A gyakran elfeledett ünnepek ünnepe

unnamed_6.jpg

Sávuot, a Tóraadás ünnepe több néven is szerepel a Bibliában. Az aratás ünnepe illetve a zsengék ünnepe elnevezéseket azért kapta, mert az ókorban ekkor zárult le a jellemzően hét hétig tartó aratási időszak, melynek végeztével ilyenkor, a héber naptár szerinti Sziván hónap hatodik napjától volt szokás és egyben kötelesség, az első termésből áldozatot bemutatni a jeruzsálemi Szentélyben. Azonban a talán legismertebb elnevezés, a Sávuot, azaz a hetek ünnepe jelzőt azért érdemelte ki e nap, mert ezzel zárult le a Pészáchtól, azaz az egyiptomi kivonulás ünnepétől eltelt hét hetes időszak, melyben az egyiptomi rabszolgaságból kimenekülő nép, Mózes vezetésével elérkezett a Szináj-hegyhez, hogy ott az isteni kinyilatkoztatás részese legyen.

Az ünnepek ünnepe tehát Sávuot, hiszen a Szináj-hegyi kinyilatkoztatás egyben a Tóra, az isteni Tan embernek való átadásának eseménye, de annak kollektív Isten-élménynek a napja is, mely azóta is, háromezer háromszázharminckettő éve határozza meg a zsidó ember tudatát, bizonyosságot nyújtva az egy Istenben való hitnek.

Sávuotkor, a Tóra átadásával váltak nyilvánvalóvá és lettek örök időkre bevésve az év ünnepei, a 613 parancsolat részeként, így méltán nevezhetjük ezt a napot az ünnepek ünnepének.

Felmerülhet a nyilvánvaló kérdés, ha a Tóra, melynek morálitásra, erkölcsös viselkedésre és az Istennek tetsző életre vonatkozó utasításai ilyen meghatározó erővel bírnak, vajon miért a Szináj kies sivatagában, a kő és a homok rengetegében került átadásra a zsidó népnek és vált rajtuk keresztül meghatározó részévé az egyetemes kultúrának? Vajon nem a Szentföld, azon belül pedig a jeruzsálemi Moria, vagy más néven Templom-hegy lett volna méltóbb helyszíne a kinyilatkoztatásnak, melyhez hasonló sem korábban, sem pedig később nem fordult elő?

A Talmud mesterei felhívják a figyelmet arra, hogy a sivatag, a kietlen kopárság, a senki földje olyan terület, mely által a Tóra és annak egyetemes értékeinek átadása nem válik a zsidó nép exkluzív tulajdonává és bár a Tóra parancsolatjainak legtöbbje csak a zsidó népre nézve kötelező, annak értékei az egész emberiségre vonatkoznak.

Az egy Istenben való hit, a bálványimádás, benne minden bálvány, így az anyagi javak mértéktelen imádatának tilalma, az emberi élet, emberi vagyon és méltóság tisztelete és védelme, az igazságos és jogkövető társadalom megvalósítása, más élőlények védelme és a nemi élet tisztaságának kötelessége mind-mind olyan értékek, melyek nélkül egy társadalom nem állhat az erkölcsösség talaján.

Egyetemes értékek tehát ezek, melyeknek átadására éppen a „senki földje”, a sivatag a legalkalmasabb helyszín, hiszen így minden nemzet egyaránt érezheti magáénak a Biblia egyetemes üzenetét.

Kövess a Facebookon is: https://www.facebook.com/lekvaresjam.hu/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr7115724694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása