Ősi halálbüntetések a gyakorlatban

2-4.jpg

A Tóra, Mózes öt könyve és a zsidó Biblia úgy általában számos esetben ír elő halálbüntetést. Ilyenek például a (nyilvános) bálványimádás, a gyilkosság vagy a szombat (szintén nyilvános és tanúk által bizonyított) megszegése. De hasonlóan kemény büntetést ró ki a Tóra a szülök ellen tanúsított nagyfokú tiszteletlenség esetén is. A gyakorlatban azonban a tényleges halálbüntetés rendkívül ritka volt.

A Misna egy helyen1 azt írja, hogy az olyan bíróság, mely hét évente kiszabott halálbüntetést, az kártékony bíróság volt. Egy másik talmudi vélemény szerint hetven évente ha megtörtént ilyesmi, az destruktív. Hogy mennyire igaz volt ez az igyekezet, Rabbi Akiva és Rabbi Tárfon is úgy nyilatkozik, hogy azalatt az idő alatt, míg ők bíróságban szolgáltak, nem volt példa halálbüntetésre.

Ez a Misna gyakran került említésre, amikor a Tórát kegyetlenséggel vádolják, a Talmud pedig szinte végtelekig bizonyítja, hogy a halálbüntetés rendkívül ritka volt, a bíróságok minden lehetséges módon igyekeztek elkerülni a végrehajtását.

A Tóra, mint említettük, számos bűnnél rója ki a halálbüntetést, szombatszegését, immorális szexuális kapcsolatokért, bálványimádásért, gyilkosságért, Isten nevének szidásáért és így tovább. Egy helyen a Tóra részletesen beszél egy olyan gyermekről,2 aki nagyfokú tiszteletlenséggel viseltetik szülei iránt. A Talmud azonban kijelenti, hogy olyan kritériumok szükségeltetnek ahhoz, hogy valaki megfeleljen a lázadó gyerek kritériumának, hogy az lehetetlen, ilyen gyermek soha nem volt és nem is lesz, a Tóra allegorikusan szól az esetről. A négyféle halálbüntetési mód: a fojtás, kövezés, égetés és kard általi halál (lefejezés) azonban szinte alig érte a bűnnel megvádoltokat. Ahhoz, hogy a halálbüntetés megvalósulhasson legalább két tanúnak vallomása szükséges, a tanúkat külön-külön, alaposan kihallgatták és ha csak egy apró eltérés mutatkozott beszámolójukban, vallomásuk érvénytelen volt. Szombatszegés vagy esetén például nem csak az szükséges, hogy a tanúk bizonyosan látták a bűnt, de előtte kötelesek voltak felhívni a bűn elkövetőjének figyelmét tettei súlyára. Ha ezek után mégis megtette, úgy lehetett büntetést kiróni rá.

A Talmud részletesen beszámol a halálbüntetés kirovásának kritériumairól. A Misna elmondása szerint3 a halálbüntetést egy 23 tagú bíróságnak kellett kimondania. Ha például az ítélet egyöntetű volt, azonban a bírák túl hamar hozták meg az ítéletet, az érvénytelen, mondván, bizonyára elhamarkodottan döntöttek.

A ritkaság ellenére mégis előfordult, hogy megtörtént, azonban a halálos ítéletek végrehajtásának jogát az időszámítás utáni első században a rómaiak elvették a zsidó bíróságoktól, ezért például az időszámítás utáni harmadiktól hatodig századig tartó periódusban lejegyzett Talmudban mindenféle halálbüntetésről szóló leírás maximum elméleti síkon történhetett.

Némileg árnyalja a halálbüntetésről kialakult képet a 12. század legkiemelkedőbb filozófusa a kodifikátora, Mose ben Maimon rabbi (1135-1204), a híres Maimonidesz, aki azt írja,4 hogy amennyiben egy egyértelmű bűnöst valami technikai ok miatt nem lehet halálra ítélni, nem úszhatja meg a büntetést és börtönében csak vizet és kenyeret kaphat, majd később főtt árpát, hogy belső szervei, így a gyomra, lassanként felmondja a szolgálatot. A Talmud hasonló büntetést visszaeső bűnösökre is alkalmaz, akik azonban el tudták kerülni a halálbüntetést.5 Más helyen a Maimonidesz úgy rendelkezik,6 hogy egy (zsidó) király, amennyiben autonóm zsidó ország van, elrendelhet halálbüntetést és a bűnös holttestét nyilvánosan is bemutathatja, elrettentő példaként. Így vélekedik a Talmud is, amely azt írja, hogy a bíróság, egyes kiemelkedő esetekben (mint például az egész zsidó népnek kárt okozó bűnöző) akkor is kiróhat halálbüntetést, ha egyébként nem áll fent annak minden követelménye. Így rendelkezik egyébként a vallásjogban mértékadó Sulchán Áruch is.

A mai Izraelben halálbüntetést csak kétszer alkalmaztak. Másodszor 1962-ben, miután az izraeli titkosszolgálat elfogta és Argentínából Izraelbe csempészte Adolf Eichamannt (pont ma 60 éve, 1960. május 11-én), a náci Németország egyik legnagyobb rangú vezetőjét, a zsidók elpusztításának egyik kulcsfiguráját. Eichmannt felakasztották, holttestét elhamvasztották és a Földközi-tengerbe szórták, hogy a gonosznak semmilyen földi maradványa ne lehessen szélsőségesek zarándokhelye.

Azonban nem ez volt az első alkalom, hiszen 1948-ban, röviddel az állam megalakítása után, amikor is árulás vádjával kivégezték Meir Tobianskit. Később, bár egy sovány vigasz számáram poszthumusz rehabilitálták és katonai temetőbe vitték földi maradványait.

A jelenleg érvényes izraeli törvények megengedik a halálbüntetést, azonban igen limitált esetben, ilyenek például a Holokausztban elkövetett háborús bűnök vagy egy katona esetleges árulása.

Érdekes, hogy szigorúan jogi szempontokat nézve, Izraelben a palesztinok által folytatott terrorista cselekmények szintén halálbüntetés kategóriájába esnek, azonban még nem fordult elő annak tényleges alkalmazása.

Az elmúlt években jobboldali törvényhozók igyekeznek változást elérni ebben a kérdésben, de a Kneszetben törvényjavaslataik rendre elbuknak.

 Kövess a Facebookon is: https://www.facebook.com/lekvaresjam.hu/

  1. Misna, Mákot 1:10
  2. 5Móz 18-21
  3. Misna, Szánhedrin 1:4
  4. Misné Tora, Gyilkosság és az élet védelmének törvényei 4:8
  5. Szánhedrin 81b
  6. Misné Tora, Királyok és háborúk törvényei 3:10

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr1915680376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ács Laci 2020.05.11. 12:23:58

Egy kis korrekció....A római hatóságok a halálos ítélet végrehajtásának jogát nem az i.sz."második században,",hanem már az ELSŐ század első felében elvették a zsidó hatóságoktól.A keresztény János-evangéliumból egyértelmű,hogy a zsidó főpapok és írástudók Pilátus előtt kijelentik:"nekünk senkit sem szabad megölnünk!" /János ev.18,31/ - Tehát i.sz.30 táján ez már meg volt nekik tiltva! De a zsidó ún.Böjti tekercsben is ezt olvashatjuk: "Elul hó 17-én vonultak ki a rómaiak Jeruzsálemből / i.sz.66-ban,az első felkelés kezdetén/ és ezen hó 22-én kezdték el a gonosztevőket újra kivégezni." - Tehát addig nem volt szabad!!!

2020.05.12. 09:15:13

Péter így beszélt Jézus megöléséről a zsidóknak: “ Izráeli férfiak! Halljátok meg ezeket a szavakat: A názáreti Jézust, azt a férfit, akit az Isten ti közöttetek hatalmas erőkkel, csodákkal és jelekkel igazolt, melyeket őrajta keresztül tett, amint magatok tudjátok, miután Isten elhatározott szándékkal és előzetes tudással nektek őt kiadta, ti törvényszegő kézzel keresztre szegeztétek és megöltétek. Isten azonban a halál fájdalmait feloldotta és feltámasztotta őt, mert nem volt lehetséges, hogy a halál hatalmában tartsa őt.” /Apostolok cselekedetei 2,22-24/ Vagyis nem a rómaiakat teszi felelőssé, hanem a saját honfitársait.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2020.05.12. 09:15:37

Az Ószövetség elég sok kivégzésről beszámol mind Mózes, mind Józsué idejéből...

agarik 2020.05.12. 10:28:32

Érdektelen mennyire szartak a korabeli hívők a vallásuk előírásaira.
A tény, hogy maguk a törvények léteznek, és mind a mai napig fennáll alkalmazásuk veszélye, lesújtó képet fest erről a vallásról és híveiről.

És ne feledjük, ezek a kretardok nem csak egymást mészárolnák le, hanem mindenkit aki nem a szektájuk tagja.
#NemFelejtünk

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.12. 10:57:58

Nem lennék meglepve, ha kiderülne, hogy a zsidó törvények alapján kivégzettek számát ugyanúgy erősen eltúloznák, ahogy sokan erősen eltúlozzák az inkvizíció által megégetett vagy más módon kivégzettek számát.

Pilotax 2020.05.12. 10:59:30

"Adolf Eichamannt (pont ma 60 éve, 1960. május 11-én), a náci Németország egyik legnagyobb rangú vezetőjét, a zsidók elpusztításának egyik kulcsfiguráját."

Ez így nagy butaság! Eichmann legmagasabb rangja SS obersturmbannführer volt ( a hadseregbeli megfelelője alezredes). Ez a rang egyetlen haderőben sem számít magas rangnak. Szerintem helyesen úgy szólna a mondat, hogy a zsidók kiirtásában rendkívüli nagy hatalommal (nem ranggal) rendelkező személy volt. A rangja nem volt magas!

agarik 2020.05.12. 12:21:08

Ah, de jó hogy Pilotax felhívta a figyelmünket nem csak arra hogy az Ószövetségi törvénykezést ma is érvényesnek tekintik ezek a barbárok, de hogy holokáoszozás, és izraelezés is történik a posztban.

Akkor említsük meg hogy jelenleg Izrael HOLOKAUSZTOT KÖVET EL a palesztín nép sérelmére, akik önálló független országát a mai napig nem ismerte el, nem véletlen hogy az emberi jogi megfigyelőket nemrég kiutasították.

Izrael ugyanis egy AD HOC TERRORISTAÁLLAM, SEMMIBEN NEM KÜLÖNBÖZIK AZ ISIS-TŐL attól eltekintve hogy magát nem iszlamista, hanem judaista államnak határozza meg - ismételten alapító okirataival ellentétben, tehát léte semmis. Terroristákkal nem tárgyalunk, a terrorállam felszámolandó!

Mikor akasztják fel a palesztínok ellen elkövetett holokauszt bűnöseit?

#NemFelejtünk

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2020.05.12. 14:20:41

Jelzem, hogy a mózesi törvények már majdnem kétezer éve nincsenek érvényben. Azáltal, hogy Kr.u. 70-ben Titusz leromboltatta Jeruzsálemet és a Templomot, gyakorlatilag minden okafogyottá vált, hiszen nem volt hol áldozatokat bemutatni, nem volt hová évenként háromszor elzarándokolni és a papság is teljesen teendő nélkül maradt. Véglegesen felbomlott a mózesi szövetség.
Ennélfogva elég nyilvánvaló, hogy a halálbüntetési tételek is hatálytalanná váltak.
A többi már csak a nem létező légvár cizelláinak a fodrozása... :)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.05.12. 16:42:43

Nagyon helyes, néha bizony pofán kell baszni embereket acélszegecses korbáccsal, majd likvidálni őket.

Maga Jézus is időnként odacsapott.

midnightcoder2 2020.05.12. 16:43:34

@agarik: Azért azt tegyük hozzá, hogy minden idők legnagyobb tömeggyilkos társulata az ateista kommunisták voltak, ergo ez a hit sem garancia a tömeggyilkosságok elkerülésére.

midnightcoder2 2020.05.12. 16:44:15

@MAXVAL bircaman közíró: Azért az ő áldozatainak száma picit alacsonyabb mint mondjuk Mao elvtársé.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.05.12. 16:44:46

@agarik:

Vannak zsidó bűnök a palesztínok ellen, de semmi holokauszt nem zajlott ellenük. Ha zajlott volna, nem lenne ma Izrael lakosságának 45-50 %-a palesztín (az összes területet nézve).

agarik 2020.05.12. 18:33:10

@Frady Endre: A cikk kijelenti, hogy érvényben vannak, azok értelmében végezték ki Eichmannt.
Izrael továbbá mindigis kijelentette, és külön intézményben folyamatosan képzi a Sanhedrin, azaz az Ószövetség-alapú törvénykezés pap-bíróit. Azon törvényeké, amik szerint minden nem-zsidót ki kell végezni.

Mindössze arra várnak, hogy elfoglalják a Templom-dombot. Akkor megindítják a Világháborút, ami mostis dúl szerintük, csak hidegháború formájában.

agarik 2020.05.12. 18:36:45

@midnightcoder2: Hazugság. Saját elmondásuk szerint minden idők legnagyobb tömeggyilkosai a ZSIDÓK voltak, nem kevesebb mint 33 teljes és tökéletes holokauszttal, amiben az anyák méhéből is kivágták a magzatokat, hogy azokat is elpusztítsák.

A hit garancia a népírtások elkövetésére.
A kommunizmus HIT volt, pont mint a buddhizmus, ami szintén "ateista" vallás.

agarik 2020.05.12. 18:40:38

@MAXVAL bircaman közíró: Izrael nem tekinti lakosainak a palesztín etnikumot. Törvényileg sem, pláne a mindennapokban. Nem gyakorolhatják szabadon hitük, nem illetik meg őket ugyanazok a jogok mint a judaista lakosokat (pl. kútásás), és gyakran kell fegyvereseknek védenie őket hogy a végletekig fanatizált lakosság ne verje agyon őket.
Külön adók sújtják őket, egyes városokba be sem léphetnek.
A határon belüli holokauszt csendes eszközökkel zajlik.

A határon kívüli, a Palesztín Országot célzó holokausztot pedig hiába próbálod a határokon belüli etnikummal menteni - nem dőlünk be.
#NemFelejtünk

Reactor 2020.06.24. 17:48:19

@midnightcoder2: Mondjuk vallási okokból aránylag kevés embert ítéltek el, vagy végeztek ki. Politikai elítéltjük annál több volt - ott nem nézték, az illető vallásos-e vagy ateista, ha bírálni merészelte Sztálint, Hruscsovot, a szovjet rendszert, vagy bármi hasonlót, már repült is a lágerbe vagy a börtönbe.

vg123 2020.08.14. 20:11:26

@agarik: Hát, a mohamedánok ténylegesen tömegesen írtják az embereket Afrikában, ha megneszelik, hogy ketesztények.
A keresztények irtották a keresztényeket is pár száz éve, ha netán nem ugyanazon felekezethez tartoztak, ahová az aktuális földesúr. Földesúr váltásnál volt ez csodaszép. Katolikus és reformátusok között például. Magyarországon is. A vallás már csak ilyen.
Mint az Orbánizmus vallása. Hazaárulókat tűzzel vassal...
Mert kétharmad.

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása