Az én testem, azt csinálok vele, amit akarok. Vagy mégsem?

2319.jpg

Bár a nyugati kultúra, főként korunkban, azt proponálja és tanítja, hogy a testünk saját tulajdonunk, ezért azt teszünk vele, amit szeretnénk, a zsidó értékrendben a test Istené és „csak” kölcsönbe kaptuk földi életünk időtartamára, ezért, mint minden kölcsönkapott dologra, a testünkre is nagyon kell ügyeljünk. E mellett, természetesen az életünkre és egészségünkre is nagyon kell vigyázzunk, ahogy írva van „és vigyázzatok nagyon lelketekre”1

Ami kifejezetten a test védelmét illeti, úgy például a tetoválás is tórai tilalom alá esik, hiszen az károkozás az emberi testen „Bevágást halott miatt ne csináljatok testeteken és bélyegírást ne csináljatok magatokon; én vagyok az Örökkévaló”2, 3

Ami a füllyukasztást illeti, arra nem vonatkozik a tórai tilalom, mert a testen okozott „kár” nem végleges, a lyuk, a fülbevaló kivételével beforr. Ha a jóízlést félretesszük, szigorúan a test károsítása értelmében, minden más piercing, tórai szempontból, megengedett. A Bibliában számos utalást találunk arra, hogy nők orrbavalót hordtak például. Ami az esztétikát és az erkölcsös, szerény viselkedést illeti, persze manapság találhatunk kivetni valót a kirívó testékszerek területén, ezek megítélése részben a társadalmi elfogadottság, részben szubjektív megítélés alá esik.

A test végletes roncsolása, például az öngyilkosság, természetesen hatványozottan tilos, erről már Mózes első könyve beszél, amikor azt írja: „És bizony véreteket lelketek szerint számon kérem minden élőlény kezéből számon kérem azt; és az ember kezéből, mindenki testvérének kezéből számon kérem az ember lelkét.”4

A test nem a mi tulajdonunk, világra jönni sem magunk akartunk, Isten dönthet egyedül a születésről és a halálról is.

A zsidó vallásjog, a háláchá szerint helyes, ha az ember nem csak vigyáz az egészségére, de rendszeresen vizsgálja is teste „állapotát”, így a különböző orvosi vizsgálatok elvégzése helyes és követendő. Az ember kövesse a legelfogadottabb és legkorszerűbb orvosok utasításait, oltassa be magát és oltassa be gyermekeit amennyiben ez lehetséges és egyáltalán, kövessen el minden tőle telhetőt egészsége megóvása érdekében.

Amennyiben valakinek súlyos betegsége van, azok kezelése gyakorlatilag kötelező, hacsak a mellékhatások nem súlyosabbak, mint az eredeti betegség.

Testünkre való őrködés, érdekes módon, még halálunk után is fennáll. A Tóra a halott azonnali eltemetését írja elő, ez még bűnözőkre is vonatkozik „Ha lesz valakin bűn, halálos ítélettel és megölik és fölakasztod őt egy fára, ne hagyd éjjelen át hulláját a fán, hanem temesd el aznap, mert Isten átka az akasztott, és meg ne fertőztesd földedet, melyet az Örökkévaló, a te Istened ad neked birtokul.”5A hamvasztás nem megengedett.

A boncolás tilos, kivéve, ha az által bizonyosan konkrét ember élete menthető meg.

Korunkban, amikor több ember szenved a túlsúly miatti betegségekben, mint ahányan az alultápláltság miatt betegek, gyakran felmerül a diétázás kérdése, mint a test sanyargatása vagy esetleges károsítása. A 20. századi egyik legkiemelkedőbb rabbinikus szaktekintély, Mose Feinstein rabbi megengedi a diétát akkor is, ha az nem égészségügyi, pusztán esztátikai célokat szolgál, hiszen amennyiben valaki elégedetlen a testével, az súlyosabb, jellemzően pszichés problémákhoz is vezethet, a diéta előnyei összességében felülmúlják hátrányait. A plasztikai, esztétikai sebészet kérdésében szintén Feinstein rabbi engedékeny,6 amennyiben az ember attól jobban érzi magát, lelkileg kiegyensúlyozottabb lesz.

Kövess a Facebookon: https://www.facebook.com/lekvaresjam.hu/

 

  1. 5Móz 4:15
  2. 3Móz 19:28
  3. Talmud, Bava Kama 91a
  4. 1Móz 9:5
  5. 5Móz 21:22-23
  6. Igrot Mose, Chosen Mispát 2:66

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr7615664334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

röf 2020.05.06. 16:03:38

A cím alapján azt gondoltam, máshová fog kifutni az elmélkedés....

senkiember 2020.05.06. 16:18:45

A zsidók istene adja meg nekik, hogy úgy cselekedjenek a saját testükkel ahogy a vallási és világnézeti meggyőződésükből az következik.

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2020.05.06. 17:07:09

Hiányolom a körülmetélés megindoklását!

kgaba82 2020.05.06. 18:38:57

"Isten dönthet egyedül a születésről és a halálról is."
És látjuk is, hogy milyen körültekintően jár el. Ami viszont szembe megy a jóságosságával.
Egyébiránt, ha beavatkozik, az szembe megy a szabad akarattal.
Szóval mindenhatósága és a mi szabad akaratunk nem lehetséges egyszerre.
A mindenhatósága és mindenttudása is kizárja egymást. Ha valaki mindent tud a jövőről, akkor a jövő korlátozott.
Ha képes lett volna olyan világot teremteni, amelyben nincs szenvedés, akkor Isten kegyetlen. Ha nem, akkor nem mindenható.

Képes e Isten olyan hatalmas súlyt teremteni, amit ő sem tud felemelni? Akár igen, akár nem, az eredmény a példa esetében, hogy Isten nem lehet mindenható.
Egy rakás ilyen filozófiai példa mutatja az Istennel kapcsolatos dogmák egymást kizáró voltát.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.06. 20:19:01

@kgaba82:

"Képes e Isten olyan hatalmas súlyt teremteni, amit ő sem tud felemelni? Akár igen, akár nem, az eredmény a példa esetében, hogy Isten nem lehet mindenható."

Úristen, hányszor hallom/olvasom ezt a nagy okosságot - valójában okoskodást - a hitben kételkedőktől. Pedig milyen egyszerű a megoldása!!! Ezt most nem árulom el azonnal, gondolkodj rajta egy kicsit. :)

"Szóval mindenhatósága és a mi szabad akaratunk nem lehetséges egyszerre."

Természetesen, na de ki állította, hogy a mi szabad akaratunk korlátlan?

"A mindenhatósága és mindenttudása is kizárja egymást. Ha valaki mindent tud a jövőről, akkor a jövő korlátozott."

Hol van az leírva, hogy Isten nem alakíthatja a jövőt? Ha nem így lenne, akkor az imáinknak sem lenne semmi értelmük. Ám Isten mindent tud a jövőről, vagyis mindentudó (egy t-vel!), miközben tetszése szerint alakíthatja a jövőt, vagyis mindenható. Nincs itt semmi ellentmondás.

"Ha képes lett volna olyan világot teremteni, amelyben nincs szenvedés, akkor Isten kegyetlen. Ha nem, akkor nem mindenható."

Ezzel is csak a tájékozatlanságodat árulod el. Isten egy szenvedés nélküli világot teremtett Ádám és Éva számára, akik örökül hagyhatták volna ezt a szenvedés nélküli világot az utódaikra. Ám az engedetlenségük miatt eljátszották ezt az örökséget, ezért létezik ma a szenvedés.

Az ember szabad akaratába bőven belefér, hogy eljátssza a szevedésmentes örökségét. Ahogy te is megteheted, hogy eltékozlod a vagyonodat, ezáltal semmit nem hagysz az örököseidre.

kgaba82 2020.05.06. 20:35:15

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Ám az engedetlenségük miatt"
Ne röhögtess. Az egész csak ostoba parabolákból áll.
Minek lett a fa az Éden közepére teremtve? És miért nem volt magas és tüskés a fa? Miért kellett nekik tudás? Miért lettek tudatlannak teremtve, akiket csak az ösztönük hajt. A parabola egy ponton félrecsúszott. Eredetileg valószínűleg csak arról szólt, hogy az ember csak a saját kárán tanul, és tudást csakis kockáztatással szerezhet.

Ami az ember természetét illeti.
Ha a kocsid elromol, talán megfenyegeted, hogy kezdjen működni, mert különbe bontóba küldöd? Mennyire használ az? Talán megjavul tőle? Nem próbálod inkább megjavítani, vagy szerelőhöz vinni. Semmiképp sem fogod tűzbe küldeni az idők végezetéig.
Ki a felelős a hibáért? Az alkotója?
Genetikai eredet és szociális körülmények.
Ez az ami a vallásosak nincsenek tekintettel amikor a másikat megítélik.

A vallás az empátia hiányosak és az örökké csak reménykedő szerencsétlen vesztesek (néhányan önhibáján kívül) és az igazi lúzerek téveszméje.

kgaba82 2020.05.06. 20:47:37

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ha Isten mindenható és terve van, viszont neked szabad akaratod, akkor a pillangó-hatás mechanizmusának köszönhetően néhány generáció alatt drasztikusan más lesz a helyzet.
Ja, és a szabad akaratnak nincsenek korlátai, attól szabad akarat. Más különben nem lennének tömeggyilkos uralkodók (Dzsingisz), diktátorok (Sztálin, Kim család), aki vígan élik le az életüket.
A vallásosak figyelmen kívül hagyják azt, hogy miért vallásosak. Azért mert beleszülettek egy vallásba. A vallás alapelve, értéke a kételkedés kizárása. A tudomány alapelve a folyamatos kételkedés az ember nézeteiben, hitében, információ gyűjtés, elemzés, és konklúziók levonása, bárhová is vezessenek a bizonyítékok, új ismeretek és összefüggések. Csak a racionalitás számít, és a működőképesség.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.06. 20:59:23

@kgaba82:

"Ha a kocsid elromol, talán megfenyegeted, hogy kezdjen működni, mert különbe bontóba küldöd? Mennyire használ az? "

A kocsidnak nincs szabad akarata, neked van. A kocsidnak nincs örök lelke, neked van, stb. Nem fogom a kifogásaidat sorra cáfolgatni, megtették ezt már sokan mások.

Mellesleg a szabad akarat puszta illúzió, amely abból fakad, hogy nem vagyunk képesek áttekinteni az idegrendszerünk részletes működését egy döntés meghozatalakor. Isten azonban képes erre, ezért látja pontosan a jövőt, a mi jövőnket is. Ettől azonban a mi szabad akaratunk még fennáll. Képzeld el, hogy kockajátékot játszol. Attól, hogy egy jövőbe látó személy előre tudja, hányast fogsz dobni, a kocka még véletlenszerűen esik valamelyik oldalára. Persze ez a véletlenszerűség is csak látszólagos, hiszen ha pontosan tudnánk a kocka tömegét, a rá ható erők vektorát és a többi körülményt, akkor előre meg tudnánk mondani, melyik oldalára esik, hiszen makroszkopikus testeknél a kvantumjelenségek nem játszanak észrevehető szerepet. (Mondjuk kivételt képeznek a kaotikus rendszerek, de ennyire mélyen ne menjünk bele. Már csak azért se, mert hosszútávon ill. bizonyos körülmények között a legtöbb rendszer kaotikus vagy azzá válik.)

kgaba82 2020.05.06. 21:08:32

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"A kocsidnak nincs szabad akarata, neked van."
Már hogyan lenne, ha teremtve vagyunk. Adva van minden fizikai tulajdonságunk, eléggé őrült hormonháztartásunk és a családi és társadalmi háttér.
Miért van az, hogy diktátorok nehéz családi háttérrel rendelkeznek. Mindegyik esetében van valami. Abúzus, szülő elvesztése, elhagyatottság, sodródás, tanult téveszmék.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.06. 21:10:56

@kgaba82:

"Ha Isten mindenható és terve van..."

Isten mindenható, és terve is van. Azzal, hogy szabad akaratot adott az embernek, lehetőséget biztosított az ember számára ahhoz, hogy akár az isteni terv ellen is cselekedhessen. Ahogy a szülő is engedi a gyerekét csínyeket elkövetni, engedi "rosszalkodni", ám csak addig, ameddig jónak látja.

"a szabad akaratnak nincsenek korlátai, attól szabad akarat"

Tévedsz. A szabad akarat egy dolog, a korlátlan hatalom egy másik dolog. A szabad akarat nem jelenti azt, hogy hatalmadban áll bármit megtenni.

"Más különben nem lennének tömeggyilkos uralkodók..."

Az ő hatalmuk sem volt korlátlan. Hadd ne részletezzem, miért.

"A vallás alapelve, értéke a kételkedés kizárása. A tudomány alapelve a folyamatos kételkedés az ember nézeteiben"

A kettő nem zárja ki egymást. A természettudomány alapja valóban a kétkedés, de hát ez köztudott és alapvető. A vallás alapja ezzel szemben a hit, perdöntő bizonyítékok nélkül. Azért hívják hitnek. A vallás nem természettudomány, nem is állítja ezt magáról, ezért nem is alkalmazhatók rá a természettudomány követelményei.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.06. 21:13:55

@kgaba82:

"Már hogyan lenne, ha teremtve vagyunk..."

Olvasd át még egyszer, amit írtam.

kgaba82 2020.05.06. 21:28:57

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Olvasd el a Bibliát párszor tisztességesen, szépen lassan, részeket visszaolvasva. Különösen azokat, amelyek számokat, túlzásokat, kegyetlenségeket tartalmaznak.

Mellette nézegesd a történelmi kronológiát, népesedést. Bárhol ahol a természetet írják le, hasonlítsd a mai ismereteinkhez.
Nézd meg, hogy hányfééleképpen kezdődikés végződik a négy evangélium. Kik vannak ott a sírnál a feltámadáskor.
Nézd meg, hogy a mai történelmi ismereteink szerint az Új Szövetség könyvei milyen sorrendben keletkeztek (Pál levelei, Márk, Máté és Lukács, többi apostoli levél és csekedetek, aztán János)
Vedd észre a fokozatos fejődést Krisztus prezentálásában. Ahogy a vezetőjüket vesztett, megfélemlített kis zsidó szekta előbb
a feltámadást képzeli el, mert gyászukban nem akarják elhinni, ami történt.
Olvasd el pl.
Bart D. Ehrman:
How Jesus become God
Per pillanat ő a leghíresebb iráskutatója az Új Szövetségnek. Tízezernyi korai Biblia részleteket keresnek, katalogizálnak, olvasnak elemeznek történészek ezrei szerte ma a világban. Tudományos alapon, nemúgy mint a teológia, melynek egyetlen célja a folytonosság kimutatása mindenáron.

kgaba82 2020.05.06. 21:50:37

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
A vallás egy olyan filter, ami a többi ideológiához hasonlóan torzítja a valóságot.
Legtöbben abban növünk fel. Van, aki csak röhejesnek és meseszerűnek találja a dolgot. Önmagában már ennek is elégnek kellene lenni. Viszont vannak, akik mély vallásos nevelést kaptak. Aztán, ahogy elkezdték olvasni a Bibliát észrevették az ellentmondásokat. Majd ehhez jöttek a tudományos ismeretek gyűlése, amely adott végre egy koherens magyarázatot.
A vallásosaknál a legfőbb erény a logika elvetése. A Biblia és a vallási elvek közvetítése a társadalmi helyzettől függ.
Minél szegényebb vagy annál ostobább és kegyetlenebb magyarázatot közvetìt az egyház. Minél gazdagabb és tanultabb, annál szofisztikáltabb, empatikusabbnak próbál tünni. Ennek ellenére pont náluk bukik el. Mert széleskörűbb oktatás, világlátás (utazás, külföldön élés) segít abban, hogy átlásson az ember a "szitán ".

A zsidó-keresztény kultúrkör termékei ugyanúgy ember alkotta, a valóságot az akkori ismeretek, elképzelések, találgatások függvényében bemutató mítosz irodalom, ahogy a görög is volt.
A kettő közül az utóbbi abszolúte magasabb rendű. Sámson és Herkules az egyik legjobb példa erre. Az első folyamatosan prostituáltakhoz járó öntörvényű csak magára gondoló terrorista, aki népe felszabadítója lehetett volna, utóbbi viszont egy jószándékú, embereken segítő tragikus hős.

kgaba82 2020.05.06. 22:06:28

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"vallás nem természettudomány, nem is állítja ezt magáról, ezért nem is alkalmazhatók rá a természettudomány követelményei"
De a racionalitás megkövetelhető.
Minek állit valaki óriási dolgokat, ha nincs rá bizonyítéka. Könyvet rengetegen írhatnak és azt állíthatnak benne, amit akarnak. A Biblia viszont nem az egyetlen szentnek nevezett könyv.
Miért gondolod, akkor, hogy van bármilyen bizonyíték, ami a keresztény egyházak állításait támasztja alá?
Hit tudás nékül rendkívül felelőtlen.
Tudás esetén viszont nincs szükség hitre.
Ergo a hit értelmetlen. Attól, hogy valakinek van egy elképzelése, nem kell szenvedélyesen és másokkal szemben passzív-agresszívan védenie. Elég, ha egy érdekes elképzelésnek hagyja meg, nem ragadtatja el magát, és nem korlátozza le a gondolkodását.

Amikor bebizonyítják Isten létezését, akkor majd nem kell senkinek hinni. Hiszen mindenki tudja. Addig viszont bizonyítékok hiányában, az egész csak egy elképzelés. Egy elképzelésnek pedig nincs szüksége milliárdos fanatikus táborra, köz és magánpénzek kikövetelésére, államok és társadalmak működésének befolyásolására, hatalom szerzésre.
Az intézményesített vallás politikai képződmény és annak megfelelően is, machiavellista módon működik.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.06. 22:17:47

@kgaba82:

"Egy elképzelésnek pedig nincs szüksége milliárdos fanatikus táborra, köz és magánpénzek kikövetelésére, államok és társadalmak működésének befolyásolására, hatalom szerzésre."

Mondd ezt az összes politikusnak és a mindenféle politikai-társadalmi ideológiák és érdekcsoportok képviselőinek is.

kgaba82 2020.05.06. 22:18:00

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"vallás nem természettudomány, nem is állítja ezt magáról, ezért nem is alkalmazhatók rá a természettudomány követelményei"

Kár, hogy a 15-19 századig nem egészen így gondolták. Támogatták a tudományokat, de kontrollálni is próbálták.
Például mind Giordano Bruno, mind Galilei, vagy Darwin munkássága, könyvei, nézetei ellen az egyház komoly harcot folytatott.
A 20. század közepéig olyan könyveket terjesztett a fiatalok szexuális oktatása nevében, amely a spermát a gerincvelő termékének tartotta. És szerintük szűkös volta miatt csak gyermeknemzésre volt szabad használni. Minden maszturbáció az életerőt csökkentőnek volt mondva, s amellett Isten ellenes bűnnek.
Ellene van a válásnak, abortusznak, függetlenül attól, hogy milyen agresszív személlyel kell a bántalmazottnak együtt élnie.
Az áldozatok számára csak a tűrés volt opció.
Végtelen ostobaságokat napokig sorolhatnám.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.06. 22:19:49

@kgaba82:

Az előbb a vallást és a hitet keverted, most meg a hitet és az egyházat.

kgaba82 2020.05.06. 22:36:53

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A politikai elképzelések az elosztás, igazgatás, stb módjára irányulnak, ergo a valóság alakítását szolgálják. Eredetük és céluk is evilági.

A vallások céljai, evilági tevékenységei viszont a halál utáni életre hivatkoznak. Viszont arra semmilyen bizonyítékuk nincsen.

Akár kommunizmus, fasizmust, vagy a szabad piaci liberalizmust, stb. nézzük, gazdasági és társadalmi szempontból mind komoly érveket tud felsorolni maga mellett. Rövid távon belátható számos intézkedésének a hatása.

A vallások a végtelenbe tolják el a jutalmat. És eleve erre a jutalomra hivatkozva hirdetik elveiket, népszerűsitík magukat.

A politikai és vallási képzetek ezért különbözőek. Ez nem jelenti azt, hogy egyesek ne szeretnék a kettőt keverni. A sztálinizmus, vagy az észak-koreai Kim dinasztia körüli személyi kultusz.

kgaba82 2020.05.06. 22:51:09

@Kovacs Nocraft Jozsefne: a hit természete, hogy intézményesített vallásba szerveződjön annak érdekében, hogy a többi hittel versenyezzen. Hiszen kizárólagosságra törekszik. Már ez is mutatja, hogy több egy szimpla, ártatlan elképzelésnél. Valójában egy kóros elmeállapot.
A vallásosság mértékének függvénye, hogy mennyire egészséges. Kis mértékben gyógyszer, nagyobb mértékben méreg. Mind a fogyasztó, mind környezete számára.
A kis mérték alatt azt értem, hogy valaki kb. annyit hisz, hogy
1. Amit magadnak nem kívánsz, mással se tedd
2. Van valami felsőbbrendű lény
3. A világ igazságtalan, de nincs gonosz,
a körülmények áldozatai vagyunk.
4. A halál után a dolgok elrendeződnek.

Nagyjából minden egyéb egészségtelen kategóriának számít.
Mint a világvége, örök kárhozat hirdetése, "tisztasági szabályok" szembeállítása emberi jogokkal, mások életébe való beavatkozás, annak bírálata, uniformizálási szándékok, stb.

kgaba82 2020.05.06. 23:24:22

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Képzeld el, hogy kockajátékot játszol. Attól, hogy egy jövőbe látó személy előre tudja, hányast fogsz dobni, a kocka még véletlenszerűen esik valamelyik oldalára. "

Ha teremtve vagy, akkor a paramétereid adottak. Csak így tudja megmondani bárki is a jövőt veled kapcsolatban. Vagy akár egy autóval kapcsolatban.
Amiatt, hogy teremtve vagy nincs szabad akarat. Nem véletlen, hogy a református egyház az eleve elrendelést hirdeti. A logikai ütközést próbálja kivédeni ezzel.
A legkisebb szabad akarat teljesen felboríthat mindent.

Hitre nem szabad alapozni semmit. Csak a racionalitás elvetését, szélsőségességet eredményez.
A világban rengeteg szakbarbár van. A siker érdekében érdeklődésüket egy témára szűkítik. Emiatt lehetséges az, hogy vannak tudósok, akik a vallást mélyebben nem ismerők, nem gyakorlók, magukat hívőknek nevezők közé tartoznak. Csak a szűk látókör és a felszínes vallásosság tartja meg őket.

Olvasd és elemezd a Bibliát,
(Keress hibákat, tömegével van benne)

Az, hogy korod ellenére hiszel benne, azt mutatja, hogy soha nem méretted meg a hitedet. Már pedig mit ér a hit megmérettetés nélkül. Az ember legjobb tulajdonsága a kiváncsisága, felfedezés vágya. Ennek köszönhetően fejlődik a technológia és válnak betegségek gyógyíthatóvá (Isten akarat vs. szabad akarat), élnek az emberek tovább és terem nekik több lehetőség anyagi, szellemi, érzelmi és erkölcsi fejlődésre.

Az út viszont azzal indul, hogy az ember nem hisz és állít olyasmit, amiről nincs tudása. Nem állítja, hogy igazolatlan hite különbbé teszi, többre jogosítja fel. Se azt, hogy különleges tudás birtokába juttatja, amelynek révén folyamatosan kikerülheti azt, hogy racionális magyarázatot adjon.
Ez az igazi alázat. A nemtudás beismerése.

kgaba82 2020.05.06. 23:29:18

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Szokj le az egymondatos trollkodásról! Fejtsd ki az állításod!

kgaba82 2020.05.06. 23:31:51

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Úristen, hányszor hallom/olvasom ezt a nagy okosságot - valójában okoskodást - a hitben kételkedőktől. Pedig milyen egyszerű a megoldása!!! Ezt most nem árulom el azonnal, gondolkodj rajta egy kicsit. :)"
Trollkodás helyett fejtsd ki!

kgaba82 2020.05.06. 23:41:44

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Ezzel is csak a tájékozatlanságodat árulod el."
Attól, hogy nem tetszik egy mondatom, még korai következtetéseket levonnod. Már nehezebben fogalmazok magyarul. Az angol sokkal kifejezőbb és gazdagabb.
Nem gondolom, hogy rendszeresen olvasnál, vagy videóznál angolul. Én viszont csak így teszem. A színvonal össze sem hasonlítható. Legyen szó tudományról, vagy szórakoztató tartalmakról.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.07. 00:09:03

@kgaba82:

"Ha teremtve vagy, akkor a paramétereid adottak."

Ha nem teremtve vagy, akkor is.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.07. 00:20:33

@kgaba82:

"Nem gondolom, hogy rendszeresen olvasnál, vagy videóznál angolul."

Ki kell, hogy ábrándítsalak: szinte kizárólag angolul olvasok, időnként németül. Régebben angol és német tolmácsként dolgoztam, oktattam is e két nyelvet, később fordítottam. Szakkönyvet is írtam mindkét nyelven.

"Már nehezebben fogalmazok magyarul."

Viszont veled ellentétben nem felejtettem el az anyanyelvemet.

"A vallások a végtelenbe tolják el a jutalmat."

Egyes politikai-társadalmi ideológiák szintúgy, legalábbis gyakorlatilag. Lásd pl. kommunizmus. De ugyanez elmondható a többi múltbéli vagy jelen ideológiáról is.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.07. 00:25:43

@kgaba82:

"Trollkodás helyett fejtsd ki!"

"Szokj le az egymondatos trollkodásról! Fejtsd ki az állításod!"

Mióta trollkodás, hogy gondolkodásra buzdítalak?

Egyébként meg próbálj meg nem minősíteni engem, én sem minősítelek téged. A személyeskedés nem a legjobb módszer egy vitában.

Tudom, hiszen írtad, hogy már nehezebben fogalmazol magyarul. Ám a vitakultúra nem nyelvfüggő.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.05.07. 08:13:34

@kgaba82:

"Képes e Isten olyan hatalmas súlyt teremteni, amit ő sem tud felemelni?"

Természetesen képes, hiszen Isten mindenható.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.05.07. 08:14:22

@kgaba82:

"mindenhatósága és a mi szabad akaratunk nem lehetséges egyszerre"

De, bizony lehetséges. Semmi akadálya.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.05.07. 08:15:32

@kgaba82:

"A mindenhatósága és mindenttudása is kizárja egymást. Ha valaki mindent tud a jövőről, akkor a jövő korlátozott."

"Ha képes lett volna olyan világot teremteni, amelyben nincs szenvedés, akkor Isten kegyetlen. Ha nem, akkor nem mindenható."

Mindkettő álprobléma. Évezredes válaszok vanna mindkettőre.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.05.07. 08:17:34

@kgaba82:

"A vallásosak figyelmen kívül hagyják azt, hogy miért vallásosak. Azért mert beleszülettek egy vallásba."

Ha így lenne, ma nem lennének keresztények, se zsidók, se muszlimok, se semmi más, hiszen ezek mind létrehozott vallások az időben, az első hívők nem születtek bele.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.07. 09:26:24

Annyit még hozzáteszek, aztán mára befejezem - Bangónénak és Kunhalmi Ágicának: befelyezem -, hogy természetesen nem idegenvezető-szinten tolmácsoltam, hanem konferenciákon, több alkalommal szinkrontolmácsként is. Bár elismerem, ez utóbbit csak alkalmanként, mert még váltótárssal is elég megerőltető.

@MAXVAL bircaman közíró:

Olyan nevetséges, sőt szánalmas, amikor valaki az olyan okoskodásokkal jön, mint pl. vajon képes-e Isten olyan követ teremteni, amit nem tud felemelni. Miközben szinte kiszúrja a szemét Jézus, azaz a Fiú, vagyis az egyik isteni személy példája, aki képes volt szenvedni, meghalni , aztán feltámadni. Ezeknek az okoskodóknak fogalmuk sincs a mindenhatóságról; a mindenhatósághoz hozzátartozik a szenvedés, a vereség, a halál - majd mindezek legyőzésének képessége is. Mi az előbbieket gyengeségnek érezzük, mert ki vagyunk szolgáltatva nekik, nem rendelkezünk a legyőzés képességgel, ám Isten esetében ez épp az erősségét, a mindenhatóságát támasztja alá.

A kőre van saját magyarázatom is, de megvárom, amíg kgaba82 sohanapján kiskedden rájön.

És a közismert bonmot:

Nietzsche: Isten halott.
Isten: Nietzsche halott.
:D

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.05.07. 10:23:49

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Külön vicces, amikor 2020-ban olyan kérdést vetnek fel ateisták, melyet már a Jézus ELŐTTI zsidó teológia megoldott.

Egy katolikus pap ismerősöm mesélte, hogy erről mindig sorkatonai szolgálata jut eszébe, ahol ateista szobatársa a "ha lenne Isten, akkor, baszdmeg, nem csapna bele a villám a templomtoronyba" szöveggel jött elő egyszer.

E_kojudo 2020.05.07. 14:21:44

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Képes e Isten olyan hatalmas súlyt teremteni, amit ő sem tud felemelni? Akár igen, akár nem, az eredmény a példa esetében, hogy Isten nem lehet mindenható."

Úristen, hányszor hallom/olvasom ezt a nagy okosságot - valójában okoskodást - a hitben kételkedőktől. Pedig milyen egyszerű a megoldása!!! Ezt most nem árulom el azonnal, gondolkodj rajta egy kicsit. :)

Gondolom az a megoldás, hogy isten maximálisan mindenható. Így a logikai ellentmondások rögtön megszűnni látszanak. :)

Ezzel is csak a tájékozatlanságodat árulod el. Isten egy szenvedés nélküli világot teremtett Ádám és Éva számára, akik örökül hagyhatták volna ezt a szenvedés nélküli világot az utódaikra. Ám az engedetlenségük miatt eljátszották ezt az örökséget, ezért létezik ma a szenvedés.

Mert Isten nem látta ám előre, hogy enni fognak az almából :)
Valamint szegény Isten kénytelen volt olyan világba száműzni őket a tettük után ami tele van szenvedéssel, nem volt választása...

kgaba82 2020.05.07. 15:06:39

@MAXVAL bircaman közíró: Ezzel nem tudom mit bizonyitol. Az áttéréseket javarészt anyagi és politikai szempontok motiválták. Kevesek jellemzője az, hogy valamilyen spirituális keresésbe fognának. Így volt ez a múltban és ma is. Az emberek többnyire nem érnek rá és nem merik érdemben megkérdőjelezni szüleik hitvilágát.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.07. 15:48:46

@E_kojudo:

Nem logikai ellentmondás, hanem paradoxon.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.05.07. 16:05:32

@kgaba82:

De ezt ki vonja kétségbe?

Az emberek zöme marad szülőhazájában, s nem tanul meg soha egy új nyelvet se anyanyelvi szinten a szüleitől kapott nyelven kívül.

A vallás már ebben is lazább. Mert bizony a fejlett világban jellemzően csak a formális vallás adódik át, nem a hit.

Pl. a magyarok 90+ %-a tagja valamelyik egyháznak, de a többségük számára ez csak azt jelenti, halálkor az illető egyházi szertartás kell, esetleg esküvő is. De nem jár templomba, sőt nem is ismeri a tanítást.

S megesik, hogy vallástalan szülek gyerek hívő lesz, vagy fordítva.

Pont Mo-on az is megesik, hogy valaki valamely történelmi egyház tagjénak születik, majd hívő lesz egy kisegyházban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.05.07. 16:17:03

@E_kojudo:

A kérdés meg lett oldva kb. 1500 éve. A mindentudás és a a szabad akarat kérdése.

A megoldás egy mondatban: a mindentudás legmagasabb isteni szintje olyan, hogy az időn kívül lát, így valójában azt látja, mi lesz az egyén szabad akarata.

A profén példa erre: várom a haveromat, aki vonattal érekezik. Közben jön a hír, a vonat nem közlekedik baleset miatt. Így elmegyek a buszpályaudvarra. A haverom meg van lepve, honnan tudtam, hogy oda fog menni (ez a mobiltelefonok előtti kor persze). Nyilvén az én jövőbelátásom nem hatott ki az ő szabad akaratára. Egyszeráen tudtam: mindenképpen meg fog érkezni, tudtam, hogy nincs aki elhozná kocsival, így csak a busz maradt.

E_kojudo 2020.05.07. 16:19:14

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Megragadtad a lényegét a hozzászólásomnak :D

E_kojudo 2020.05.07. 16:54:12

@MAXVAL bircaman közíró:
Lehet nem nekem szeretted volna címezni a választ, mert amire én reagáltam, ott nem volt szó se szabad akaratról, se mindentudásról... csak mindenhatóságról... Amúgy nem vagyok meggyőződve arról, hogy van szabad akaratunk (valószínűleg nem is fogjuk megtudni sose), de úgy kell élnünk az életünk mintha lenne.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.07. 21:44:02

@E_kojudo:

Igazad van, valóban volt, hiszen a kommented kb. 3/4-ét tőlem idézted.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.07. 21:46:49

@E_kojudo:

" nem vagyok meggyőződve arról, hogy van szabad akaratunk..."

Definíció kérdése.

E_kojudo 2020.05.07. 21:51:32

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Mert Isten nem látta ám előre, hogy enni fognak az almából :)
Valamint szegény Isten kénytelen volt olyan világba száműzni őket a tettük után ami tele van szenvedéssel, nem volt választása...

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása