Heti szerettem-utáltam

Szerettem:

  • A héten ünnepli 30 éves születésnapját a Lauder iskola. Kerek évforduló, nagy dolog. Különösen örömteli, hogy az elmúlt harminc évben mennyit fejlődött, egyre nagyobb és jobb lett az intézmény, mely sajnos nem mondható el például a Wesselényi utcai zsidó iskoláról, melyben jómagam is gimnáziumi tanulmányaimat kezdtem. A Wesselényiben 1990-ben több, mint 400 gyerek kezdett, ma ennek alig tizede van a suliban. A Lauderbe, ezzel szemben, ma is többszáz gyerek jár. Csak így tovább!

Képtalálatok a következőre: lauder javne iskola

  • Náci vonulás volt Budapesten. Ezt utáltam nyilvánvalóan, lentebb írok is róla. Amit kifejezetten szerettem azonban, az  az, hogy Kardos Péter neológ rabbi elment a rendezvényre. Kardos maga is holokauszt túlélő, édesapját, ha jól tudom, pont a Városmajorban végezték ki a fasiszta hóhérok. Bátor és tisztességes lépés Kardos neológ rabbitól még akkor is, ha nem hiszem, hogy túl sok meglepő dolgot láthatott. Jó egészséget és félelemmentes napokat kívánok neki innen is!

Képtalálatok a következőre: kitörés napja 2020 kardos péter

  • A héten is minden nap Index címlapon volt a Lekvár és JAM. Külön öröm, hogy a lubavicsi Rebbe tanításait sok tízezer ember olvasta!

Utáltam:

  • Ehud Olmert volt izraeli miniszterelnök New Yorkban találkozott Mahmud Abbász palesztin vezetővel és különutas diplomataként ajánlotta fel közvetítő segítségét a Izrael és a palesztinok közti tárgyalásban. Nem tudom pontosan mit képzel magáról Olmert, ha rajta múlt volna, aligha ott húzódnának Izrael határai, ahol ma húzódnak. Ennek így ebben a formában árulás szaga van.

Palestinian Authority President Mahmoud Abbas, left, and former Israeli prime minister Ehud Olmert hold a press briefing on February 11, 2020 in New York. (Bryan R. Smith/AFP)

  • Niedermüller Péter, a 7. kerület polgármestere, a DK alelnöke, elfelejtette, hogy ő egy kerületi polgármester, nem pedig a nagypolitika formálója, amikor kifejtette nézeteit arról, hogy fehér heteroszexuális kereszténynek lenni nem valami jó. A fickónak nyilván elment az esze, mert ilyet épelméjű ember nem mond, nekem mégis Niedermüller szereptévesztése a legfurcsább. Maradna inkább meg a kerületnek és tegye a dolgát és lehetőleg minél kevesebbet szólaljon meg nyilvánosan.

Képtalálatok a következőre: niedermüller péter

  • Utáltam a nácik masírozását a kitörés napjának nevezett mittudoménmicsodán. Tudom, hogy nem vagyok vele népszerű, de jómagam nem vagyok demonstráció betiltás párti. Hiszek a szólásszabadságban ugyanis. Nem hiszek a betiltott jelképekben, a betiltott tüntetésekben, a betiltott semmiben sem. Persze nem örülök a horogkeresztnek meg a vörös csillagnak, nem örülök a neonácik masírozásának, de ha masírozni akarnak, megfelelő rendőri biztosítás mellett persze, akkor masírozzanak. Akik pedig ellenük tüntetnek azoknak is joguk van hozzá. Legyenek minél többen az ellentüntetők, ahogy volt ez múlt hétvégén is, ez mutatja meg ugyanis, hogy a társadalom kiveti magából a náci idiótákat. Olvastam Köves Slomó rabbi egészen kiváló írását a kérdésben és míg a tüntetés kérdésében nem feltétlenül értek egyet vele, az oktatás és a nemzeti alaptanterv témájában illetve Siklósi Vállalhatatlanul Antiszemita Beatrix kérdésében maximálisan fejen találta a szöget. Szerény véleményem szerint nem az a feladat feltétlenül, hogy törvényekkel szabályozzuk a szólásszabadságot, hanem az, hogy ne tömjük a gyerekek fejét Wass Alberttel, miközben Kertész Imrét partszélre rakjuk.

Képtalálatok a következőre: kitörés napja 2020

  • Az amerikai demokrata elnökjelölt választás nem várt eredményt hozott eddig. Két államban tartottak előválasztást, Iowaban teljesen elbénázták a szavazatszámlálást, de mindkét helyen Bernie Sanders kommunista nézeteket valló jelölt került az élre. Meglepő. Joe Biden, aki talán a legmérsékeltebb jelölt az összes közül csúnyán alul szerepelt mindkét államban, csoda, ha nem adja majd fel. Sokszor leírtam már, most is elmondom, nagyon gáz a demokrata elnökjelölt-felhozatal. Bidenen kívül még Amy Klobuchar elfogadható valamennyire. Talán Michael Bloomberg, aki később szállt be a kampányba, így csak majd a szuperkeddnek nevezett, több államban egyszerre megtartott előválasztás során méretteti meg magát először, még tartogathat meglepetéseket, mert számolatlanul önti a pénzt kampányába, de a legtöbb elemző ennek ellenére sem tartja igazán esélyesnek. Bernie Sanders nagyon veszélyes. Igazi probléma, ha ő lesz a demokraták jelöltje, bár azt gondolom és remélem, hogy ha így lesz is, Trump fel fogja vele törölni a padlót.

Képtalálatok a következőre: bernie sanders new hampshire

 

A hét vicce:

 

Ezen a héten is a sípuccából érkezett a legviccesebb hír. A nemrég tartott közgyűlés után, melyben a sípucca „történelmi nyitást” intézve befogadta a reform tömegeket (értsd 4 embert), Heisler elnök publikációban veregette meg saját vállát, hogy milyen fontos lépést is tett a sípuccai vezetés. Az elnök a közleményében kifejtette: „A sajtóban történelminek mondott közgyűlést követően azonban nem csak a Mazsihiszen belül ma is működő ortodox közösségek fogadták el zokszó nélkül a döntést, de nem várt fejleményként egy magyarországi kicsiny haszid közösség is jelezte csatlakozási szándékát az ernyőszervezethez.”

Ha sajtónak az Új Életet és a sípucca libling Szombatot érti, akkor igaza van. De hogy ki lehet a „kicsiny magyarországi hászid közösség”? Szerintem kamu az egész. Volt már rá nem egy precedens, hogy az elnök hazudott. Ha meg igaz, gondolom a legeslegmagasabb szinteken megkezdődtek már a tárgyalások a megaközösségek között. Ajvé.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr7315473976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása