Lekvár és JAM

Magánvélemények, amiket nem szeretnék magamban tartani

Tényleg alma volt a jó és a rossz tudásának fájának gyümölcse?

1_1_orig.png

Röviden a válasz: nem. Akkor milyen gyümölcs volt az, melyről a Bibliában olvasunk és aminek megevése okozta ez első emberpár kiűzését az Édenkertből?

A Tóra úgy fogalmaz: „És növesztett az Örökkévaló Isten a földből mindenféle fát, kívánatosát a tekintetre és jót az eledelre; az élet fája pedig a kert közepén volt, meg a jó és rossz tudásának fája... És megparancsolta az Örökkévaló Isten az embernek, mondván: A kertnek minden fájáról ehetsz; de a jó és rossz tudásának fájáról ne egyél arról, mert amely napon eszel arról, meg kell halnod.”1

A Midrás irodalom bölcsei azt tanítják, hogy a Tóra ezért nem mondja meg milyen gyümölcs is volt pontosan a „jó és rossz tudásának fájának gyümölcse”, nehogy az ember megundorodjon attól a gyümölcstől mondván, hogy milyen negatív tapasztalat párul hozzá. 

Ennek ellenére, vagy éppen pont ezért, több verzió létezik:

Az első vélemény szerint a kérdéses gyümölcs szőlő volt, hiszen „nincs még egy olyan gyümölcs, melynek nedűje annyi szenvedést tud okozni, mint a szőlőé” fogalmaz a Talmud.3 A kabbalisztikus, misztikus irodalom megjegyzi, hogy Noé, miután elmúlt az özönvíz és elhagyta a bárkát, nem véletlenül elsőként szőlőt ültetett, bort készített és lerészegedett4. Tettének a célja nem pusztán a látott hatalmas pusztulás feldolgozása volt, hanem a szőlő gyümölcsének levével kívánta helyrehozni az első emberpár bűnét.5

Képtalálat a következőre: „grapes”

Másik vélemény fügét sejt a misztikus gyümölcs mögött, hiszen a füge az, melynek leveleiből ruhát készített Ádám és Éva, miután a bűn után szégyellték mezítelenségüket.6

Related image

Harmadik vélemény szintén a Talmud egyes rabbijainak álláspontja, miszerint a kérdéses gyümölcs búza volt. Véleményüket arra alapozzák, hogy a búza fogyasztása adja az ember bölcsességét, pontosabban a búza fogyasztás segíti a tanulást.7 Szintén a Talmud mesterei jegyzik meg, hogy az Édenkertben a búza fán termett és nem gabona, hanem kenyérhez hasonló állapotban volt. Csak a bűn után „minősítette le” Isten kalászokká és tette a búza fogyasztásának (illetve tulajdonképpen a kenyér készítésének) folyamatát ennyire bonyolulttá. A messiási időkben, e vélemény szerint, a kenyér ismét „fán fog teremni”.8

Image result for wheat

A negyedik vélemény szerint a tudás fájának gyümölcse egy etrog nevű citrusféle volt. Ez adja írásom aktualitását is, hiszen az etrog egyike a szukot ünnepén használt csokor növényeinek (erről korábban ITT írtam). Az etrog növény különlegessége, hogy a gyümölcsnek hasonló az íze, mint magának a fának9, márpedig a Tóra úgy fogalmaz a bűnbeesés történeténél, hogy „És látta az asszony, hogy jó a fa eledelre és hogy gyönyörűség az a szemnek és kívánatos a megtekintésre”10

Ehhez kapcsolódó érdekes szokás, hogy szukot ünnepének végeztével, amikor már nincs szükség az ünnepi csokorra, terhes asszonyok le szokták harapni az etrog gyümölcs végét, ezzel biztosítva hogy könnyű szülésük legyen.11

Képtalálat a következőre: „etrog”

Persze létezik olyan álláspont is, mely szerint a „tiltott gyümölcs” egy különleges, ma nem létező gyümölcs volt, mely minden fent említett növény tulajdonságával rendelkezett.

Az, hogy a gyümölcs a közvélekedésben almát sejtet a Biblia görög és latin fordításának valószínű tévedése, ugyanis a latin „malum” szó egyaránt jelent gonoszt és almát.

 

Ha tetszett, kövesd a Lekvár és JAM-et a Facebookon is: https://www.facebook.com/lekvaresjam.hu/

 

 1. 1Móz 2:9, 16-17
 2. Midrás, Berésit Rábá 15:7
 3. Babilóniai Talmud, Bráchot tratktátus 40a és Szánhedrin traktátus 70b
 4. 1Móz 9:18-20
 5. Zohar 1:73a
 6. 1Móz 3:7
 7. Babilóniai Talmud, Bráchot tratktátus 40a és Szánhedrin traktátus 70b
 8. Babilóniai Talmud, Bráchot tratktátus 40a és Szánhedrin traktátus 70b
 9. Berésit Rábá 15:7
 10. 1Móz 3:9
 11. Rámbán, Mose ben Náchmán rabbi (1194-1270) 3Móz 23:40-hez írt kommentárjában
 12. Ben Jehojadaa Babilóniai Talmud Bráchot traktátusának 40a-hoz írt magyarázata

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr8115217716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Örömhernyó 2019.10.13. 00:52:12

Simán lehet, hogy valami pszichedelikum volt eredetileg, ami a jó és rossz tudását adta. Aki elegendően nagy dózisban fogyaszt például varázsgombát, az ilyen mély, meg világosodásszerű érzést él át, egységet mindennel, ráeszmélést, az egó halálát, feloldódást. Ez lehetett az emberré válás egyik első lépése.

jatagán9 2019.10.13. 07:15:38

Mivel az esemény képzelt és egyáltalán nem történt meg, valamint a történetben nincs róla említés: értelmetlen a kérdés. Az alma éppen úgy nem válasz, mint a többi. Hány éves korában tanult meg járni Dobó István várkapitány?

Világít a torony 2019.10.13. 07:16:51

Zavaros egy történet ez a gyümölcs dolog. 2 évezred alatt sem derült ki, mi termett a tudás fáján. És a zavarok onnan csak szaporodnak.

meszena 2019.10.13. 12:30:02

@Világít a torony: Miféle 2 évezred? Mettől meddig terjedően? Valami félremehetett...

CoolKoon 2019.10.13. 12:50:36

Érdekes adalék a Halotti beszéd, ami történetesen szintén valami rettenetesen keserű dolgot sejtet, és egyben a negyedik véleménnyel vág egybe: "És az gyümölcsnek oly keserű vala leve, hogy torkát megszakasztja vala." Ugyebár sose értettem, hogy hogyha a tiltott gyümölcs alma volt, akkor hogy lehetett annak annyira keserű a leve (mivel nem az), egy citrusféle esetén viszont simán lehet.

Ennek ellenére én is sokkal inkább afelé hajlok, hogy (mint komplett a teljes Teremtés könyve) ez is csak egy metafora a sok közül, és a választ inkább az (igazoltan tudattágító hatással, és egyben nagy veszélyekkel bíró) hallucinogén tartalmú anyagokban kell keresni, amit amúgy simán sejthettek már az ókorban is (hiszen a sámánok rutinszerűen használtak ilyen növényi kivonatokat), csak hát nem lehetett egyértelműen beleírni a Tórába (meg onnan átemelve a Bibliába), hiszen nem biztos hogy jól vette volna ki magát ha a birkák mind varázsgombával kezdték volna el tömni magukat.

Világít a torony 2019.10.13. 18:13:09

@meszena: Nem ment abban félre semmi. A visszamenőlegesen meghatározott Krisztus születéstől számoljuk a keresztény időszámítást. Az 2000 év. Pár év ide, vagy oda most nem számít.
Azért írtam a 2000 évet, mert nagyjából ebben az időszakban kezdték el a zsidó rabbik Mózes Teremtés könyveinek magyarázatait kidolgozni és terjeszteni és ez már Krisztus életében történt. Azóta is magyarázni kell, ám a magyarázatok a keresztény irányzatok között sem egységes, ahogy a Biblia magyarázatainak sokasága sem. Számomra a valóság alapmár ott elbukott, mikor a Mindenható megteremtette Ádámot, teremtett neki egy Évát és utasításba adta nekik, hogy sokasodjanak, lakják be a Földet. Megteremtette nekik a földi paradicsomot hozzá és! érthetetlen módon teremtett bele egy tudás fáját, melyet tilos volt használni. A sok békés és jó állat mellett azonban megteremtette a kígyót is, és a gonoszsággal ruházta fel, mintegy megágyazva a Sátán szerepének. Miért teremtett a Mindenható egy Sátánt is? Miért teremtett a Sátánnak egy menedékhelyet is, melyet Pokolnak neveznek? Ha a Sátánt és Poklot nem a Mindenható teremtette, akkor honnan keveredtek elő?

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!