A változó világra (nem is annyira) nyitott zsidóság képviselői 3.

Related image

Őszintén mondom nem készültem sorozatot írni a fenti címmel, valahogy azonban az élet úgy hozza, hogy nap mint nap „akad meg a fülem” mindenféle érdekességeken. Múlt héten egy Klubrádiós beszélgetés kapcsán „ekéztem” Gábor György vallásfilózófust, na nem mintha nem tettem volna ezt már korábban, más témában. Sok kritikát kaptam ezért az írásért is, volt köztük pozitív és negatív egyaránt, abban a legtöbben azonban egyetértettek, hogy Gábor György érvei meglehetősen gyengék voltak, ha érveknek voltak nevezhetők egyáltalán. Magam sokkal inkább azon csodálkoztam, hogy a neves filozófust, az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem tanárát hogy hogy nem érte el a sípuccai diktátum és egyáltalán szerepelhetett a műsorban. Azon már sokkal kevésbé lepődtem meg,  hogy Gábor György Köves Slomó rabbival szögesen ellentétes álláspontot fogalmazott meg a Sorsok Háza kérdésében, hiszen közismert, hogy a neves vallásfilozófus aligha rajong bármiért, amit a regnáló kormány tesz vagy tenni akar. A 2011-es filozófus balhé óta, amikor is baloldalhoz köthető filozófusok közül jónéhányan, így Gábor György is, 2006-ban nagy összegű pályázati pénzekhez jutott, és az ebből kirobbant botrány miatt szigorítottak jelentősen az állami kutatási támogatások feltételrendszerén, érthető hogy a neves filozófus nem tapsol semmihez, ami állami (erről bővebben többek közt itt olvashat a téma után érdeklődő). Az talán kevésbé ismert, hogy Gábor György korábban Göncz Kinga ex-miniszter tanácsadója is volt, ami miatt szintén joggal gondolhatjuk Sorsok Háza ellendrukkernek.

Mégis védelmembe kell vennem a vallásfilozófia doktorát, hiszen az, hogy Gábor György se szó se beszéd, a Mazsihisz, az ORZSE fenntartója vezetőjének direktívája ellenében is beszélgetett a Klubrádióban Köves Slomó rabbival konkrétan demonstratív lépés volt.

Kapcsolódó kép

Történt ugyanis, hogy a neves filozófus a közelmúltig ambicionálta az ORZSE doktori képzésének vezetését, ami viszont nem cseppet sem egyezett az egyetem „változó világra nyitott és minden színben pompázó zsidóság” vezetőinek terveivel, ezért nemes egyszerűséggel félreállították Gábor Györgyöt.

Lépésüket azzal indokolták, hogy a professzor neve nem cseng jól egyes állami vezetőknél, és komoly támogatásokat (ez esetben egy konkrét 50 millióst) bukna az egyetem, ha a filozófus vezetné az ORZSE doktor képzését. Márpedig ha az elvek és a pénz kerül feloldhatatlan konfliktusba egymással, tudjuk melyik húzza a rövidebbet.

Az indok azonban nélkülöz minden valóságalapot, még akkor is, ha érthető volna. Tudja ezt Gábor György is, minden bizonnyal ezért ért be egy jelentős fityisz mutatással múlt csütörtöki Klubrádiós szereplése.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr5714889390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása