Ennél savanyúbb már nem lehetne a szőlő

 Képtalálat a következőre: „semjén szentendre zsinagóga”

Tegnap, mindenféle túlzás nélkül elmondható, történelmi nap volt a hazai zsidóság életében. Két vadonatúj zsinagógát és két vadonatúj Tóratekercset avattak Magyarországon. Ehhez hasonló nem hiszem hogy volt valaha, de a háború óta biztosan nem. Aki ennek nem örül, aki ezt nem érzi nagy dolognak, annak a szíve elkorcsosult, zsidó öntudatának büszkeségét elnyomta a gyűlölet. Az, hogy a Mazshisz több vallási vezetőjének Facebook oldalán, magukat rabbinak nevező ténylegnemtudommicsodák teli szájjal fröcsögnek és gyűlölködnek az nem lep meg. Irigyek. Irigykedni pedig könnyebb, mint dolgozni. Ilyen súlytalan figurákra nem szívesen koptatom a klaviatúrámat.

Azonban Gábor György nem súlytalan és ő sem hagyta szó nélkül a tegnapi eseményeket. No, ő nyíltan nem a zsinagógákat vagy a Tóra tekercseket sérelmezte. Ellentétben vallási vezető elvbarátaival azt még ő is tudja, hogy azon azért nehéz fogást találni. Gábor György tegnap este azon fröcsögött, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy az EMIH kiemelt egyházügyi státuszt kap. Az ismert filozófus, akinek tevékenysége többször verte ki nálam a biztosítékot (lásd ITT és ITT), nem tűnik alapos embernek, mert azelőtt kezdett hisztériába, mielőtt utána olvasott volna mit is jelent a kiemelt egyházi státusz. Pedig, ha várt volna a hisztivel, elolvashatta volna ma reggel a HVG-n (lásd ITT) és tudta volna, hogy a kiemelt egyházi státusz jó dolog, de nem azt jelenti, amit nagyjából egy harmadikos elemista is sejthet, tudniillik, hogy a kormány akarná meghatározni, hogy ki a zsidó és ki a nem zsidó.

Azt sem tudta a jó filozófus, hogy a Mazsihisz is ugyan ebben a státuszban van, tehát nem történt semmi, ami az EMIH-et a sípucca fölé emelné.

Azzal persze nincs baj, hogy Gábor György egyszerűen látja a világot. A világ sok szempontból tényleg egyszerű. Azért kapta az EMIH a kiemelt státuszt mert csinál valamit. Zsinagógákat létesít, iskolákat alapít, népkonyhát tart fenn és még sorolhatnám.

Azt tessék megérteni, hogy az nem úgy van, hogy az állam ad egy csomó pénzt Köves Slomónak, aki aztán azt csinál vele amit akar. Azt tessék megérteni, hogy a kormány minden zsidó ügyet támogat, ha van ötlet, ha van koncepció, ha van tenni akarás. Ezt számtalanszor kinyilvánították. Hát mit lehet tenni, ha az ötlet, a koncepció és a tenni akarás az EMIH-től jön és nem a dinoszaurusz csontozatának frissességével rendelkező sípuccai fanyalgóktól. Amikor onnan jött ötlet, mivel a Mazsihisz is kiemelt egyház, oda is ment pénz. Rumbach (3mrd), Szeretetkorház (4,5mrd), Maccabia (4,9mrd, de abból legalább 2,1mrd tényleg oda ment) és ki tudja még mi minden. Összegszerűségében, és ezt már többször leírtam, a sípuccába legalább 4x (négyszer) annyi állami forrás vándorol, mint az EMIH-hez. Mégsem láttam új Tóra tekercset, sem vadiúj zsinagógát, sem rabbiavatásokat.

Azzal nem meglepő, ha savanyú a szőlő. Az olyan magyaros. Azzal van a baj, hogy a politikai meggyőződés mentén csak értelmetlen uszítás van és érvek helyett fröcsögés. Gábor György pedig ne féljen. Ő is kiemelt zsidó. Már régóta. Most maximum az zavarhatja, hogy immár én is az vagyok.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lekvaresjam.blog.hu/api/trackback/id/tr7015161216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2019.09.24. 02:24:39

A zsidós az nem magyaros.

Lekvár és JAM

Úgy mondják dzsem, úgy írják jam, de az íze lekvár!

Címkék

10 tény (10) 30 év (2) Ábrahám (8) Ákéda (1) álom (1) Amerika (1) angyalok (1) antiszemitizmus (5) Bábel tornya (1) babona (1) beta iszrael (1) Biblia (88) cedáká (1) chábád (4) chanuka (3) cionizmus (4) Dávid (1) Édenkert (2) élet és halál (2) EMIH (2) esküvő (2) Eszter könyve (2) etióp zsidók (1) film (1) fogamzásgátlás (1) Frigyláda (1) gematria (1) Gog és Magog (1) gyász (3) háláchá (73) halál (1) hászidizmus (25) házasság (2) héber (2) hetiszerettemutaltam (19) hit (1) időjárás (1) ima (11) Izrael (14) Izsák (1) Jeruzsálem (2) jiddis (2) Jób (1) jom kipur (6) judaizmus (151) kabbala (22) klíma (1) Kohén Gádol (1) kol nidré (1) kommunizmus (1) konyha (3) környezetvédelem (1) körülmetélés (1) kóserság (6) kultúra (4) kurd zsidók (1) lélek (2) liturgia (1) magyarországi zsidóság (6) MAOIH (1) Mazsihisz (1) megtérés (11) Messiás (12) mezőgazdaság (1) Mózes (2) Nachum (1) naptár (2) Nimród (2) Noé (3) oktatás (1) özönvíz (2) perzsa zsidók (1) pészách (5) podcast (2) politika (48) prófécia (4) Purim (1) Rebbe (18) ros hásáná (5) Sábát (4) sakk (1) Sára (2) sávuot (2) sigd (1) sípucca (23) smita-év (1) sófár (2) spiritualitás (50) Szentély (6) szexualitás (2) szokások (90) szukot (3) Talmud (100) Tánjá (2) tanulás (1) Terách (2) teremtés (22) tfilin (1) tolerancia (1) Tóra (79) tóra tekercs (3) történelem (96) tsuvá (6) tudomány (10) túlvilág (1) ünnep (25) válás (1) vallásjog (87) Virtuális tanház (2) zene (2) zsidóság (161) zsinagóga (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása