Takarítsunk konyhát!
Praktikus tudnivalók a közelgő pészáchra

Nyakunkon az ünnep (jövő hét péntek este kezdődik), így gondoltam néhány tudnivalót érdemes megemlíteni, röviden, lényegre törően, hátha valakinek hasznosak a gyakorlati tanácsok.

Kovászos, azaz chamec eltakarítása

Ahogy korábbi írásomban is említettem, a kovászos eltakarítása valójában nem is akkora feladat, mint amekkorának tűnik. Néhány segítség:

- olyan helyiségeket, szekrényeket, fiókokat, ruhák zsebét stb. kell kitakarítani, ahova év közben chamec kerülhetett. Minden egyéb helyiség (polcok, szekrények stb.) kitakarítása dicséretes, de nem kötelező. Kisgyerekes családokban érdemes körültekintőbben takarítani, mert a gyerekek olyan helyeken is rejthetnek el ételt, ahol nem is gondolnánk

- irodát, üzletet, raktárt, autót, nyaralót ami a tulajdonunkban van, szintén ki kell takarítani illetve ha nem fogjuk pészách alatt használni, akkor el kell adni (a chamec-al együtt, ahogy erről korábban írtam)

- ne feledjük a porszívó porzsákját is kicserélni a chamec keresés előtt (jövő csütörtök estig), mert bár amit az ember a szemétbe dob, arról valójában már lemondott (nem képezi a tulajdonát), mégis helyes, ha az ember elővigyázatos

A konyha kóserolása pészáchra

Helyes, ha az embernek van külön pészáchi edény és étkészlete, hiszen a porcelán és üveg tányérokat nem lehet kikóserolni (pészáchra alkalmassá tenni). Ha ez nem megoldható, használjunk eldobható tányért/étkészletet, az edényeinket és étkészletünket (amennyiben azok kóserolhatók) kóseroljuk ki. Ehhez az szükséges, hogy ezeket az tárgyakat egy teljes napig ne használjuk. Amennyiben az evőeszközökben, edényekben vannak apró rések, melyeket lehetetlen gondosan kitakarítani, úgy azokat egy konyhai lángszóróval (kapható minden barkács áruházban) ki kell égetni. Ezután a legnagyobb rendelkezésre álló lábosban forraljunk fel vizet, abban merítsük meg a kikóserolandó kést, villát stb., várjuk meg míg a víz ismét lobog, ezután kivehetjük onnan és azok használhatók pészáchra.

Nézzük sorjában a konyhai eszközöket, miként kell őket kikóserolni. Mindegyik eszközre vonatkozik két alapfeltétel: (1) nagyon alaposan, vegyszerrel tisztítsuk meg (2) kóserolás előtt egy napig ne használjuk őket

Konyhapult:

Legjobb, ha gondos, alapos, vegyszeres tisztítás után forró (lobogó) vízzel leöntjük a felületet úgy, hogy minden apró résbe jusson víz. Ha ez nem lehetséges, mert például nem akarjuk eláztatni a konyhát, akkor vastag, jó minőségű alufóliával fedjük be a teljes pultot. Ha a konyhapult csempéből van, azt le kell takarni alufóliával, nem lehet kóserolni.

Vízmelegítő:

Szerencsés, ha pészáchra külön vízmelegítőt használunk, ha ez nem megoldható, alaposan tisztítsuk meg és forrázzuk ki kívül, belül.

Tűzhelyek:

Gáztűzhely

Égessük teljes lángon néhány percig a tűzhelyt. A köztes felületet alaposan tisztítsuk meg és fedjük be vastag alufóliával.

Vasmagos főzőlap

Itt is igaz, hogy gondos tisztítás után hevítsük a melegítő részeket a maximumon,, a köztes területet alufóliával fedjük be

Kerámia főzőlap

Alapos tisztítás után forró (lobogó) vízzel át kell forrázni a teljes felületet.

Sütő:

Ha van a sütőn self-cleaning, azaz öntisztító program, az a legjobb, akkor azt elvégezve a sütő használható. Természetesen alapos tisztítás után. Ha nincs ilyen funkció, akkor a tisztítást követően maximum teljesítményen 1-2 órát égessük a sütőt (hőlégfúvást is). A sütő rácsai, persze ha előtte letisztítottuk, szintén használhatók pészáchra, talán érdemes alufóliával letakarni őket, főként ha ez nem vesz el a sütő légkeverésének teljesítményéből.

Mosogató tálca:

Az alumínium (rozsdamentes) mosogatótálcák könnyen kóserolhatók. Alaposan kitisztítjuk majd lobogó vízzel mindenhol kétszer leöntjük. Gránitból vagy műkőből készült mosogatótálcát nem lehet kóserolni, így azt alaposan meg kell tisztítani, majd vásárolni egy-egy lavórt (esetleg az alján lyukat vágva) beletehetjük a mosogatóba és abban mosogathatunk.

Csaptelep:

Alapos tisztítás után forró vízzel le kell önteni.

Mikrohullámú sütő:

Kóserolás előtt tisztítsuk meg és egy napig ne használjuk, ezután melegítsünk meg benne egy pohár vizet (meleg italhoz használható eldobható poharat használjunk) maximum fokozaton addig, míg a gőz el nem lepi az egész mikró belsejét (5-10 perc). Lehetőség szerint a forgó üveg tálcát ne használjuk pészáchra, ha ez nem megoldható, akkor takarjuk le sütőpapírral vagy valamilyen mikró-álló borítással. 

Hűtőszekrény, fagyasztó:

Alaposan tisztítsuk ki, a polcokat papírral vagy fóliával fedjük be.

Mosogatógép:

Helyesebb az év közben használt mosogatógépet nem használni pészáchkor. Ha ez nem megoldható, akkor szintén egy napig ne használjuk a gépet kóserolás előtt, azután, askenáz (európai) szokásnak megfelelően a mosogatógép és az abban található műanyag rácsok is kóserolhatók. Alaposan tisztítsuk meg a rácsokat (ha olyan apró résekkel bíró rácsok is vannak, például az evőeszköz tartó, azokat érdemes pészáchkor nem használni), a mosogatógép szűrő tartályát ürítsük ki és mossuk át, majd a mosogatógépet mosogatógépbe való szer használatával két-három programot járassuk üresen.

Kidus poharak:

Forró vízben merítéssel kikóserolhatók 

Asztalterítő:

Lehetőség szerint pészáchra használjunk külön asztalterítőt, azonban ha ez nem megoldható, akkor alaposan kimosva használható az egész évben használt, bár érdemes valamiféle fóliát rátenni. 

 

Egyéb konyhai eszközök, melyekben kovászosat használtunk az év során (kenyérpirító, dagasztógép stb.) nem kóserolhatók, azokat az eladandó chamec-al együtt el kell zárni és eladni (lásd korábbi írásom).

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr6814755327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása