A változó világra (nem is annyira) nyitott zsidóság képviselői 2.
"Csak semmi majré", pedig erre minden okunk megvolna

Related image

Tegnap a Klubrádióban elindult egy új heti műsor, zsidósághoz kapcsolódik, címe „Csak semmi majré” vezeti Rózsa Péter. A műsor célja a magyar-zsidó együttélés megismertetése, a többségi társadalom és a zsidóság közelebbhozása. Nagyon fontos célkitűzés. A készítők szerették volna a zsidó közösségek képviselőit is közelebb hozni egymáshoz, ami szintén helyes és fontos feladat. A műsor első adása azonban minden képzeletemet felülmúlta, illetve bizonyos szempontból alul.

Ennek témája ugyanis egy neológ és egy ortodox rabbi beszélgetése lett volna és témája kifejezetten a neológia mibenléte lett volna. Jó és fontos téma szerintem is, még akkor is, ha igen sarkalatos véleményem van a neológiáról úgy általában.

Igen ám, de Heisler András Mazsihisz elnök letiltotta a Mazsihiszes rabbik részvételét a műsorban. Jól tetszenek olvasni, l-e-t-i-l-t-o-t-t-a. Úgy, ahogy azt a 60-as években szokták volt.

„Tegnapi egyeztetésünket megerősítve jelzem, Mazsihisz és EJC (Európai Zsidó Kongresszus) döntés született arról, az EMIH-től távolságot tartunk és nem kooperálunk vele. Határozottan kérlek ezért, hogy a nyilvános beszélgetésen Köves Slomóval ne vegyél részt. Üdvözlettel: Heisler András, Mazsihisz elnök”

Idáig a levél, melyet a szerkesztőség kapott és amit Rózsa Péter beolvasott a műsor elején.   

Ha nem láttam-hallottam volna, nem hinném el. (Na jó, elhinném, mert láttam már hasonló letiltó leveleket az Elnöktől munkatársak irányába.)

Először is, mert bizonyságot nyert, hogy az EJC NEM HOZOTT ILYEN DÖNTÉST, a Mazsihisz elnöke NEM MOND igazat, amikor sokadszorra erre a döntésre hivatkozik. Erről itt írtam, sokadszor.

Másodszor pedig azért, mert ismét bizonyságot nyert, hogy a világra nyitott, sokszínű zsidóságot képviselő szervezet nem tűri a sokszínűséget és nem nyitott a világon semmire. Ép ésszel nem értem, hogy kívánnak bármilyen párbeszédet folytatni az EMIH-el, miként készülnek tompítani a mostanra már beretva éles feszültségeken. Őszintén mondom, óvodás a színvonal és teljességgel felelőtlen ez a viselkedés. Amellett, hogy baromi ciki. Mikor ébred már fel valaki, hogy a sípuccában nagyon nem mennek jó irányba a dolgok?

Képtalálat a következőre: „csak semmi majré”

A műsor lényegi része sem volt izgalomtól mentes. A meghívott vendégek, Mazsihisz rabbi utolsó pillanatban történt letiltása után Gábor György filozófus, habilitált egyetemi tanár, az MTA Filozófiai Kutatóintézetének volt tudományos főmunkatársa, az ORZSE egyetemi tanára (úgy látszik utána már nem nyúlt a diktatúra keze) és Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija. A Sorsok Házáról beszélgettek. Nyilván az összes olyan témáról, ami kurrens: Schmidt Mária involváltsága vagy éppen ennek ellenkezője, a sokat emlegetett koncepció, a tulajdonlás kérdése és az állam felelőssége.

Gábor György bár azt mondta felkészületlen a témában, azonban a beszélgetés során kiderült, hogy azért csak sikerült felkészülnie, névlistát is írt a szerinte együttműködésre érdemes szakemberekről. Sajnos nem vagyok nagy Gábor György rajongó. Volt már példa arra, hogy nemtetszésemet fejeztem ki egy írása kapcsán, kaptam is hideget-meleget ismerőseimtől és ismeretlenektől, hogy hogy merek én bármit mondani egy ilyen nagy nevű professzorról. Hát, úgy, hogy ismét nem sikerült meggyőznie arról, hogy érvei kellően megalapozottak.

Először is a Sorsok Házában dolgozó nemzetközi munkatársakról gyakorlatilag tejesen félre informált volt. Nem baj, helyre lett téve.

Másodszor, mert nem tudott meggyőzően érvelni, hogy miért is lenne jó, ha nem a zsidó közösség tulajdonában lenne egy Holokauszt emlékhely. Nem baj, mert más intézmények is vannak zsidó tulajdonban és nem teszik bennfentessé azokat, sőt, igen jól működnek.

Harmadsorban, mert olyan dolgokat kért számon – hogy ti. milyen hazai szakemberekkel kellene együttműködni- aminek még nincs itt az idejem, hiszen köztudomású, hogy a nemzetközi „csapat” felállása után kerül majd sor a hazai „csapat” meginvitálására (itt írtam erről korábban).

Valamiért az a mondás jutott eszembe Gábor György minden véleményének megfogalmazása után: „I have made up my mind already, don’t confuse me with the facts”, azaz „úgyis eldöntöttem mi a véleményem, a tények nem érdekelnek”. Na, erre varrjunk gombot.

A teljes műsor IDE KATTINTVA hallgatható meg. Ajánlom mindenkinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr3914883078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása