszínűséget és toleranciát hirdetnek. Hogy van ez?

  

Hét vicce:

 

Legmulatságosabbnak a héten a Csányi utca 3. alatt létrejövő Gólem Színházzal kapcsolatos beszámolót tartottam, mely a kibic.hu-n jelent meg. Borgula András ugyanis, aki az önkormányzattól kapott helyiség és pénzbeli támogatás után kiakadt, hogy az EMIH miért kapott annyi pénzt színház alapításra igazi magyaros mentalitásról tett tanúbizonyságot, amikor azt nyilatkozta: A Csányi utca 3. alatti épület, a leendő Zsidó Előadó-művészeti Központ felújítására kaptunk több mint tizennyolc millió forintot, ez – teljesen őszintén mondom – nagyon szép összegnek látszott, egészen addig, amíg ki nem derült, hogy az EMIH egymilliárd-nyolcszázmilliót kap egy nagyon hasonló dologra. Akkor elfogyott az oxigén körülöttünk.”

Arra emlékeztet, amikor kisgyerek ajándékot kap, kibontja, örül. Aztán meglátja, hogy a másik mit kapott és már nem örül a sajátjának. Derék, felnőttes, cseppet sem irigy viselkedés. Gratulálok.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr5515462960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Örömhernyó 2020.02.11. 00:20:40

"A palesztinok nagyon nem örülnek, ami azt jelenti, hogy valami jó dolog történik."

Ezzel a hozzáállással sose lesz béke a Közel-Keleten. Meg a világban se.

kewcheg 2020.02.11. 15:18:50

A Trump sztori ilyetén való befejeződésének én is örülök, csórikámat kb. 2017 eleje óta cseszegetik mindenfélével, "ha van sapka az a baj, ha nincs...."
Nem tudom, 20-50 év múlva miket mondanak majd róla, de az USA hasít, elképesztő a jólét (és sajnos a pazarlás) a middle classban is, amibe - sajnos - sokkal többen tartoznak bele mint idehaza.(Kb. már a két emberrel dolgozó villanyszerelőtől a befektetéseikből élőkig bezárólag, igen vaskos a középosztály....)

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása