10 tény a kovásztalan kenyérről, a maceszról

95009114-56a55f6c5f9b58b7d0dc90ad.jpg

Jövő hét szerda este köszönt be Pészách ünnepe, melyet sokszor zsidó húsvétnak is szoktak említeni, dacára, hogy Pészách vagy 1.300 évvel régebbi és azon kívül, hogy nagyjából időben esnek nem sok közük van egymáshoz.

Pészách a Mózes második könyvében említett egyiptomi kivonulás ünnepe, idén lesz 3.332 éve, hogy őseink, csodákkal és isteni jelekkel kísérve megszabadultak a rabszolgaságból, hogy egy néppé kovácsolódva Istent szolgálják.

Ilyenkor a zsidó otthonokban megszabadulunk mindenféle kovászostól és egy hétig (pontosabban Izraelen kívül élők 8 napig) csak kovásztalant fogyasztunk. A kovásztalan kenyér, közismert nevén a macesz vagy pászka egy lisztből és vízből készült lepény, melynek különlegessége, hogy a két hozzávaló legfeljebb 18 percig érintkezik egymással, mielőtt kisütik.

150325tn-80.jpg

A macesz ugyan kifejezetten egyszerű étel, mégis sokan, sokféle módon fogyasztják. Íme 10 dolog, amit a maceszról tudni érdemes:

  1. Pészách ünnepe alatt nyolc napig kenyér helyett ezt eszi minden hagyományőrző zsidó. A maceszt lehet enni magában vagy feltéttel, vajjal megkenni, sajtot rátenni vagy esetleg felvágottat és zöldséget (a kóserság szabályainak értelmében, mivel a tejtermék és a hús együttes fogyasztása tilos, így meg kell elégedjünk egyszerre vagy a sajttal, vagy a hússal).
  2. A macesz az egyik legrégebbi ismert étel. A Biblia elmondása szerint az Egyiptomból kimenekülő zsidók olyan gyorsan igyekeztek hátrahagyni a rabszolgaságot, hogy az útra nem volt idejük kenyeret készíteni (útravaló gyanánt), így a tészta a fejükön lapulva a nap melegétől sült meg. „És megsütötték a tésztát, melyet kivittek Egyiptomból, kovásztalan lepényeknek, mert nem kelt meg; mert elűzettek Egyiptomból és nem késlekedhettek, meg eleséget sem készítettek maguknak.”1
  3. A maceszt az egyiptomi kivonulás korától egészen a második jeruzsálemi Szentély lerombolásáig, több-kevesebb kihagyással, a pészáchi áldozati bárány húsával és keserűfűvel ették. A Szentély i.sz. 70-ben történt lerombolása után már nincs lehetőség arra, hogy bemutassuk a pészáchi (vagy bármilyen más) áldozatot, így Pészách ünnepének első (Izraelen kívül első és második) estéjén, az úgy nevezett széderestén már csak maceszt és keserűfűvet (általában római salátát vagy tormát használunk erre a célra) fogyasztunk.
  4. A macesz elkészítésének két hozzávalója van: liszt és víz, egyéb hozzávalót nem teszünk hozzá. Bár lehet kapni olyan maceszt, mely tojással vagy gyümölcslével készül, részben víz helyett, ilyet igyekszünk nem enni pészáchkor.
  5. A macesz a szegénység, illetve a sanyarúság kenyere, a Biblia úgy írja: Őrizd meg a kalászérés hónapját, hogy tarts peszáchot az Örökkévalónak, a te Istenednek, mert a kalászérés hónapjában vezetett ki téged az Örökkévaló, a te Istened Egyiptomból, éjjel. És áldozz peszách-áldozatot az Örökkévalónak, a te Istenednek, juhot és marhát ama helyen, melyet kiválaszt az Örökkévaló, hogy ott lakoztassa nevét. Ne egyél mellette kovászost, hét napig egyél mellette kovásztalant, a sanyarúság kenyerét, mert sietséggel mentél ki Egyiptom országából, hogy megemlékezzél ama napról, melyen kijöttél Egyiptom országából, életed minden napján át. És ne lássék nálad kovász egész határodban hét napig; és ne maradjon éjjelen át a húsból, melyet áldozni fogsz este az első napon, reggelig.2
  6. A Pészáchkor fogyasztott maceszt hagyományosan kézzel készítik, de létezik géppel készített macesz is, a kézi mindig kör, a gépi mindig téglalap alakú. Bár mindkettő lisztet és vízet tartalmaz, mégis különbözik a kettő íze.
  7. Nem minden maceszt lehet fogyasztani Pészáchkor. A macesz egész évben kapható, azonban Pészách ideje alatt csak erre az időszakra speciálisan készített maceszt használunk, hiszen ennek ellenőrzött az elkészítési ideje, az évközben használt maceszek elékészítésénél nem ügyelnek arra, hogy vallásjogi szempontból kovásztalannak minősüljön a macesz, azaz a liszt és a víz ne legyen együtt csak 18 percnél kevesebb időt.
  8. A macesz általában lapos, hiszen így lehet biztosítani, hogy alaposan átsüljön. Ha vastagabb volna, esetleg a közepe sületlen maradna, így nem biztosítható, hogy az teljesen kovászmentes. Azt is érdemes tudni, hogy keleti zsidók körében használt macesz vastagabb, inkább pita vagy lepényjellegű, az ő hagyományaik szerint ez is megfelelő, hiszen természetesen az is jó alaposan át van sütve. A korábbi időkben, például a bibliai korban, minden bizonnyal vastagabb volt a macesz, mint amelyet mi, európai zsidók, manapság használunk.
  9. A pészáchi macesz fogyasztás kötelezettsége kifejezetten az első két (Izraelben csak az első) estére vonatkozik, hiszen úgy van írva: „Az első hónapban, tizennegyedik napján a hónapnak, este egyetek kovásztalant, a huszonegyedik napjáig e hónapnak, este.”3
  10. Maceszból isteni gombócot lehet készíteni, melyet levesbetétnek használunk, ínyencek, akik nem bírják ki sütemény nélkül nyolc napig, Pészách ideje alatt macesztortát is készítenek.

 כפר חב"ד - מזרח-תיכון - מסע אחר

Kövess a Facebookon is: https://www.facebook.com/lekvaresjam.hu/

  1. 2Móz 12:39
  2. 5Móz 16:1-4
  3. 2Móz 12:18

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr9415573278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

masada 2020.03.31. 23:47:38

Magyarok vagytok vagy zsidók?

élhetetlen 2020.04.01. 02:25:31

@masada: Úgy gondolom, hogy zsidó származású magyarok. Ahogy vannak sváb eredetű, vagy tót származású, stb. magyarok is. A vallás más kérdés, de azt hiszem, hogy egy református, Krisna hívő, vagy egy budhista már nem lenne magyar, ha itt született, és itt nőtt fel (és már a nagyapja is itt született). Nem hiszem, hogy a vallása alapján kéne eldönteni, hogy ki a magyar. A szokások tartása. Hányan támogatják, a kormánnyal egyetértésben, az erdélyi, felvidéki kultúra megőrzését (sok-sok pénzzel is), te itthon nem támogatod adott népcsoport hagyományőrzését, sőt megkérdőjelezed, hogy magyarok-e. Nem vagy egy kisit elborult?

masada 2020.04.01. 08:44:46

“őseink” és “megszabadultunk”...ha ilyeneket írsz akkor zsidónak vallod magad, de akkor miért magyarul írsz?! Vagy magyar vagy zsidó vagy....döntsd már el! Ha magyar vagy akkor őseid lovakon jöttek keletről majd az itteni népekkel keveredtek. Ha zsidó vagy tehát valahonnan a Közel-Keletről jöttek az őseid akkor héberül irogass.

Kreitl István 2020.04.01. 21:15:59

@élhetetlen: ősi igazság, nem kell etetni a trollokat, mert ittragadnak

élhetetlen 2020.04.01. 23:33:57

@Kreitl István: Nem értek egyet. Vitatkozni nem érdemes velük, de néha nem árt visszaszólni, mert még elhiszik, hogy mindenki velük ért egyet, és komolyan veszik magukat, elhiszik, hogy ők az észosztók. A másik, ha valaki benéz ide, ne csak azt a “szellemes” szöveget lássa, hogy “héberül irogass”.

Kreitl István 2020.04.01. 23:58:10

@élhetetlen: nem kell itthagyni, tied a blog egyébként ? aki írja, annak ezt törölnie kell, mert semmi köze a bloghoz, csak egy agyatlan troll. reagálni viszont értelmetlen rá, ha valaki hisz, ahelyett, hogy kinyitna egy történelemkönyvet azon nem fogsz tudni segíteni, törölni kell a büfögését aztán ennyi...

élhetetlen 2020.04.02. 00:22:05

@Kreitl István: Nem, nem enyém a blog, sőt érintett sem vagyok, sem származásilag, sem vallásilag. A “törölni kell a büfögését aztán ennyi” nem jó megoldás, mert akkor máshol leírja, hogy ezen a blogon kimoderálták, mert kimondta az igazat, és páran még mellé is állhatnak. Így látom az esetet. Nehéz dolog ez, én csak ülök itt, gondolkodom az olvasottakról, néha kikattanok kicsit, akkor gépelek. Csak ennyi.

Kreitl István 2020.04.02. 00:39:32

@élhetetlen: nézd, itt 2 verzió van, az egyik, hogy egy primitív ember, aki hisz abban amit csináll. ebben az esetben elviekben lehetne tanítani, rá lehetne mutatni arra, hogy mi volt a kabarokkal, valójában mit jelent a finnugor, és egyáltalán miért kéne héberül beszélni mondjuk egy Ausztráliában élő zsidónak ? vagy miért nem beszélhet egy hunszkítaősmagyarvérű mondjuk héber nyelven a zsidók ételeiről ? de ha tényleg hülye, akkor nem fogod meggyőzni. ha tényleg annyi esze van, amennyit mutat magából, nem fogod tudni meggyőzni, ha megkeresed fejbeverheted egy lapáttal, de akkor is hinni fog, mert a hit az olyan. Másik verzió, egy troll. Azért mond hülyeséget, hogy provokáljon, nem tudod meggyőzni, mert pontosan tudja, hogy amit mond, az hülyeség, de azért mondja, mert provokálni akar. bántani akar. frusztrált, kicsinyes, nincs nője/pasija de nagyon szeretne, kicsi a farka, a főnőke jogosan nézi le, szóval itt éli ki magát, legalább virtuálisan kemény lehet. Ebben az esetben megint nincs mit vitázni vele, addig büfög amíg nem reagálnak rá, és újra meg újra teleszemeteli a blogot. Nincs vele dolgunk, hidd el, a blog gazdájának van, törölni kell mindenestől és mehet hisztizni a diktatúrán. mert az ilyenekből elő szokott ám törni a liberális jogvédő hirtelen, ha úgy érzi sérülnek a jogai. Nem mintha lennének, az ilyen szerencsétlenek napi rutinból gázolnak le másokat, de egyből hiszti van, amikor beletipornak a kis mimóza lelkébe...

élhetetlen 2020.04.02. 01:36:24

@Kreitl István: Most úgy érzed, írtál valami újat nekem? Írtam, hogy vitatkozni nem érdemes velük, csak nem fejtetem ki, hogy miért. Azt is leírtam, hogy időnként miért szólok vissza. Ez nem vita, mert nem folytatom. Azt is leírtam, hogy a törlés miért nem célravezető. Mit akarsz még megértetni velem?

masada 2020.04.02. 19:44:58

Milyen jó nézni ahogy összevesztetek! ;) tipikus

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása