Amit a két kőtábláról tudni érdemes

unnamed_9.jpg

A két kőtábláról, melyet Mózes lehozott a Szináj-hegyről, miután Isten 40 napon át tanította őt a Tóra parancsolatainak értelmezésére nem sokat mond a Tóra (Mózes öt könyve).

„És odaadta Mózesnek, amint végzett azzal, hogy beszéljen vele, a Szináj-hegyén, a bizonyság két tábláját, kőtáblákat, írva Isten ujjával.”1

Azonban a Talmud bölcsei elmesélnek néhány csodálatos dolgot ezektől a táblákról. Először is érdemes tudni, hogy a két kőtábla a megszokott ábrázolástól eltérően nem boltíves volt, hanem téglatest formájú. A boltíves megjelenítés a keresztény művészek keze nyomán vált ismertté és megszokottá, azonban ez nem tükrözi a valóságot.

A kőtáblák tórai mértékrendszer szerint hat ököl magasak és hat ököl szélesek voltak, mélységük három ököl. mai mértékrendszer szerint ez megközelítőleg 45,5cm x 45,5cm x 22,5cm mindösszesen.

A kőtáblákat Mózes a majdan elkészülő Frigyládába helyezi. (Érdekesség, hogy, mint közismert Mózes az első szett kőtáblát összetöri, miután a Szináj-hegyről lejőve azt tapasztalja, hogy a nép aranyborjút készített magának és azt imádja. Mózes, miután a nép bűnbocsánatáért könyörög, ismét kap két kőtáblát, igaz, ezeket már nem Isten, hanem maga Mózes készíti. A Frigyládába helyet kapott a két „új” és egyben egész kőtábla és a két összetört tábla darabjai is.2)

A kőtáblák anyaga sem hagyományos kő volt, hanem zafír. A Talmud elbeszélése szerint, miután Mózes eltörte a két első kőtáblát Isten megmutatta neki, hogy a táborban álló sátra alatt hatalmas zafír darabok vannak a földben. Ezekből készítette Mózes a két második kőtáblát. Isten azt is megengedte Mózesnek, hogy a táblák faragásából lehulló törmeléket megtartsa. Ez Mózes családja számára generációkon keresztül biztosított kellő vagyont.3

De nem ezek voltak a kőtáblák igazi csodálatos tulajdonságai.

A két kőtáblán, az általánosan elfogadott vélemény szerint, úgy jelent meg a Tízparancsolat, hogy az első táblán az első öt, a másodikon a második öt volt olvasható. Bár van olyan vélemény is, mely szerint az egész Tóra szövege olvasható volt a két táblán.4

Az igazi különlegesség az volt, hogy a szöveg nem hagyományos módon volt vésve a táblákba, hanem a táblák teljes mélysége át lett vésve, magyarán az ember a betűkön keresztül át tudott látni a táblákon, azok lyukasak voltak.

Ez két héber betűnél, a számách (ס) és a szó végi mem (ם) azt eredményezte, hogy a középen lévő rész csodálatosan lebegett a táblákon, hiszen azokat semmi nem kötötte össze a tábla testével.5

Az sem mindennapi volt a táblákkal kapcsolatban, hogy hiába volt a szöveg lyukas, bármilyen irányból nézte az ember a táblákat, a szöveg mindig a szemlélő számára volt tökéletesen olvasható. Legalábbis a Talmud bölcsei így értelmezik a szöveget: „És megfordult és lement Mózes a hegyről és a bizonyság két táblája a kezében; táblák, beírva mindkét oldalukon, innen és onnan beírva”6

Ez a tény, a középkorban élt Báchjá ben Áser rabbi (ismert nevén Rabbénu Báchjá, 1255-1340) szerint arra utal, hogy a Tórának két „arca” van, egy ismert és egy misztikus, titokzatos.

 

Kövess a Facebookon: https://www.facebook.com/lekvaresjam.hu/, ahol minden este, vasárnaptól csütörtökig 20:00-kor élő tanulásban ismerkedhetsz meg a zsidó vallás alapjaival és keresd a Lekvár és JAM podcastet az Apple és a Google podcast lejátszóin, a Spotify-on, a Youtube-on, a Deezer-en és a TuneIn Radio-n.   

  1. 2Mózes 31:18
  2. Bava Bátrá traktátus 14a
  3. Lásd Rási magyarázata 2Mózes 34:1-hez
  4. Jeruzsálemi Talmud, Sekálim 6:1
  5. Sábát traktátus 104a
  6. 2Mózes 32:15

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr5816258040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efi 2020.10.26. 19:07:58

Azért az érdekelne, hogy milyen eszközzel volt szokás annak idején zafírból félméteres darabokat megmunkálni, betűket belekarcolni. Gondolom gyémánt vágókorong még nem állt rendelkezésre.

Vén motoros 2020.10.26. 20:20:38

@efi: Te "hitetlen kutya", te! Isten segedelmével minden megtehető. Ha Isten segít, ránézek egy csomó zafírkőre, ezek rögvest összeugranak egy "kőtáblá"-vá, és a szemem sugaraival átégetem rajtuk a betűket. A lyuk közepén miért ne lebeghetne az idők végezetéig egy zafírdarab? Elveszítetted a hitedet? vagy soha nem is volt meg? Ezek teljesen hétköznapi isteni csodák...
Látod, én hívő ateista vagyok, (az ateizmusban hiszek, bár egyes filozófusok szerint az ateizmus is vallás), engem nem korlátoznak ilyen földhözragadt kérdések...
Amúgy mesekönyvek olvasása - gyermeki konfabuláció között látsz kapcslatot? (Talán kitalálod, mit tartok én mesekönyvnek.)

Luighi 2020.10.26. 23:24:37

Ez a Mózes csóka igazi badass volt! Sős a badassok badassa!
Ja NEM!
Pont olyan, mint a többi kiválasztott! Még a frigyládára SE tudtak vigyázni! Azé' vesztették el a félkegyelműek!
Inkább az "Ő vére rajtunk, s fiainkon" gondolaton kellene elmélkedniük. Ha sikerül!

Örömhernyó 2020.10.27. 04:36:24

@efi: Ha kissé normisabban gondolkodnának, akkor nem találnának kis ilyen meséket, hogy zafír volt a táblák anyaga, hanem valami hihetőbbel jönnének elő. Égetett agyag, amit annyi helyen használtak írások meg őrzésére a Közel-Keleten. Vagy sima fekete kő, mint Hammurabi sztéléje.
De nekik fullba kellett nyomni a képtelenséget.
A héber (és keresztény) mitológia kissé túl komolyan van véve. Bezzeg a görög mítoszokról senki se gondolja, hogy a valóságot száz százalékos pontossággal írták le.

benderklon 2020.10.27. 05:54:38

God job! Ekkora marhasságot.

arthurthedent 2020.10.27. 06:52:41

Az igazán csodálatos az lett volna, ha rávésik, hogy mondjuk
1) A rabszolgatartás nem frankó.
2) A rasszizmus, nem frankó.
3) A vallások üldözése nem okés.
4) A nők egyenrangúak.
5) Az állatkínzás nem elfogadható.
6) Szexuális beállítottság miatt üldözni másokat nem jó dolog.
7) A szólásszabadság jó dolog.
8) Az emberek egyenlőek.
9) A demokrácia egy kívánatos dolog.
10) Csináljatok közegészségügyet, közoktatást, független rendőrséget és bíróságot!

Vagy úgy bármit, amit az akkori primitív népek nem tudtak, ma meg még a gyerekeknek is megtanítanak.

Érted, ha már egy mindentudó lény ad erkölcsi tanításokat az elmaradott pásztoroknak, akkor legalább egy dolog lett volna köztük, amit az akkori primitív népek még nem tudtak.

De mondjuk nem csak erkölcsi tanítások jöttek volna jól, hanem olyanok is, hogy
1) Forrald fel a vizet, mert apró lények élnek benne és beteg leszel.
2) Ne olajat kenj a sebekbe, mert lázas leszel tőle.
3) A pestist a patkányok bolhái terjesztik.
4) Szappannal moss kezet, a sima víz nem elég.
5) Penészből igen jó gyógyszer készíthető, majdnem mindent gyógyít.
6) A fürdés nem káros az egészségre.
7) Vércsoportok, ember, vércsoportok!
8) A betegségeket nem én küldöm az emberekre, tök felesleges megégetni érte bárkit.

Persze a sort folytathatnánk napestig, rá se fért volna két kőtáblára az egész, de pár oldal anyaggal már milliókat lehetet volna megmenteni. Na, az lett volna a csodálatos, nem a lebegő zafírtábla bogyók.

arthurthedent 2020.10.27. 06:58:34

@Vén motoros: "Ha Isten segít, ránézek egy csomó zafírkőre, ezek rögvest összeugranak egy "kőtáblá"-vá,"

Mármint azt mondod, hogy isten bármilyen kommunikációs módszert használhatott volna, de úgy döntött, hogy egy hegy tetején megkér egy helyi pásztort, hogy kőből faragjon táblákat? Adhatott volna minden embernek egy kis könyvecskét, csinálhatott volna nekik moiltelefont vagy belevéshette volna hatalmas betűkkel a hegyek oldalába?

Ennek ellenére úgy gondolta, hogy "hmmm... két kőtábla, az az igazi"?!

konrada 2020.10.27. 08:58:34

Azért jól kivolt gyúrva Mózes, hogy két ekkora darab kővel a kezében sétálgatott le a hegyről!
...már akkor is szép teljesítmény volt tőle, ha homokkő lett volna, de pláne ha zafír!
(Persze ha elég nagyok azok a betűk - és keresztül-kasul át vannak azzal lyuggatva, azzal elég jól ki lehet könnyíteni, de akkor is! Le a kalappal!)

konrada 2020.10.27. 09:22:54

@arthurthedent:
Nem biztos, hogy jó lett volna. Az adott korszakban, adott technológiai feltételek mellett kb annyi ember tudott megélni, amennyit a földterület el tudott tartani.
...szóval a milliók - akiket ezen tudás megmentett volna - úgy kellett volna legyilkolni ahogy a többiekkel is tették, hogy ne legyen túlnépesedés.
(Láthatjuk, mire megy a föld Afrikával is, ahol a fehérember a tudást elvitte, de nincs még meg hozzá a szükséges mentális tudás...)

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása