Heti szerettem-utáltam

Szerettem:

  • Még nem tudom pontosan vajon a szeretem vagy az utálom rovatba kerülnek az izraeli választások, de örök optimistaként egyelőre a szeretemben kap helyet. Erre több ok is van: először is a Netanjahu vezette Likud majd negyedmillió szavazattal többet kapott, mint az utolsó, szeptemberi választások, ami mutatja, hogy az emberek nem feltétlenül kajálják be az ellene folyó korrupciós eljárást és felismerik, hogy Benjamin Netanjahu minden bizonnyal az egyik legnagyobb formátumú politikus és államférfi a modernkori Izrael történelmében. Ezt józanul gondolkodók nemigen vitathatják.

Másik ok, hogy a vallásos és jobboldali pártok is jól szerepeltek, sikerült mozgósítani a vallásos szavazókat és a jobboldali blokk a legmasszívabb politikai tömörülés Izraelben. Rossz hír csak kettő van: az egyik, hogy erősödött az arab koalíció, több arab-izraeli szavazott mint korábban, de az egészen biztos, hogy többen szavaztak az arab listára, mint ezt megelőzően. A másik rossz hír, hogy a Liberman-féle, többségében orosz-ajkú lakosságot tömörítő párt, bár kevesebb mandátumhoz jutott, mint korábban, mégis változatlanul a mérleg nyelve lesz minden bizonnyal most is.

Liberman a maga 6 mandátumával királycsináló lehet és szinte esélytelen, hogy a jobboldali, az ő elmondása szerint „messianisztikus” koalícióhoz csatlakozna még akkor is, ha ideológiailag az áll közel hozzá, nem pedig a baloldal.

Lássuk a lehetséges opciókat:

  1. Netanjahunak sikerül a Liberman pártból (vagy a Kék-Fehérektől, bár erre kisebb az esély) legalább három, de inkább mind a hat képviselőt átcsábítani és akkor meglesz a jobboldali többség. Erre van némi esély, Liberman politikája rendkívül veszélyes, egy arab pártokkal kötött koalíció pedig olyan rémálom, amitől minden jóérzésű politikusnak lábrázása van.
  2. A bár kevesebb mandátummal bíró Ganc-féle Kék-Fehér párt magához csábítja Libermant és az arabokat is és kormányt alakít. Ez a legrosszabb variáció mind közül. Miért? Például azért akkor oda az amerikai béketerv, oda a nemzetállam. Talán még Ganc sem annyira ostoba, hogy koalícióba lépjen az arab pártokkal, hiszen ezzel az összes nemzetbiztonsági titok a kezükbe kerülne. Gancról sok jót nem tudok mondani, szerintem buta, gyenge képességű és gyakorlatlan politikus, viszont hazafi. Ezt nem venné be a gyomra. Ha viszont az Egyesült Lista nincs a koalícióban, akkor többségük sincsen, Liberman ide vagy oda. Ezt Ganc is tudja, talán ezért kapar vészesen azért, hogy Netanjahut az ellene folyó eljárások miatt zárják ki a miniszterelnök-esélyesek sorából, így egy Netanjahu nélküli Likuddal tudna koalíciót alakítani.
  3. Nem sokkal jobb a helyzet akkor sem, ha valami csoda folytán egy Likud- Kék-Fehér koalíció születne, ami minden bizonnyal amúgy a legjobb volna az országnak. Ugyanis ez esetben a legnagyobb ellenzéki párt az arab lista lenne a maga 15 mandátumával. A baj ott van, hogy az izraeli törvények szerint a legnagyobb ellenzéki párt is betekintést nyerhet minden nemzetbiztonsági ügybe, ami beláthatatlan következményekkel járhat ugyebár.

Ami sajnos kiderült: (1) Liberman már eddig is sékélek milliárdjába került az országnak bevétózva az elmúlt két választást. A szavazók ugyan már most is büntették emiatt, de sajnos nem eléggé. (2) Ganc sehol nincsen formátumban Netanjahuhoz képest. Elég csak meghallgatni a választás éjszakáján mondott beszédét. Szimpatikus fickó, de kisformátumú, a vele egy vezetésben lévő Lapid, Askenázi és Jaalon trió pedig egyenesen nevetséges bohóctársaság.

Képtalálatok a következőre: netanyahu election

  • Múlt vasárnap volt az AIPAC gyűlés, Amerika legbefolyásosabb pro-Izrael lobbiszervezetének ülése. Bernie Sanders demokrata elnökjelölt-aspiráns nem ment, elment viszont Bloomberg. Kár, hogy két nap múlva, a szuperkedd után Bloomberg vissza is lépett a jelölésből. Külön büszkeség, hogy Köves Slomó is előadást tartott az európai antiszemitizmus helyzetéről a Tett és Védelem Liga képviseletében. Nice!

Képtalálatok a következőre: köves aipac

  • Joe Biden jól szerepelt a szuperkeddnek nevezett, 13 államot tömörítő demokrata elnökjelölt-aspiráns választáson. Biden szerintem egy szenilis vénember, teljesen alkalmatlan az elnökségre, összevissza beszél, elfelejti a szavakat, nem tudja hol van. De még mindig jobb, mint a kommunista Bernie Sanders. Sokkal jobb.

Képtalálatok a következőre: biden supertuesday

  • Visszalépett az amerikai demokrata elnökjelölt-aspiránsok közül Elizabeth Warren is, aki a leginkább visszataszító jelenség volt ebben a demokrata csörtében. A jó hír, hogy mind ő, mind Bloomberg, mind Buttigieg és Klobuchar Bident támogatják, gondolom mindenkinek be lett ígérve valami miszteri tárca. Nem baj. A lényeg, hogy nehogy Bernie legyen az demokrata jelölt.
  • Orbán Viktor miniszterelnök jól beszólt a Jobbik-vezér Jakab Péternek a Parlamentben. Helyes! Nézd meg a videót, 45. másodperctől. Tetszett!

  • Lebovics Ábrahám személyében kárpátaljai hitközségi vezető kapta a Scheiber Sándor díjat. Gratulálok!

Képtalálatok a következőre: lebovics sheiber sándor

 

Utáltam: 

  • Természetesen a korona vírust. Nem csak azért, mert emiatt kellett lemondanom jövő heti Izraeli szabadságomat, hanem mert durvul a helyzet még akkor is, ha talán nagyobb a füstje mint a lángja. Vigyázzunk magunkra és egymásra!
  • Folytatódik a farsangi fesztiválszezon és a spanyolországi Campo de Criptana városban sem bírták ki, hogy ne antiszemita jellegű karnevált rendezzenek. Hányinger.

Képtalálatok a következőre: campo de criptana semitic

  • Meghalt Székely Éva, úszó olimpikon. Legyen áldott az emléke.

Képtalálatok a következőre: székely éva olimpiai bajnok úszó

 

Hét vicce:

Az mégsem járja, hogy Köves rabbi az AIPAC-en parolázik, a sípuccai vezetőnek is gyorsan el kellett menni Amerikába r-e-n-d-k-í-v-ü-l fontos ügyekben tárgyalni. Például Röhrig Gázával illetve az olaszliszkai hászid udvar vezetőjével. Jó volna tudni, hogy vajon a sípucca vezetője pontosan bemutatta-e a közösségében folyó reformációs folyamatot illetve a vallási színvonalat, vagy pedig messziről jött ember azt mond amit akar alapon ismertette közössége ténykedését.

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr2515506980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ács Laci 2020.03.06. 10:22:52

Köves Slomó helyében én nyíltan megmondtam volna,hogy az európai antiszemitizmus erősödésének - bár nem az egyetlen, - de a fő oka az,hogy minél több muszlim bevándorlót engednek be Európába,a zsidóknak annál több lesz itt a félnivalójuk,ezt nem én mondom,hanem a párizsi,a brüsszeli, barcelonai és a malmöi zsidó rabbik mondták.Hiszen ha valaki egy afrikai vagy közel-keleti országban gyerekkorától azt tanulta,hogy a zsidókat gyűlölni kell/részben vallási,de még inkább politikai okból a szentföldi helyzet miatt/ akkor mitől változna ez meg benne,ha Európába jön??? Ha egy imám csak szóban szidja őket,akkor is akad majd elég követője,aki már robbantani is fogja a közelében élő zsidókat... Ezt egyébként minden józaneszű ember tudja,a vezető politikusok is,aki olvasta a Koránt,az még inkább,dehát a struccjátékot el kell játszani a polkor miatt...A barcelonai rabbi egy merénylet miatt nyiltan felszólította híveit,hogy alijázzanak Izraelbe,mert itt már nincs keresni valójuk! Hitlernek nem teljesen sikerült a zsidókat kipusztítani Európából,de a közelmúlt eszement,EU bevándorláspolitikája majd képes lesz rá,ha nem történik ebben valami nagy változás,de sürgősen!!!Most engedte őket el éppen a szultán...Mi lesz,ha ez a képzetlen,se dolgozni,se tanulni nem akaró,potenciális munkanélküliekből vagy bűnözőkből álló tömeg rászabadul az EU-ra???Az Afrikából rendszeresen a tengeren át ideszállítottakról nem is beszélve...

Hívő hitetlen 2020.03.06. 16:51:34

@Ács Laci: Jobban szeretik a migránsokat, mint a zsidókat. Ez van.

Én vagyok az, aki nem jó. 2020.03.06. 16:54:49

Nagyon nehéz elválasztani (sibólet-szibólet) a tûrhetõt az ellenségtõl. Nekem az a véleményem, hogy aki az életét, a családját jött megmenteni, azt meg kell menteni. Joga van a kenyerem darabjára, segítenem kell. Persze, hogy nem kérem cserébe, hogy lemondjon a vallásáról. Legyen zárvány, élhessen! Kalandorok, "világcsavargók", (ismerõs a szó?), bûnözõk ne jöhessenek. Ehhez persze szakértõ kell. És pénz, sok pénz. NEM TUDOM azt mondani, dögöljön meg, mert másmilyen!

Ács Laci 2020.03.06. 21:01:28

@Én vagyok az, aki nem jó.: Én se,csakhogy ez végső soron az európai kultúra végéhez vezet,egyúttal az európai zsidóság végéhez is.Mert aki életben marad közülük,az kimegy Izraelbe.

Ács Laci 2020.03.06. 21:03:44

@Hívő hitetlen: Igen.Szavakban dörögnek ugyan az antiszemitizmus ellen,nagy szavak röpködnek,de a valóság ez,ami feljebb írtam és erről nem vesznek tudomást,bár most már talán kezdenek,lásd.Macron"ébredése",ha nem késő már így is...

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása