A házassági tisztaság fontossága
10 ügy, mely a Rebbe kezdeményezésére jobbítja a világot (5)

856.jpg

A zsidó vallási törvények közül fontosságban kiemelkedik a házassági tisztaság betartása. A micva (parancsolat) abban foglalható össze, hogy az asszony havi menstruációja folyamán, mely jellemzően 5 napig tart (akkor is 5 napot szokás tartani, ha ennél gyorsabban megáll a vérzés) és azt követő minimum 7 napon át tilos az intim együttlét illetve minden olyan testi kapcsolat, mely akár intim együttlétet is eredményezhet. Így tehát 12-14 nap van egy hónapban (átlagosan, persze egyénenként eltérhet), mikor nincs lehetőség házastársi együttlétre, ezen idő leteltével, az asszony alámerül a mikve (rituális fürdő) vizében, ezután férj és feleség élete ismét visszatér a normális kerékvágásba.

Talán nem meglepő, hogy a lubavicsi Rebbe (Menachem Mendel Schneerson rabbi, 1902-1994) tíz kiemelt micva köré épített kampányainak egyike éppen a családi tisztaság fontosságára hívja fel a figyelmet. Manapság, mikor a szexuális szabadság és a pornográfia elterjedése miatt egyre jobban elvész a házastársi együttlét különleges intimitása, mikor a szexre egyre többen úgy tekintenek, mint szimplán egy testi vágy kielégítésére, talán még fontosabb felhívni a figyelmet arra, hogy társunk nem csupán eszköz vágyaink kielégítésére, hanem társ, akivel a házastársként egy egységet alkotunk.

Képtalálatok a következőre: niddah

Természetesen ez a parancsolat is, mint a többi a tíz kiemelt micvák közül, magával vonz számos más értéket. A házasság kapcsolatának szentségét, az intimitás kiemelt szerepét, az egymás iránti tiszteletet és még sok más alapvető fontossággal bíró eszmét. A hónap kicsit kevesebb, mint felét kitevő „tisztátalan” periódus végén a nő a mikve vízében alámerülve rituálisan ismét tisztává válik, a kihagyás után így az intim együttlét ezáltal ismét izgalmassá válik.

Talán nem meglepő, hogy a Talmud bölcsei a megfelelő rituális fürdő megépítését és fenntartását fontosabbnak tartották a zsinagóga építésénél is, így ha egy közösségnek csak az egyikre van megfelelő anyagi fedezete, úgy a mikve megépítése élvez prioritást.1

Kövess a Facebookon is: https://www.facebook.com/lekvaresjam.hu/

  1. Babilóniai Talmud, Megila traktátus 27a

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr5315467332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Örömhernyó 2020.02.11. 00:16:51

Mennyire alapos higiéniai szempontból ez a fürdés? Vagy ez tisztán rituális dolog?
Ruhában vagy ruhátlanul használják a fürdőt?
Csak rituális fürdés, vagy valóban mosakodnak is a medencében? Szappant vagy valamilyen olajat használnak? Vagy ez csak sima csapvíz? Meddig vannak a vízben, mit csinálnak benne (ima, mosakodás), van ennek valami forgatókönyve? Milyen gyakran cserélik a vizet?

Kérdezem ezt nem zsidóként.

na__most__akkor 2020.02.11. 02:18:16

@
"A hónap kicsit kevesebb, mint felét kitevő „tisztátalan” periódus végén a nő a mikve vízében alámerülve rituálisan ismét tisztává válik, a kihagyás után így az intim együttlét ezáltal ismét izgalmassá válik."

No igen.

Akinek van már hét gyereke, de a felét sem képes eltartani/fenntartani, az a „tisztátalan” periódust választja.
Ogino–Knaus-féle módszer :
hu.wikipedia.org/wiki/Napt%C3%A1rm%C3%B3dszer .
Aki meg hithű, az "fordítva"...

Régi mondás, hogy a nők mindent megtesznek,ha gyereket akarnak, kétszer is annyit, ha nem akarnak.
A vallások többsége felismerte, hogy az egyház növelése a szaporodással gyorsabb, mint a térítéssel. Lásd még: muszlimok, mormonok (többnejűség...).

Örömhernyó 2020.02.11. 04:40:45

Utánaolvastam ennek a mikvének. Hűdebonyolult. Folyóvíznek kell lennie, nem lehet állóvíz, csapvíz bizonyos feltételekkel lehet. Bonyolult szerkezetű medencével trükköznek, hogy megfeleljen a célnak.
Wikipedia roppant részletesen ír erről.
Voltam olyan városban, ahol van zsidó rituális fürdő, de ott férfiak használták. Ők mikor használják, csak magömlés után? Mert a wikipedia erről ír, hogy ejakuláció után használják a férfiak. Máskor mikor?

Az érdekes, hogy a közel-keleti vallások közül a mohamedánok a legkényesebbek a testi higiéniára, WC utáni tisztalkodásra (anális higiénia), napi ötször mosakodnak rituálisan, sőt fogat is kell mosniuk ima előtt. Bár a mohamedán országok higiéniai viszonyai borzalmasak, a vallás a rituális tisztálkodást előírja.
A keresztények meg szabályosan tartózkodtak a vízzel való mosakodástól, a szentek, aszkéták ezzel is sanyargatták magukat a középkor idején és ma sincs semmilyen tisztálkodási előírásuk.

Érdekes, hogy ugyan egy régióból származnak ezek a vallások, mégis ilyen különböző a rituális tisztaságról alkotott elképzelésük.

Én vagyok az, aki nem jó. 2020.02.11. 07:26:34

@Örömhernyó: Kit zavar, hogy mosakszunk? Ezt egyébként a mikve ELÕTT kell. Férfiaknak is szabad, nõknek kötelezõ. Egyébként Magyarországon miért török fürdõk vannak? Mert azok tanították meg Budapestet fürdõzni, gondolom. A zsidó mikve nem a port mossa le. Miért kellett leutánozni a kereszteléssel, ha olyan rossz?

Én vagyok az, aki nem jó. 2020.02.11. 07:27:55

@Örömhernyó: Igaz, nagyon szép és helyes szokás a muzulmánoké. Tisztelni kell.

moonshadow 2020.02.11. 08:12:14

"Folyóvíznek kell lennie, nem lehet állóvíz, csapvíz bizonyos feltételekkel lehet. Bonyolult szerkezetű medencével trükköznek, hogy megfeleljen a célnak."

Ma már minden háztartásban van ilyen, zuhanynak hívják.
Ez egy példa egy a technikai fejlődés által már meghaladott vallási előírásra.

Gerolsteiner 2020.02.11. 08:50:15

@Örömhernyó: "és ma sincs semmilyen tisztálkodási előírásuk." Van, akinek megy a tisztálkodás előírások nélkül is.

nookedli 2020.02.11. 10:11:22

Amíg ezt a zsidó nők betartották, addig mentek a zsidó férfiak a bordélyházakba. Ez is egy olyan barbár, elavult vallás, mint az iszlamistáké. Nem tiszteli a más vallásúakat, nem tart minket egyenrangúnak sajnos. Nem életképes és ránk erőltetik, hogy viseljük el a "másságát", mert ugye akit sért ez, hogy lenéznek minket és nem emberként kezelnek fehéreket, az náci, antiszemita, fasiszta, antiiszlamista meg minden más, még talán trappista is. Egyoldalú ez, hogy rámondják a náci, antiszemita stb... jelzőket arra, akik nem úgy táncolnak, ahogy ők fütyülnek, ezzel igáznak le minket.

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2020.02.11. 10:55:39

Vannak vallási előírások, melyeket egy hívőnek akkor is be kell tartani, ha semmi értelmük nincs. (Vagy ma már nincs értelmük, vagy sohasem volt.)
Ezeket aztán valahogyan meg kell indokolni, és ilyenkor születnek az ilyen kicsavart gondolatmenetek is, mint amit fent olvashattunk.

Azt még talán meg lehet indokolni, hogy kéthétnyi kihagyás után jobban esik a szex az asszonnyal. De hogy ez miért erősíti az intimitást és párkapcsolatot, azt nem tudom. Számomra legalábbis a párkapcsolat sokkal többet jelent ennél. A szex egyedül nem tud összetartani egy párt, de a hiánya viszont még annyira sem! A nemi élet akadályozása és nehezítése ritkán van pozitív hatással egy házasságra.
Szóval logikusan nézve ez a rendszer inkább csak a kapcsolat szétverése, valamint a hivatkozott pornó és társai felerősítése irányában hat. Szóval pont ellenkezőleg, mint amit elérendő célként említ a szerző. Mintha egy tábla csokiról úgy beszélnénk, mint a fogyókúra fontos segítője.

Kicsit pragmatikusabban felfogva a kérdést: a fő értelme ennek a vallási előírásnak a gyereknemzés valószínűségének növelése a közösségen belül, ami nyilvánvalóan fontos cél volt abban a korban. A többi viszont csak köntös és csúsztatás.

