A Meghökkentő mesék írójának kései antiszemitizmusa

cultura-roald-dahl-dogs.jpeg

Gyerekkorom egyik kedvenc írója minden kétséget kizáróan a Meghökkentő mesék, a Charlie és a csokigyár és még ki tudja hány könyv szerzője, Roald Dahl volt. Írásai mai napig szórakoztatnak, alkalomadtán még idézek is belőlük. Rajongásnak csak túlzással nevezhető elismerésemet aligha viszonozta volna az 1990-ben meghalt norvég származású, de Walesben született és angolul író szerző, ha tudta volna, hogy valahol Budapesten egy zsidó kisfiúra nagy hatással vannak munkái.

 

Roald Dahl ugyanis nem szerette a zsidókat.

1983-ban egy vele készült interjúban azt mondta: „Van valami a zsidókban, ami ellenérzést vált ki az emberből...még az a nyomorult Hitler sem véletlenül pécézte ki őket” – fogalmazott az akkor 77 éves író. Néhány évvel később, halála előtt pár hónappal, 1990-ben, ennél is egyértelműbben artikulálta antiszemitizmusát, amikor kijelentette: „Nyilvánvalóan Izrael-ellenes vagyok és az idők során antiszemita lettem”.

Dahl családja, és az irodalmi életművét gondozó társaság, bocsánatot kért a szerző zsidóellenes retorikája miatt. "A Dahl család és a Roald Dahl Story Company mélyen elnézést kér az érthető sérelemért, amelyet Roald Dahl egyes nyilatkozatai okoztak" - tették közzé a Dahl hivatalos honlapján. A bocsánatkérést a magam részéről elfogadom, bár kétlem, hogy ez pótolhatja azt a kárt, amelyet Dahl a fiatal olvasók generációinak okozott, akik felnéztek rá, és akiket befolyásoltak nézetei és zsidóellenes kijelentései.

Dahl élete számos tragédiával volt terhelt. Első felesége Patricia Neal amerikai színésznő volt, akitől öt gyermeke született, később elváltak. 1960-ban csecsemő fiuk, Theo súlyosan megsérült egy autóbalesetben, és agykárosodást szenvedett. Két évvel később hétéves kislányuk, Olivia, kanyaró okozta komplikációkban halt meg. 1965-ben Patricia agyvérzések sorozatát szenvedte el, részben megbénult és képtelen volt beszélni. Dahl gondosan ápolta és vagyonát illetve befolyását arra is használta, hogy segítse az agykárosodás kezelésének, a stroke helyreállításának és a kanyaró elleni oltásoknak kutatását.

Ezzel szemben tragédiára hidegséggel is reagált, amely számos könyvében tapasztaljuk kegyetlen humorát. Amikor lánya, Olivia kanyaró miatt volt beteg, Dahl felidézte, hogy „még a kiütései miatt is ugrattuk”. Amikor felesége, Patricia a stroke miatt nem emlékezett szavakra és furán hangzó szavakat mondott helyettük, Dahl ezeket használta fel könyvei humorának forrásához. Később egyértelműsítette, hogy mindezen megpróbáltatások miatt elvesztette keresztény hitét, és hiányzott számára az a remény, amelyet a vallás kínálhatott számára.

Talán antiszemitizmusát is a megpróbáltatások miatt harag és düh váltotta ki.

A zsidók és Izrael iránti gyűlölete annak fényében még nehezebben érthető, hogy a második világháború alatt közvetlenül megtapasztalta, milyen fontos egy nemzeti otthon a sokat üldözött zsidó nép számára. Dahl a második világháború idején a brit királyi légierőben harcol és eltöltött egy rövid időt a mai Izraelben, ahol zsidó menekültekkel is találkozott, köztük számos gyermekkel. Memoárjában, a Going Solo-ban leírja a hitleri Németországból érkező menekültekkel való találkozást az észak-izraeli Haifa közelében. Miután leszállt a gépén, körülbelül ötven kisgyerek izgatottan jött ki, hogy megnézze. A gyermekekről egy Németországból menekült zsidó házaspár gondoskodott:

„Kik vagytok és kik ezek a gyerekek? - kérdezte Dahl a felnőttektől.

"Zsidó menekültek vagyunk" - magyarázta a férfi, hozzátéve, hogy „A gyerekek mind árvák. Ez a hazánk”.

Miután a férfi meghívta Dahl-t kicsiny házukba egy kávéra, hosszan beszélgettek Izrael központi szerepéről a zsidó életben, amelyet Dahl negyven évvel később szóról szóra megismételt könyvében.

"Önnek van egy országa, ahol élhet. Anglia." - mondta a zsidó férfi Dahlnak, „Ezért nincsenek problémái”.

Dahl dühösen azt válaszolta, hogy éppen Anglia áll háborúban Németországgal:

„Nem érdekli önt, mint zsidót, hogy Hitlert legyőzzük-e vagy sem?” – kérdezte.

„Már hogyne érdekelne” - válaszolta a zsidó férfi. „Fontos, hogy Hitlert legyőzzék. De ez csak hónapok kérdése. Történelmi távlatban ez egy nagyon rövid csata lesz ... Az mi küzdelmünk az ókor óta tart”.

"Még mindig tisztán emlékszem annak a kis háznak a belsejére és a tüzes szemű, szakállas férfira, aki rébuszokban beszélt velem" - írta Dahl;

„Hazára van szükségünk”- mondta a férfi, „Szükségünk van egy saját országra. Még a Zuluknak is van Zululandjuk. De nekünk nincs semmink.”

„Úgy érti, hogy a zsidóknak nincs országuk?” – értetlenkedett Dahl.

„Pontosan erre gondolok”- mondta a férfi, „Itt az ideje, hogy legyen!”

Dahl és a férfi sokáig beszélgettek, majd Dahl lefényképezte a gyerekeket és a földet, ahol gazdálkodtak. Az 1986-ban megjelent Going Solo című írásában Dahl ezt írta: „A zsidó árvák apró településének neve Rámát Dávid volt. A naplómban megírtam. Hogy ma megvan-e még, nem tudom.”

Ha Dahl csak kis időt szánt volna a nyomozásra, megtudta volna, hogy a Rámát Dávid nevű kibuc ma is virágzik. A kibucot 1926-ban alapították, és David Lloyd George volt brit miniszterelnökről kapta a nevét (aki akkor volt hatalmon, amikor kiadták a Balfour-nyilatkozatot, amelyben Nagy-Britannia támogatta egy zsidó haza létrehozását.) Ha Dahl akarta volna, akár meg is látogathatta volna a a kibucot még egyszer, és valószínűleg találkozott volna néhány, már felnőtt gyermekkel, akik emlékezhettek rá és köszönetet mondtak volna a nácizmus legyőzésében tett erőfeszítéseiért.

A Dahl családjának bocsánatkérése természetesen helyénvaló, bár maga Dahl soha nem tette meg ezt az utat. Ahogyan sohasem nyerte vissza azt az ártatlanságot és optimizmust, amely fiatalemberként minden bizonnyal benne élt.

„Az élet sok kis eseményből és néhány nagy eseményből áll” - írja Dahl a Going Solo bevezetőjében. Élete végén mondott szavainak azonban igenis van súlya.

Kövess a Facebookon: https://www.facebook.com/lekvaresjam.hu/, ahol minden este, vasárnaptól csütörtökig 20:00-kor élő tanulásban ismerkedhetsz meg a zsidó vallás alapjaival és keresd a Lekvár és JAM podcastet az Apple és a Google podcast lejátszóin, a Spotify-on és a Youtube-on

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr1716616754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.11. 02:20:16

Talán ellenségesnek tűnhet az alábbi kommentem, pedig nem annak szánom:

Én magam is megvetem az antiszemitizmust, ám azt is látni kell, hogy Dahl csak élt a szabad véleménynyilvánítás jogával, amikor nyíltan kifejezésre juttatta az antiszemitizmusát. Tevőlegesen soha nem ártott a zsidóságnak, nem is uszított ellenük, ellenben életét is kockára téve harcolt a nácik ellen - ha valószínűleg nem is önszántából, és nem is kifejezetten filoszemita érzesektől hajtva.

Ettől még megértem a posztoló keserűségét: ő egy olyan emberben csalódott, akire egy időben felnézett. Ha érintett lennék, bizony én is így éreznék. Ahogy ténylegesen így érzek pár emberrel szemben, akiket a munkásságuk miatt tisztelek és szeretek, ám politikai nézeteik miatt nagyon nem szeretek. A szeretnivaló és az utálnivaló ugyanabban az emberben van, mit is lehet ilyenkor tenni?

BölcsÉsz 2021.07.11. 08:03:38

"Még a Zuluknak is van Zululandjuk. " Ez a "még" csak számomra tűnik a zuluk lenézésének?

Örömhernyó 2021.07.11. 09:15:26

A második vilagháborúban az angolok harcoltak azok ellen a németek ellen, akik irtották a zsidókat. Aztán a zsidók elkezdtek terroristáskodni Palesztinában, robbantgattak, brutális terrorhadjáratot folytattak a britek ellen és szép lassan kirakták az arabokat az ősi földjeikről. Aztán sikerült egy apartheiden alapuló országot létrehozniuk. Tipikus post-colonial state, ami egy eredeti lakóitól megtisztított területen vagy az őslakosságot elnyomva jött létre. Az Európából oda beözönlő zsidóknak annyi köze volt Palesztinához, mint a magyaroknak az uráli őshazájukhoz. Onnan a történelem során elvándoroltak, több ezer évvel később puskatussal bekopogtatni és elvenni azt a földet a lakóitól nem éppen emberséges tett.

Az egészre az indokuk valami sok ezer éves vallási szövegekből lett merítve, miszerint nekik jár a Szentföld.
A magyaroknak meg jár Etelköz, Levédia, meg az uráli őshaza.
A palesztinoknak nem jár saját állam? A kurdoknak? Az amerikai őslakosoknak? Az ausztrál őslakosoknak? Az ujguroknak? A ruszinoknak? Eszkimóknak? Tatároknak? Berbereknek? A tibetieknek?

Ha bárki más olyan hajuknál fogva előrángatott áljogi érvekkel gyarmatosított volna egy területet a 20. században, mint azt a zsidók tették Palesztinával, akkor senki nem ment volna mellette szó nélkül. Lásd Rhodesia, amit egyszer csak a fehérek a sajatjuknak tekintettek és létrehoztak egy államot egy volt brit gyarmaton. Pont mint a zsidók a Közel-Keleten.

@BölcsÉsz: A zuluknak volt Zululandjuk, ami egy 1897-ben a fehérek által meghódított, felszámolt királyság volt, majd Dél-Afrika egyik tartományának neve lett Zululand, tehát pont nem egy független állam. Tehát amikor ez a zululandos dolog elhangzott, akkor a zuluknak éppen évtizedek óta nem volt államuk, mert a fehér gyarmatosítók úgy meghódították őket, ahogy a britek, majd a zsidó gyarmatosítók meghódítottak Palesztinát. A zuluk és a palesztin arabok véleménye se nagyon érdekelte a hódítókat.

Megjegyzem a poszt tudatosan keveri az antiszemitizmust az anti-cionizmussal. Azért, mert valaki mélységesen elítéli Izrael létrehozásának körülményeit, meg amit az izraeli zsidóság művelt 1948 óta, nem lesz antiszemita.
Sok hithű zsidó is anti-cionista. Ég és Föld a különbség a náci antiszemitizmus és az anti-cionizmus közt. Ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor valaki az oroszokat, mint szláv népet nézte, gyűlölte faji alapon vagy pedig a szovjet kommunista ideológiát és annak megvalósulását ellenezte.
Az arabok és az irániak például nem antiszemiták, csak a cionizmust utasítják el. Persze nyugaton, főleg az amerikai médiában sose az anti-cionizmus kifejezést használják, hanem minden Izraelt ért antiszemitának állítanak be. Rendszeresen úgy siránkoznak amerikai zsidó személyiségek, hogy lám, aki Izrael tetteit kritizálja, az a zsidóságtól a létezéshez való jogát akarja megtagadni. Lényegében Hitler reinkarnációja. Sőt, az is elég, hogy valak nem ért egyet azzal, hogy Izraelnek csilliárd dollárokat tolnak az amerikai adófizetők pénzéből katonai és gazdasági segélyként, így lesz sok balos politikus pellengérre állítva és lenácizva.

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Dahl szerintem csalódott a zsidókban, ahogy sokan a második világháboú után. Sok tízmillió európai az életét adta, hogy megállítsák a nácikat, aztán pár év múlva a zsidók csinálták majdnem ugyanazt az arabokkal, amit korábban a nácik a zsidókkal, lengyelekkel, oroszokkal.
Gondolj bele, ha egy vallási csoport a szent szövegeire alapozva akarna létrehozni egy államot, ami elvileg az istenük rendelése, mekkora riadalom támadna a világban. Lásd Iszlám Állam. Valamiért a zsidóknak ezt is elnézik.

Megjegyzem a palesztinokat előtte a törökök nyomták el, de hát nekik nem lehet vágyni egy saját államra.

Ha egy földönkívüli, akinek semmilyen prekoncepciója nincs egy embercsoporttal szemben se, meglátogatná a Közel-Keletet, akkor egyből lejönne neki a kettős mérce a cionista érvelésben.

Csak mert megtörtént a holokauszt, nem kellene felmenteni minden alól a zsidóságot és a jövőre nézve is felmenteni őket minden felelősség és kritika alól. Trianon nagyon fáj a magyarságnak, de attól a magyaroknak nem lesz mindenben igazuk a jövőben.

morph on deer 2021.07.11. 09:42:59

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Nincs mit hozzátenni, mindent leírtál amit én is szándékoztam, kösz.

Közben azon merengek, hogy van-e valahol bármiféle olyan élmény, amely ebbe az irányba orientálhatta? Lehet-e köze ennek az őket ért tragédiákhoz, netán hibáztat-e valakit/valakiket ezekkel kapcsolatban? Hogy mindez alapvetően megrázta az nem kétséges, erre utal a vallástól való elfordulása is, például.
Azért gondolkodom ezen, mert csak úgy, out of the blue ilyen változás nem történik.

exterminador 2021.07.11. 10:35:24

@morph on deer: a vallástól való elfordulása a személyes tragédiái fényében teljesen érthető, de nem valószínű, hogy ezekért a zsidókat hibáztatta volna.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.07.11. 11:03:49

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Természetes emberi reakció a problémák kivetítése a csoportra is.

Annak idején ezt jól megfigyeltem egy teljesen zsidómentes ügyben, bolgár-magyar vegyesházasságokban.

Nagyjából a válások aránya 50 % a bolgár-magyar vegyesházasságokban, azaz nem szignifikánsabban több, mint egy magyar-magyar vagy egy bolgár-bolgár házasságban. De itt az esetek legnagyobb részében azonnal jön a nemzeti kérdés is. A megromlott házasságban a partner azonnal a másik nemzet képviselőjéve lép elő, s jön a nemzeti alapú átkozódás.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.07.11. 11:06:29

@Örömhernyó:

A török időkben még nem léteztek palesztínok, szóval ez rossz párhuzam.

Az persze igaz, hogy Izrael sok tekintetben egy fehér telepes állam.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.11. 13:06:43

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Ha belegondolsz, logikus, hogy az ember abban keresi a kudarc okát, ami a leginkább eltér a szokásostól - vagyis az említett esetekben a házastársak eltérő nemzetisége -, hiszen ez a legszembetűnőbb eltérés. Más kérdés, hogy a bolgár és a magyar ember kulturálisan szerintem nem nagyon különbözik, de erről inkább olvasnám a te véleményedet, tapasztalataidat.

Dinamuki · https://vimeo.com/309900652 2021.07.11. 13:45:54

@Örömhernyó: te Ázsiában élsz, a kínaiak tényleg olyan brutál módon bánnak az ujgurokkal, ahogy a hírekben van?

CSOKKI MÁLNA 2021.07.11. 14:23:05

Máraitól, Móricztól is lehet antiszemita idézeteket előhozni, de még Kosztolányitól is. Bár utóbbi álnéven írta újságíróként, '19 után.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.07.11. 14:37:17

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Nagy különbségek nincsenek, hiszen mindkettő Kelet-Európa. De azért vannak eltérések, melyek zavart okozhatnak. Az 5 legfontosabb.

Lázadás. A magyar ember akkor is szereti a lázadást, ha abban személyesen fél részt venni, a lázadóra a magyar ember felnéz. A bolgár ember csak a sikeres lázadót tiszteli, őt is csak visszamenőlegesen.

Hatalom. Mind a bolgár, mind a magyar utálja a hatalmat, ahogy ezt már leírtam az előző részben, de a bolgár retteg is tőle, s ez egyfajta belső rettegés.

Alkoholizmus. Mindkét nép szereti az alkoholt, de a bolgárok képesek mértéket tartani ebben.

Pénz. A magyarok nagy része betegesen spórol, a bolgárok lazábbak ebben.

Önbecsülés. A két nép egymás véglete ebben. A magyar ember komolyan hiszi, hogy minden ami magyar, az jó, sőt a legjobb, míg a bolgár ember komolyan hiszi, hogy minden ami bolgár, az rossz, sőt a legrosszabb.

CSOKKI MÁLNA 2021.07.11. 14:42:14

Több ortodox közösség sem ismeri el Izrael államot. Pl. a brooklyni szatmári haszidok sem.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.11. 16:02:39

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

A legutolsó különösen meglepő különbség. Vajon mi lehet az oka a bolgárok ilyen mértékű önbizalomhiányának?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.07.11. 22:41:32

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

A török időkben alakult ki.

S a legrosszabb a kommunizmus végén és utána volt. Ma már egy kicsit enyhült.

Személyes példa: apámmal a 90-es évek elején bementünk enni egy elitszállodába Szeredőcön, jött a pincér, apám megkérdezte van-e a fasírozott ljutenicával (ez egy tipikus bolgár köret, paradicsomból készül), mire a pincér döbbent tekintettel néz vissza, kb. „miféle parasztok ezek, ehetnének valami francia, német, angol kaját, erre szar bolgár ételt akarnak?”. Ma már ez nem így történne, azaz van javulás.

Örömhernyó 2021.07.12. 18:16:24

@Dinamuki: Az ujgurokról szerinted mennyi információ jut el hozzám? Pont annyi, amennyi mindenki máshoz a világban. Megszűrve. Kína egy távoli, szigorú ellenőrzés alatt álló tartománya, ahol az történik, amit a kínaiak akarnak.
A kínaiak ott nyilvánvalóan betolakodók, megy a han kínaiak betelepítése évtizedek óta az ujgurokat átnevelőtáborokba zárják, a nőket abortusznak vetik alá. Lényegében népirtás folyik, ha hasonlót valaki megkísérlenek egy nép ellen bárhol máshol a világban, már rég le lett volna kapva a tíz körméről.
Amúgy az ázsiaiakat annyira ezek a dolgok nem érdeklik, politikailag sokkal kevésbé tudatosak és tájékozottak, mint egy átlag magyar. A szomszéd országról se sokat tudnak, de ez az általános tájékozatlanság itt egyáltalán nem szégyen. Kínával kapcsolatban arra terjed ki a figyelmük, ami a saját országukra Kínával kapcsolatban vonatkozik. Rájuk konkrétan milyen fenyegetést jelent. Hogy egy harmadik ország Kínával milyen viszonyban van, az kívül esik a látókörükön. Rendszeresen engem kérdeznek, hogy bizonyos nemzetközi (Magyarországot nem is érintő) eseményekkel akkor most mi is a helyzet. Az ázsiai ember alapvetően a saját boldogulásával foglalkozik, hogy pénzt keressen, jókat egyen, márkás ruhája, telefonja, jó autója legyen, meg a gyerekét felvegyék valami menő egyetemre. Az ázsiai ember azzal nem nagyon foglalkozik, amiből neki közvetlenül nincs haszna. Úgy szoktam ezt megfogalmazni, hogy az ázsiaiak eléggé a gyomrukkal gondolkodnak, a fehér ember meg a fejével, a feketék meg a farkukkal. Ebben van is valami. Ilyen világbéke, mentsük meg a teknősöket, állítsuk meg a népirtást X nép ellen gondolatok mindig a fehérektől indulnak. Az ázsiai párom is mindig mondja, ha valami magasröptűbb gondolattal traktálom, hogy ne vesztegessem az életét ilyesmivel, ő ebből nem lát pénzt. És ő diplomás, nyelveket beszélő, jól kereső nő. De itt képzettbembereknek sem szégyen így kimondani, hogy őt semmi más nem érdekli, mint a saját élete, boldogulása.
Egyszer szívességből tanítottam angolt egy 8 éves kisfiúnak, a feladat az volt, hogy sorolja fel szerinte mi kell a boldogsághoz, mi teszi boldoggá az embert. Money! What else? Money, just having money. Mondtam neki, hogy ez nyugaton egy felszínes válasz lenne, ha majd tesztre megy, akkor azért próbáljon felsorolni egyéb dolgokat is. De hát náluk tényleg ez van, családon belül is a pénz ajándékozása okoz boldogságot. Aznunoka azért szereti a nagyszülőt, mert az ad neki pénzt, mindent pénzben mérnek. Gyomrukkal döntenek,nazzal gondolkodnak. Szóval az ujgurokra itt mindenki szarik, ez a téma csak Nyugaton jelenik meg a hírekben. Tibet is. Ázsiában senkit se hallottam még a dalai lámáról beszélni, nekik ő csak egy a megszámlálhatatlan buddhista guru közül, neki inkább Nyugaton van nagy PR sikere.

Dinamuki · https://vimeo.com/309900652 2021.07.12. 20:23:14

@Örömhernyó: köszi szépen!

Végül is a small talk néha Európában is kimerül abban, hogy hol nyaraltál/buliztál, hogy vannak a gyerekek (plusz ugye 2 évente a foci).

Bár van egy olyan forgatókönyv, hogy az egyre furcsábbnak tűnő USA vs Kína, Irán, oroszok konfliktusnak mások is meg fogják inni a levét.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.12. 21:53:49

@Dinamuki:

Szerintem nem egyre furcsább, hanem egyre ijesztőbb. Az USA vesztét érzi Kínával szemben, dominanciája 10 éven belül megszűnik, és most minden erővel vissza akarja szorítani Kínát. Kína egyelőre még nem reagál túlzottan, mert tisztában van azzal, hogy még nem elég erős. De éppen ezért fennáll a veszély, hogy az USA kihasználja a hátralévő kb. 10 évet és kirobbant egy háborút Kínával.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.12. 22:02:12

Az USA ma még megnyerne egy háborút Kína ellen. 10 év múlva már nem biztos, 20 év múlva pedig elveszítené.

Szükségtelen azt nézni, mennyivel kevesebb vagy rosszabb (atom)fegyvere van Kínának. Épp elég, ha annyi van neki, hogy elpusztítsa vele az USA területének jelentős részét, mert az USA számára ez is csak pürrhoszi győzelmet jelentene. A fegyverkezés adott szintjén már nem sokat számít, kinek hányszor több fegyvere van, ha a gyengébbiknek is van elég ahhoz, hogy elpusztítsa a másikat.

Örömhernyó 2021.07.13. 11:16:54

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Én nagyon nem lelkesedem az amerikai külpolitikáért, az EU-s bürokratákért, meg az egypólusú világrendért, de ha Kína befolyása nagyon megnőne a világban, az nagyon szomorú lenne mindenkinek. Amerika rossz, Kína meg még rosszabb lesz nagyon sok embernek, nemzetnek.

Az a nagy helyzet, hogy Kínának van rengeteg atomtöltete, Amerikának több van, de Amerikának vannak ballisztikus rakétákat elhárító rendszerei is. Kína el tudja küldeni a ballisztikus rakétáit Amerika felé, de az onnan érkező rakétákat annyira nem fogja tudni elfogni. Nyilván egy atomháborúban az egész világ vesztes lenne. De Kína konkrétan megsemmisülne.

Tudom, hogy Amerikát utáljuk, mert agresszív külpoltikát folytat, de azt látni kell, hogy Kína csak azért nem folytat hasonló külpoltikát, mert jelenleg nem ők a világelső szuperhatalom.

Ha Amerika veszít vagy meggyengül egy Kína elleni háborúban, akkor Európának is annyi. Amerika jelenleg a kisebbik rossz, azzal lehet a nemzetközi helyzetet javítani, ha Amerika élére anti-establishment figura kerül (Trump, Bernie, Sanders, Andrew Yang stb.), a felesleges háborúk helyett (Afganisztán, Irak), olyan országok megerősítésén kellene dolgozni, amik ellensúlyt jelenthetnek Kínával szemben (Japán, Dél-Korea, Tajvan, India).

Megjegyzem ha a koronavírus nem Kína egyik virológiai laborjából szabadult volna el, hanem mondjuk Iránból, Szíriából, Szudánból, akkor már régen terítéken lenne a katonai beavatkozás. Emberek milliói haltak vilagszerte meg egy kínai állami virológiai laborban folytatott kísérletek és szivárgás miatt. Az egész világ lezárások közepette él. Erről senki se beszél, mert Trump hozta fel ezt a témát először, így tabu.
Ha Kína kontrollálatlanul erősödik, akkor lesz még pár hasonló katasztrófa a világban, a WHO meg falaz nekik. Az is figyelemre méltó, hogy pont a nyugati országok zömmel fehér lakóit irtja ez a vírus, mintha erre lenne programozva. Ázsiában alig van áldozat.

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása