Mit tanulhatunk a koronavírustól?
1. rész

7319260_stock-vector-home-sweet-home-background-with-delicate-watercolor-flowers.jpg

Istenhívő emberként tudjuk, hogy minden Istentől származik. A jó és a rossz is. Azt nem értjük, hogy Isten mit miért tesz, évezredek óta próbálunk rájönni, de lassan be kell lássuk, hogy igaza volt a prófétának, amikor A Teremtő azt üzente általa: „Bizony, a ti gondolataitok nem az én gondolataim, és a ti utaitok nem az én utaim.”1 Megérteni nem feltétlenül tudjuk tehát, hogy mi miért történik, azonban azt képesek lehetünk meghallani, hogy mit is akar üzenni Isten az események alakulásával.

A járvány még felívelő szakaszban van, tanulságokat levonni korai volna, mégis azt gondolom, hogy lehet már most előnyt kovácsolni a nehézségekből.

A közellét nem csak fizikai lehet 

Most, hogy a nagyobb létszámú események betiltásra kerültek és szó szerint ajánlatos két lépés távolságot tartanunk egymástól, kiderül számunkra, hogy a közelség nem fizikai kérdés. Lehetünk úgy is közel egymáshoz, hogy fizikailag nem lépjük át a szemérmesség korlátait. Ezt a judaizmus évezredek óta hirdeti, hiszen a háláchá, a zsidó vallásjog korlátot szab különböző nemű emberek fizikai érintkezésének, amennyiben azok nem házastársak. A szeretet és a kölcsönös tisztelet ugyanis nem testiség kérdése, sokkal inkább követel spirituális közelséget, mint fizikait.

Az otthon nem átjáróház, hanem végcél 

Rohanó világunkban korán reggel elmegyünk, késő este hazaérünk, otthonunk sokszor csak egy alvóhely, átmeneti tér, ahol két távollét közt töltjük időnket. Ideje értékelni az otthonunk melegét és biztonságát, mert az otthon a hely, ahova megérkezünk, nem pedig az, ahol szimplán elidőzünk. 

Priorítások

Miután a legtöbb szórakozóhely, étterem és kávéház lassan bezár, több időnk jut a családi együttlétekre, a beszélgetésekre, olvasásra, tanulásra. Még akkor is, ha munkánkat otthonról is tudjuk folytatni, kiderülhet mindannyiunk számára, hogy mennyi sok felesleges időt töltöttünk el egyik helyről a másikra való utazással, ezek az idők most hasznosan felhasználhatók.

Idősek iránti felelősség

A koronavírus leginkább veszélyeztetett generációja a 65 év feletti, szüleinknek, nagyszüleinknek most igazán szükségük van a segítségünkre. A Tóra parancsolata az idősebb ember iránti tiszteletet illetően: „Az ősz ember előtt kelj fel, és becsüld meg az öreg embert. És félj a te Istenedtől! Én vagyok az Örökkévaló!”2 A Tóra tehát az idősek tiszteletét Isten iránti tisztelettel teszi egyenlővé. A vírus időszakában lehetőség nyílik mindannyiunk számára többet tenni az átlagosnál az idősebb generációért.

Kövess a Facebookon is: https://www.facebook.com/lekvaresjam.hu/

  1. Jesájá 55:9
  2. 3Móz 19:32

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr5315526916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása