Imádkozzunk-e a kormányért?

magyar_izraeli_rendezveny.jpg

Vallásgyakorlásunk, hitünk és az állam jóléte közti egyensúly fontosságának felismerése nem modern vívmány. 

Az első jeruzsálemi Szentély polgári időszámítás előtt 425-ös leromolását követően a zsidó közösség felismerte, hogy sorsa elválaszthatatlanul kötődik azoknak az államok jólétéhez, amelyekben élnek, és az azt vezető királyok és kormányok erkölcsi minősége nagyban befolyásolhatja életüket. Jirmijá (Jeremiás) próféta így írt Babilont illetően, ahova az első Szentély pusztulását követően a zsidó nép száműzetésbe került: „Fáradozzatok annak a városnak békességén, ahová fogságba vitettelek benneteket, és imádkozzatok érte az Örökkévalóhoz, mert annak békességétől függ a ti békességetek is!”1 A Malbim (Meir Leibush ben Jehiel Michel Wisser, 1809-1879), híres 19. századi kommentátor elmagyarázza, hogy a bőség a Babilonon keresztül jut el a zsidó közösséghez, és ezért imádkoznunk kell azoknak a nemzeteknek a kormányaiért, amelyekben élünk.

A kormány és vezetőink jólétéért folytatott imáink nem korlátozódnak pusztán a zsidó emberek jólétének fennmaradására. A Misna Ávot traktátusa úgy fogalmaz: „Chániná rabbi, a főpaphelyettes szokta mondani: »Imádkozz a kormányzat jólétéért, mert ha attól nem tartanának az emberek, akkor az egyik elevenen elnyelné a másikat.«”

Ezek a szavak erősen hasonlítanak Thomas Hobbes (1588-1689) nem-zsidó politikai filozófus több jó ezerháromszáz évvel később írt szavaihoz azt állítva hogy a kormány nélküli élet „csúnya, brutális és rövid lesz”. Ebből a szempontból a kormány döntő szerepet játszik az társadalom legrosszabb énjének szabályozásában és polgárai életének védelmében. Noha bizonyos királyságokkal, kormányokkal vagy hatóságokkal időnként meggyűlhet a társadalom (és benne a zsidó közösség) baja, a kormányzás gondolata általánosságban véve, a rabbik szemébn az élet, a törvény és a rend megőrzésének szükséges eszközét jelenti. A zsidó bölcsek úgy vélték ugyanis, hogy, leszámítva a szélsőségesem gonosz vagy brutális rezsimeket (mint például a fasiszt, náci vagy kommunista rendszerek) egy rossz kormány is jobb, mint semmilyen kormány, a morális társadalom legnagyobb ellensége az anarchia.

Emiatt ma számos zsidó közösség beépíti a kormányért szóló imádságot a heti sábáti imarendbe, leggyakrabban a Tóraolvasás után, ha úgy tetszik az rituálé legmagasztosabb pontján (Izrael államáért, vezetőinek bölcsességéért 1948-ban, az államalapításkor szerzett csodálatos imaszöveget Bencion Meir Hai Uziel and Jitzhak HáLévi Herzog, a frissen kikiáltott állam szefárdi és áskenázi főrabbija).

Az első, az állam vezetőinek bölcsességéért és az ország békéjéért imát David Abudraham rabbi (14. század) iktatta a zsidó imakönyvbe Spanyolországban, de az évszázadok során más változatok is születtek. Míg a konkrét megfogalmazás változó, a legtöbb változat áldást kér az országra és a kormánytisztviselőknek bölcsességet, együttérzést és egészséget kíván. 

Minden változatban megegyező annak szellemisége, hogy minden kormány jólétéért imádkozunk, politikai pártállástól függetlenül, ez alól kivételt csak a fentebb már említett totalitáriánus rezsimek képeznek. Hiszen a zsidóság egyfajta értékrendet jelent, mely független politikai eszméktől és pártoktól.

  1. Jirmijá 28:7

Kövess a Facebookon: https://www.facebook.com/lekvaresjam.hu/, ahol minden este, vasárnaptól csütörtökig 20:00-kor élő tanulásban ismerkedhetsz meg a zsidó vallás alapjaival és keresd a Lekvár és JAM podcastet az Apple és a Google podcast lejátszóin, a Spotify-on, a Youtube-on, a Deezer-en és a TuneIn Radio-n.  

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr9416399202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

várom a levelet 2021.01.22. 17:39:52

a békéért is imádkoztak sokan,régóta,de valahogy nem jött be.ezért a kormányért?még ha tudnék,sem imádkoznék.

Soros Alpt. Koordinációs Iroda · http://soros.org 2021.01.22. 18:31:37

@szajer_jozsef_1:

Brendel Elvtárs! Ne ateista hobbijának éljen, mikor kint vannak a címlapon politikai posztok! Azonnal vegye fel a munkát!

arthurthedent 2021.01.22. 19:15:02

@MAXVAL birсaman közíró: "Az imádkozás hatása nem mérhető materialista eszközökkel."

Egy csomó dolognak nem mérhető a hatása. Az imádkozásnak, a köpülésnek, a homóopátiának, a kézrátételnek, a kristályok gyógyítóerejének, az arometerápiának...

Képzeld el, ha mérhető lenne a hatása, akkor a mentők száguldozva mennének ki, odarohannának a csávóhoz, akinek levágta a lábát a villamos, kiadálva, hogy "utat, utat, diplomás imádkozó vagyok, hozom az aromaterápiát, köpülni fogunk és imádkozni is fogunk több nyelven".

A korházba meg nem orvosok lennének, hanem sírós hangú öregasszonyok járnának szobáról szobára.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.01.22. 20:00:10

@arthurthedent:

Ez ateista ellentétlétás. A valóságban az orvostudomány ugyanúgy Isten műve, mint az imádság. A kettő nem zárja ki egymást, hanem egymást kiegészítik.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2021.01.22. 21:02:47

Valahol azért sajnálom szegény Brendel Mátyást, egyetlen nemi öröme a blog.hu szétbaszása. Fizessünk már neki egy kurvát, hátha rájön, hogy van jobb szórakozás is...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.01.23. 08:35:15

@eßemfaßom meg áll:

A kisfiúkat szereti, szóval drága lesz ez, Thaiföldre kell küldeni.

torró 2021.01.23. 08:36:28

Na megint megjelent a magával nem biró hülyegyerek.
Szajer józsi 1 vagyis a Matyi. Te tényleg ennyire
degenerált vagy? Ez màr betegség! Addig menj orvoshoz míg valami nagyobb bajod nem lesz!!!

torró 2021.01.23. 09:08:40

Na mivan jozsi, vagy gergely? Miért nem a témával foglalkozol? Vagy ahhoz is hülye vagy? Tele őrjöngöd a komment oldalt és csak annyi tehetséged van , hogy én egy "a" betűt hogy írtam le? Szánalmas vagy!

torró 2021.01.23. 10:00:20

@gergely_3:
No! Lássuk csak ! Nincs saját gondolatod az én esetemben, mert csak bemásolod amit én , meg még egy valaki leírt. Mit gondolsz mások miért nem szólnak hozzá? Ketten írtunk ide, csupán kíváncsiságból. Mond csak hány nicked van? Gondolod a stílusod változik ha váltogatod? Nőjj már fel az ég szerelmére, vagy egész életedben ilyen szánalmas akarsz maradni? Megigérem nem írok rád többször. De most ha válaszolsz bizonylítsd be, hogy normális is tudsz lenni!

Sir Gombóc 2021.01.23. 11:12:53

Ez is brendel által fertőzött terület. Süllyesztőbe vele..

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

süti beállítások módosítása