Én vagyok az, aki nem jó. 2020.02.11. 11:16:24

@nookedli: Nem jellemzõ kliens a bordélyházban az orthodox zsidó férfi. Én nem néztelek le, mielõtt ilyen marhaságot írtál: "Egyoldalú ez, hogy rámondják a náci, antiszemita stb... jelzőket arra, akik nem úgy táncolnak, ahogy ők fütyülnek, ezzel igáznak le minket. " Mikor táncoltál, táncoltatok "ti mások" úgy, ahogy "mi mások" fütyültünk? Ha most már le is nézlek, nem mondom, hogy náci vagy, hanem hogy hülye. Semmi kedvünk "nektek, másoknak" Tórát tanítani, hagyjatok "minket, másokat" békén és éljetek egészségben, Isten áldásával !

Én vagyok az, aki nem jó. 2020.02.11. 11:23:15

@Papírzsepi: Akkor is be fogjuk tartani, a vallásunkat, ha te nem érted a parncsolatait. Mi ezeket tanulmányozzuk, elemezzük, de akkor is betartjuk, ha nem vagyunk tudós rabbik és nem mindegyiket értjük. Miért? CSAK. Mert nekünk ez így jó, ez a vallásunk. Mi nem öldöklünk azért, mert egyesek két ujjal vagy három ujjal vetnek keresztet, nem mondjuk, milyen magas lehet a templomuk, nem tiltjuk be és nem szóljuk le mások vallását, szokasát. Akkor is zsidók vagyunk, ha ez egyeseknek nem tetszik.

Tamás András György 2020.02.11. 12:30:18

"nem tiltjuk be és nem szóljuk le mások vallását, szokasát. "
LOL! Csak pl. az átkosban, mikor épp ateista kommunisták voltatok...

Günther von Kastenfrosch 2020.02.11. 12:40:40

Az írás ráirányítja a figyelmet néhány nagyon érdekes dologra:

1. A "rituális" tisztaság eszmény eredeti előírásainak a zöme kézenfekvő, fizikai köztisztasági, közegészségügyi előírás volt. Ezek, nagyon helyesen, az ókor emberének egyfajta zsinórmértéket adtak, ezáltal a kor lehetőségei között megakadályozta a járványok fertőzések, betegségek kialakulását. "Spirituális" jelzővel két okból látták el ezeket később: egyrészt az iskolázatlan tömegeknek, a baktériumok, egyéb fertőzések terjedését nem ismerő korban másképp nem lehetett megmagyarázni ezen itézkedések indokoltságát, csak azzal, hogy "különben elkárhozol" - ez hatott. Másrészt idővel, különösen a modern korokben ezek fokozatosan önmagukban értelmetlenné váltak, illetve társadalmilag elfogadott normává alakultak, és a hagyományaikba kapaszkodó, megújulni képtelen egyházak kétségbeesetten próbáltak többet beleláttatni a dologba, mint amennyi az valójában valaha is volt.
2. Nem mellesleg ezen, időközben "rituális", illetve keresztény körökben "elkölcsi" tisztaságnak valóban van a lélekre is ható pozitív ereje. Pl. a házaság előtti "tisztátalanság" (azaz a szex) tilalma, azon túl, hogy megelőzi a betegségek terjedését, és egy zabigyerekekből, csonka családokból álló, fenntarthatatlan zombi-társadalom kialakulását, igenis van összetartó ereje: az egymásnak ajándékozott és megtartott szexualitás erős kapocs a házastársak között, miközben a sok korábbi partner bizonyítottan rontja a kötődést. Itt van ez a zsidó előírás is, amiről olvashattunk: bár én nem ismertem korábban, de könnyen belátható lelkileg is üdvözítő hatása. Ezekben a napokban a nő sokkal kevésbé kívánja a szexet, és az előírás "megmenti" őt a kívánós férjétől, megőrizve a nő számára azokat a napokat, amikor ő is jobban akarja, ezáltal jobb is lesz mindkét félnek a szex. És jót tesz a férfinek is egy kis "böjt", legalább még jobban kívánja majd a feleségét, és vélhatően nagyobb szenvedéllyel lép hozzá, mintha csak a menetrendszerű napi-kétnapi-háromnapi feszültséglevezetésről lenne szó.

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2020.02.11. 13:51:05

@Én vagyok az, aki nem jó.: én nem mondtam, hogy ne tartsd be a szokásokat. Indokot sem kértem. Ezen felül nem szóltam öldöklésről, templomról, vagy ujjak számáról. Egyetlen szót sem. Bárminek a betiltásáról meg végképp nem.
Biztos, hogy nekem szántad a kommentedet?

Kritikát mindössze azzal kapcsolatban jegyeztem meg, hogy miként is kommunikálunk egy vallási előírást. Tehát első körben a posztról beszélek.
Amúgy @Günther von Kastenfrosch jól összefoglalta, amit mondani akartam.

Laeisz 2020.02.11. 13:56:14

@Én vagyok az, aki nem jó.: "Mi nem öldöklünk azért, mert egyesek két ujjal vagy három ujjal vetnek keresztet, nem mondjuk, milyen magas lehet a templomuk, nem tiltjuk be és nem szóljuk le mások vallását, szokasát.*"

Akkor ti nem azok a zsidók vagytok, akiknek a Szentírása tele van más (fajú, vallású, templomú) népek ellen vívott gyilkos háborúkkal? Nem ti vagytok azok a zsidók, akik odamentetek tömegesen egy másfél évezrede más nép által lakott területre, elkezdve azt felvásárolni, majd mikor már eleget alkudoztatok a világhatalmakkal, akkor kikiáltottátok ott az országotokat? És nyilván azok a zsidók sem ti vagytok, akik 70 éve tartják megszállva azokat az arab területeket, amelyeket az ENSZ nekik ítélt volna?:)))

Ugyan már, öreg! Ti se vagytok különbek és "békésebbek" másoknál...

* Úgy tudom, vagytok elég sokan, akik le akarjátok gyakni az المسجد الاقصى-t a Templomhegyről...

Fenchurch68 2020.02.11. 14:27:00

@Günther von Kastenfrosch: Ezt ki mondta neked? (Mármint hogy "ezekben a napokban a nő sokkal kevésbé kívánja a szexet"? (Ha netán nő vagy, és te így tapasztaltad, akkor bocsi, de szerintem akkor is kérdezz meg pár asszonytársat, mielőtt ilyesmit leírsz.)

Én vagyok az, aki nem jó. 2020.02.11. 16:54:57

@Tamás András György: Ééééééén nem. Nem tartom sem Kun Bélát sem Rákosi Mátyást jó zsidónak, jó embernek. Mondjam, hogy ti meg az átkos elõtti átkosban ? Nem te voltál az, nem vetem a szemedre. Éééén nem a bibliai zsidó vagyok, nem is az elkommunistult, sosem bántottam, sértettem egyetlen arabot sem, alkalmam lett volna pedig. Miért kell nekünk a szemünkre vetni a bibliai háborúkat, a Tanácsköztársaságot és a személyi kultuszt, ha ti sem tartjátok magatokat a fasiszták követõinek. Nem is vagytok, ne is legyetek. Isten áldja Magyarországot (is)!

Én vagyok az, aki nem jó. 2020.02.11. 16:59:49

@Laeisz: Nincs szerencséd, arabul is tudok és egyáltalán nem akarom az Al-Aksza mecsetet lerombolni, nagyon nagy marhaság lenne.

Én vagyok az, aki nem jó. 2020.02.11. 17:19:12

@moonshadow: Ez egy példa egy a technikai fejlődés általánossá tett egy régi szokást. Megszaladott vagy Te magad.

MutánsJane 2020.02.11. 23:47:39

@Én vagyok az, aki nem jó.: És mondd, te amúgy férfi vagy, vagy nő?

Én vagyok az, aki nem jó. 2020.02.12. 08:37:48

@Gleccsertetű: Nagyon igazad van, ember vagyok. Ismered Kissinger (állítólagos) sértõdött válaszát Golda Méirnek? (Tudod, hogy Golda amerikai zsidó volt, Kissinger meg német-amerikai (zsidó) külügyes. Golda szemére vetette egy levélben, hogy nem Izraelt tartja szeme elõtt legfontosabbnak. Kissinger (állítólag) bepörgött és azt írta:
Asszonyom, én elõször is ember vagyok, aztán amerikai, ennek az országnak külügyi államtitkára és csak azután (magánügyem), hogy zsidó. Mire Golda (állítólag) azt válaszolta: igen, de mi a másik oldalról olvasunk. Ebbõl szerintem probléma lehet.

Én vagyok az, aki nem jó. 2020.02.12. 08:49:35

@MutánsJane: Baruch ata Hasém, Elókénu melekh haolám se ló 'aszáni isa. Ezt KELL mondanom. Mindenesetre nem nagyon bízom a férfiakban, mindig nõre szavazok, kevésbé van bennük bandaszellem, több bennük talán a megértés.

Én vagyok az, aki nem jó. 2020.02.12. 10:36:31

@Gleccsertetű: Te mondod, humanista, hogy bár csak minden ember így gondolkodna?
Te, aki egy másik blogon, ahol, igaz, provokatíve megkérdete valaki, mi lenne, ha a véleményedért lenácizna, azt válaszolod, nem jogosabban: "a te véleményed a degenerált libsi kistársaidon kívül mindenkinek irreleváns" ? Talán "nokedli"-vel egyetértesz, de õ...

Én vagyok az, aki nem jó. 2020.02.12. 10:57:26

Nehéz és szép a magyar történelem is. Nem lehet azért jokerként használni a "megbûnhõdte már e nép a múltat s jövendõt" sorát. Gyorsan mondom (nokedli miatt), a Holokausztot sem, csak ahogy az elõbbit, az utóbbit sem szabad elfelejteni, ahogy a szentség illatában elhúnyt Szent Lászlót, a magyar zsidók sorsát is tanítani kell, mert nem CSAK az magyar, akinek bizonyíthatóan nem szerb, horvát, román, szlovák, sváb, zsidó a felmenõje, hanem szkita vagy hun. Csak az olimpiai aranyérmesnek lehet joga a Himnuszhoz, Szózathoz?

MutánsJane 2020.02.12. 20:15:24

@Én vagyok az, aki nem jó.: Elhiszem, csak veled ellentétben én nem tudok héberül. Volnál szíves leereszkedni hozzám, és úgy válaszolni, hogy meg is értsem?

Én vagyok az, aki nem jó. 2020.02.13. 05:08:34

@MutánsJane: Hm... Öregember vagyok. A legnagyobb unokám 23 éves.

MutánsJane 2020.02.14. 13:27:37

Köszönöm. Így már világos.

MutánsJane 2020.02.14. 14:59:46

@Én vagyok az, aki nem jó.: Na, csak nem bírom ki.
Azért ugye nem lep meg túlzottan, ha a mai fiatal nők többsége még mindig ezerszer inkább ezt:

port.hu/adatlap/film/tv/csajok--girls/movie-129252

az életmódot választja, mint a blogposztban leírtat? A végeredmény, mint a sorozat is, nagyon életszagúan mutatja, kaotikus, kontrollálatlan is lehet, de legalább teljesen az ő saját döntéseiken alapul, meg szerintem emberi értelemben véve is jóval méltóságteljesebb. A magamfajták számára legalábbis.

Én vagyok az, aki nem jó. 2020.02.14. 17:20:28

@MutánsJane: A sorozatot nem ismerem. Természetesen megértem és elfogadom a fiatal nõk választását. 43 éves a lányom, 23 a lányunokám. Ugye Ön is megérti vagy legalábbis elfogadja, ha valaki saját döntésébõl lesz vallásos nõ vagy férfi? Igazat mondd, ez ritkább, mint az Ön által javasolt másik út. Van olyan barátom, aki semmit sem tart. Sõt: "Azokkal nem állok szóba, orthodoxok lettek!" Még is jó ember. Persze akkor is jó embernek tartanám, ha nem lenne zsidó.

Én vagyok az, aki nem jó. 2020.02.14. 17:23:12

Én vagyok az, aki nem jó MutánsJane-nek : egy "d"-vel több van fentebb.

Én vagyok az, aki nem jó. 2020.02.14. 17:38:16

Summázva: A mi vallásunk is férfivallás, bár a nõk is találnak maguknak micvákat, de övék a ház uralma. Én mondom, egy zsidó feleség cikizéssel eltud dönteni egy elefántot. A sólem bájisz (mutánsJane-nek lefordítva: családi béke) sokszor azon múlik, hogy a férj tud-e hallgatni. Vannak nagyon jó házasságok, amikben a nõk is ragaszkodnak vallási kötelezettségeikhez. HADD legyünk zsidók úgy, ahogy nekünk tetszik! Kit zavar, hogy ilyenek vagyunk?

MutánsJane 2020.02.15. 01:43:34

@Én vagyok az, aki nem jó.: Nyilván, az életmód mindenkinek a saját döntése kellene, hogy legyen, természetesen. A vallás meg (legalábbis számomra) végképp teljesen magánügy.
Az általam linkelt sorozatot egyébként azért ajánlom, ha nem is megnézésre, de legalább belepislantásra, mert a 2010-es évekbeli, nagyvárosi (Brooklynban élő), vallástalan, Y generációs zsidó fiatalok életét (és küszködéseit) mutatja be, a maga nagyon valósághű, fésületlen módján. Mindenekelőtt női szemszögből nézve. Jól megírt, tanulságos, nagyon szórakoztató.

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása