Heti szerettem-utáltam

Ezen a héten ezeket szerettem:

- Orbán Viktor miniszterelnök Washingtonban találkozott Donald Trump amerikai elnökkel. Furcsa, hogy ez a találkozó csak most jött létre, lévén, hogy a két vezető hasonlóan gondolkodik egy csomó dologról. Mindenesetre örültem, leginkább azért, mert nagyon fontosnak tartom, hogy Magyarország inkább az Egyesült Államok felé tendáljon és ne Kína és Oroszország felé.

Képtalálat a következőre: „trump orbán”

- Szíjjártó Péter külügyminiszter meglátogatta a munkácsi rebbét, ráadásul egy magyar útlevelet is adott a magyar származású rabbinak, akivel magam is találkoztam jónéhány alkalommal. Ez sok szempontból fontos gesztus, örülök, hogy a magyar diplomácia látja, hogy a magyar gyökereket a tengerentúl leginkább, érdekes módon, a zsidó közösségek ápolják leginkább. A rebbe kérte a külügyminiszter közbenjárását az elhagyatott zsidó temetők ügyében (hazánkban kb. 1600 van), amivel kapcsolatosan egyébként a Mazsök nemrég osztott ki vagy félmilliárdnyi állami forrást. Helyes.

- Elnökválasztás volt a Mazsihiszben, Heisler Andrást kétharmados (ilyenkor is szitokszó?) többséggel választották elnökké. Gratulálok ezúton is és sok sikert kívánok! A választás „árnyoldaláról” írtam itt és lejjebb, a nem-szeretem közt is megemlítek egy „érdekes” lépést.  Szintén megválasztották a szervezet elöljáróságát és alelnökeit, utóbbiakat Horváth József és Goldmann Tamás személyében. Nekik is gratulálok! Az elöljáróságból erősen hiányolok debreceni küldöttet, de értem a mögöttes politikai szándékot, biztos pl. Sopron reprezentálása fontosabb, mint a második legnagyobb Mo.-i zsidó közösségé.

Bízom benne, hogy az elkövetkező ciklus a megbékélést, a hitelességet és a zsidóságért való tényleges cselekvést hozza majd. A neveket elnézve úgy tűnik folytatódik a Mazsihisz „elvilágiasodása”, ennek azért nem örülök annyira.

- Sikeres az Eurovíziós Dalfesztivál Tel-Avivban, ráadásul Madonna is fellép, hiába próbálják a BDS mozgalom aktivistái erről lebeszélni. A Hámász ugyan meghekkelte az élő közvetítést, de az eseményt aligha sikerült megzavarni. 

- Pick Móric botlatókövet kapott Szegeden. Örülök neki, épp ideje volt. 

No photo description available.

Nem szerettem:

- A Mazsihisz választásról: bár a régi-új elnök a szervezet belső békéjének megteremtéséről beszél, megválasztásának másnapján a neológ rabbiság működésének szabálytalanságaira mutatott rá egy belső levélben (véletlenül láttam, de nem volna etikus kitenni). Ez egyrészről azért furcsa, mert a helyzet évek óta fennáll és most, hogy a rabbiság egyes tagjai tűnnek a legerősebb belső ellenzéknek, úgy tűnik hirtelen fontossá vált a „szabályzatok” megléte, másrészről erős leszámolás szaga van a dolognak, hiszen a hírek szerint épp másnap országos neológ főrabbit készült volna választani a testület. Furcsa egybeesés. Ennyit a békülékenységről és a hitelességről. Ismét. Azt már csak csendben kérdezem, hogy vajon nem terhel e valakit felelősség amiért a testület évek óta szabálytalanul működik??

- A CEU épületén palesztin zászló lengett, amit a „nakba” napján a CEU Radikális Diákok Szervezete tett ki, közleményükben apartheid országnak nyilvánítják a Közel-Kelet egyetlen demokráciáját. Először is hányok. Másodszor is érdekelne, de nagyon, hogy a sok liberális zsidó, akik tüntettek a CEU bezárása ellen (és amúgy is minden ellen ami él és mozog és főleg ami a kormánytól jön) hol van ilyenkor?

- Ha már „nakba” nap: a gázai határon megint "békésen" tüntetnek. Hisztéria.

Képtalálat a következőre: „nakba day gaza”

- A Magyar Gárda után itt van a Nemzeti Légió. Hihetetlen, hogy erre van még igény és hogy egy ennyire nyíltan antiszemita és rasszista társaság még mindig része a közéletnek. Remélem betiltják majd ezt is, gondolom az EP, esetleg az Önkormányzati szavazás után. Addig az a jó, ha osztódik a radikális nemzeti oldal. Osztódjanak csak!

Képtalálat a következőre: „nemzeti légió”

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr7514831642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása